A kutyák és fogaik – fogápolás I.


kutya fogápolás
Már gyerekként mindenki megtanulja, hogy naponta kétszer mosson fogat és rendszeresen keresse fel fogorvosát. Azt viszont kevesen tudják, hogy kedvenceinknek is fontos, hogy a rutin része legyen a fogápolás. Kérjük hát, hogy ne csak a jutira nyissa nagyra a száját!

A problémák döntő többsége a fogkőlerakódás abból fakad: épp úgy, mint az embereknél. Az étkezések után baktériumok kezdenek el szaporodni a kutyák szájüregében, melyek a nyállal és ételmaradékkal keveredve lerakódást képeznek a fog felszínén. Ez, ha nem kezelik időben, ínygyulladáshoz, rosszabb esetben ínysorvadáshoz és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Az első intő jel az, ha kiskutyánk lehelletétől a szavunk is eláll. A rossz szájszag számos betegség előfutára lehet, de leggyakrabban a szájüreg higiénés állapotát mutatja -gondoljunk csak bele, hogy velünk mi történne, ha néhány napig nem mosnánk fogat! Ha ez a tünet fennáll, mindenképpen érdemes soron kívül felkeresni állatorvosunkat, hogy belekukkantson ebünk szájába.

Akkor is forduljunk mihamarabb állatorvoshoz, ha kutyánk foga sárgás, elszíneződött, netán vérzik -akár rágáskor, rágójátékokon vért tapasztalunk! Rosszabb esetben duzzanatot vagy túlzott nyáladzást, nehézkes evést észlelünk kedvencünknél. Ezek mind arra utalnak, hogy fogazatával nincsen minden rendben, és állatorvosi figyelemre van szüksége. Ne habozzunk: ha nem tud megfelelően táplálkozni, annak hamar komoly következményei lesznek. Az ínygyulladás, a lerakódó fogkő megrövidíti kedvencünk életét, annak minőségét.

Mit tehetünk az egészséges fogakért és a jó leheletért? A megoldást a megelőzés jelenti és bizony a rendszeres fogmosás, fogápolás, melyről következő cikkünkben olvashattok!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!