Alma kutya és a Rally Obedience


Ha már kutyás sport, a Rally Obedience-re esett a választásunk. A Rallyval a sportág hazai indulása (2018) óta ismerkedünk, először elméletben, aztán Szerémy Tominál és saját gyakorlásokkal persze Almával. Az első megmérettetés tavaly novemberben volt egy Rally Obedience versenyen Tárnokon, akkor 92 ponttal (kitűnő minősítéssel) teljesítettük a Rally Obedience Kezdő szintet (ROB), ezzel megszereztük a jogosultságot, hogy magasabb szintre (RO1 osztályba) lépjünk. A novemberi versenyt követően teljesen leálltunk, mert hónapokat töltöttem fekvő- és járógipszben, azután amikorra járni már tudtam, a Covid miatt nem voltak edzések. 
Majd jött egy nagyon fontos állomás: Urszó Béla alapozó tanfolyama idén nyáron. 

Folytatás alapozó tanfolyammal Kutyás sport

Amikor látszott, hogy megrendezésre kerülhet a sportág első magyarországi országos bajnoksága, beindult az érzés, hogy meg kellene próbálni. A sok kihagyás miatt a kezdő szint lett volna logikus, de ha már Alma 8,5 éves és ki tudja mikor lesz következő versenyre lehetőség, én abban találtam motivációt, ha feljebb lépünk és 1-es szinten indulunk. A nevezés elküldésének pillanatától a szintlépésben nem csak motivációt, hanem stresszt is találtam.

Kitűnő minősítés a versenyen Kutyás sport

4 hét intenzív készüléssel, ami alatt Szerémy Tomi elméleti és gyakorlati tudásával is nagyon sokat segített, ma Almával összeszedetten és már-már felszabadultan tudtuk megmutatni, mit tudunk. 94 ponttal, kitűnő minősítéssel a 2. helyen zártuk a versenyt a 15 fős országos mezőnyből. Sokat készültem elméletben, „szárazon” (kutya nélkül) gyakorolva, és aztán persze kutyával is. Tudatosan figyeltem mikor dolgozzak vele és mikor pihentessem, mindkettőnk állapotától, energiaszintjétől, motiváltságától függően.

Terápiás kutyaként és Kölyökprogramos bemutató kutyaként Alma már sokat letett az asztalra, de hogy még egy engedelmes sportban is komoly eredményt érjünk el, nem is lehetnék büszkébb Almára.

Takó-Somfai MSE
Fotók: Takó-Somfai MSE tulajdona


Bővebb info kutyás sportokról

Rally Obedience>>>
További életmód programok>>>