Mi az, ami 20 perc koncentrált tanítással vagy 5 mérföldnyi futással egyenértékű 5 perc alatt? A puller!


Egy új életmód sporttal gazdagodik a Hajógyári Kutyasuli: a kutyás berkekben már ismert, de hazánkban csupán néhány éve elterjedt, puller foglalkozásait hozzák el Dancsó Ágnes és Takó Attila oktatók. Velük arról beszélgettünk, hogy milyen kutyának és miért ajánlják ezt a lehetőséget.

Dancsó Ágnes első benyomása a puller sportról, saját bevallása szerint az volt, hogy egy lebutított frizbiről van szó. Ezt Takó Attila, pontosabban Alma nevű kutyájának lelkesedése is megerősítette: a frizbiért rajongó goldie hölgy szemeiben lelkes csillogással vetette magát a gyakorlásba. Az oktatók együttes véleménye szerint a puller legfőbb előnye, hogy a feladatokat az oktató abszolút a gazdára és kutyájára tudja szabni. Hatékony, játékos lefárasztás,mely a motivációt és (ön)kontrolát egyaránt előtérbe helyezi.

Takó Attila először egy kutya világkiállításon találkozott a sporttal, és itt ismerkedett meg  a puller ukrán származású “atyjával”. Bár elsőre Attilát nem győzte meg teljesen a sportág leírása, mára már az évek használatában kívülről megkopott, de különleges anyaga miatt biztonságosan használható puller eszköz bizonyított: van helye a városi kutyatartók repertoárjában. 

Az edzéseken kiválóan épül a kutya-gazda viszony, hiszen folyamatosan figyelni kell a kutya reakcióit és elsősorban nem a tréner dolgozik a kutya mellett, hanem a gazdi. Egy-egy foglalkozás során a kutyák 5-6 percig dolgoznak aktívan, ami a magas fokú koncentrációnak hála egyszerre nyújt fizikai és mentális lefárasztást. A kutya erejét és koordinációját fokozatosan lehet fejleszteni, ráadásul csupán az oktató képzelete szab határt annak, hogy mennyi kézbentartási, ösztönkontroll elemet épít bele a gyakorlásba a kutya és gazda igényeit figyelembe véve.

A puller a családi kutyásoknak kiváló sport, mert alapjai hamar elsajátíthatók és hobbi szinten is fokozatos, változatos fejlődési utat járhatnak be a gazda-kutya párosok. Aki ennél többre vágyik és, ahogy Ágnes fogalmazta: hajtja a versenyszellem, évente több hazai és nemzetközi megmérettetésen is részt vehet. A pullernek hivatalosan 2 ágazata van: a “running” feladatok során  a kutya guruló karikára “vadászik” és kifejezetten magas ösztönszinten dolgozik, míg a  jumping, nevéhez méltóan az ösztönök mellett, az ugrásra, a fizikai mozdulatok és precíz kivitelezés összhangjára helyezi a hangsúlyt. Bármelyik is kerül előtérbe, két karikával, azaz pullerral dolgozik a gazda miközben kutyáját irányítja. Bónusz: a puller kiválóan úszik a vízen is, így (ügyelve, nehogy a mellső lábba akadjon) nem csak szárazföldi gyakorlásra nyújt lehetőséget. 

A Hajógyári Kutyasulin szeretettel várunk minden gazdát, aki szeretné ennek a sportnak a segítségével tovább mélyíteni kapcsolatát kutyájával és játékosan, kreatívan lefárasztani kedvencét!

Fotók: Takó Attila tulajdona