Maszkabál: kutya se érti


Maszk a gazdin? Milyen nehézségeket okozhat, ha a gazda arcán maszk van? Mi a megoldás? Mire vigyázzunk? – Kutya és maszk

Furcsa világba csöppentek mostanában a velünk élő kutyák: az eddigi (remélhetőleg engedéllyel érkezett) simogatás adag kedves ismeretlenektől megcsappant. A nagy bandázások és kutyafuttatói bulik helyét is átvették a magányos séták, gondosan távolságot tartó gazdák kíséretében. Tavasszal egy ideig még a kutyasuli kapui is zárva voltak, ami után talán mindannyiunk nevében állíthatom, hogy kutyaütő időket éltünk a kutyaovi és tanfolyamok, klubélet és életmódprogramok megszokott zsongása nélkül. Éppen ezért a Tükör Módszer budapesti iskolái jelenleg mindent megtesznek azért, hogy az őszi-téli szezonban biztonságban és egészségben folytatódhasson az élet a pályán a járvány ellenére is. Míg a gazdák és oktatók gondosan fertőtlenítik a kezüket, és ügyességi vizsga nélkül is tudják már, mennyi a másfél-két méter, kutyáink számára a legszembetűnőbb változás talán a maszk.

Kutyaoktatás – elméleti részek (kutya és maszk)

Október óta minden óránkon kérjük a gazdákat, hogy gondosan tartsák be a biztonságos távolságot és kérjük, viseljenek maszkot az elméleti részek átbeszélésénél. Egyelőre a tanfolyamokon azok a gazdák, akik éppen aktívan dolgoznak a kutyával nem kell, hogy eltakarják az arcukat. Ez ugyanis nagyban megnehezíti a kutyákkal való tiszta, helyes kommunikációt. A kutyaiskolából kilépve azonban, akár tömegközlekedési járművön, akár kutyabarát boltban járunk, felkerül a maszk, ami nem kis fejtörést okozhat az ebeknek. No, de miért?

Maszkban nehezebb a kommunikáció kutyánkkal

Aki már látott magasabb szintű ügyességi vizsgát az tudja, hogy a kutyák egészen bravúros dolgokra képesek: ülnek, fekszenek ha kell, úgy, hogy gazdájuk több méter távolságból nekik háttal adja ki a parancsot. Viszont mindenki, aki már készült ilyen vizsgára tudja: sok órányi gyakorlás kell mire eljutunk ide, és nem véletlenül. Mára már kedvenceink intelligenciáját számos etológiai kutatás bizonyítja. Azt is tudjuk, hogy noha meglepően gazdag szókinccsel rendelkezhetnek, az igazán értékes információt az emberek testbeszédéből és arckifejezéseiből szerzik. Minket, embereket is zavarba ejthet, hogy nem látjuk beszélgetőpartnerünk arcát, sőt a biztonságos távolság betartásánál már a szemekből se tudunk olyan könnyen olvasni. Nem nehéz hát elképzelni, hogy milyen kihívás ugyanez a helyzet a kutyáknak, hiszen az ő kommunikációjuk sokkal kisebb mértékben épül hangadásra. Mire figyeljünk hát?

Gyakoroljunk kutyánkkal maszkban! (kutya és maszk)

Ha kutyánk még nem látott minket maszkban vagy nem rutin számára, hogy takarásból szólunk, akkor érdemes egy kis ingerszoktatással kezdeni a történetet. Itt is érvényes a szabály: először otthoni, megszokott környezetben gyakoroljunk, sok jutalomfalattal felszerelkezve. Első lépésként csak tegyük fel a maszkot, hogy kutyánk elfogadhassa a látványt. Kutyája válogatja, hogy mennyire lepi meg kinézetünk, vannak olyan ebek, akik egy vállrándítással elintézik a változást. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy a kutya nem stresszel vagy riad meg az álarcos báltól, olyan egyszerű feladatokat kérjünk tőle, amit általában magabiztosan végrehajt. Egy egyszerű “ül”, “fekszik” vagy a kedvenc trükk kiválóan megalapozhatja a maszkos együttműködést. Természetesen minden helyesen végrehajtott feladatért jár a klikk és a falat! 

Amikor már egyértelmű, hogy a kutyánkat nem bizonytalanítja el a maszkos gazda látványa, lendüljünk mozgásba. Ne feledjük: a maszk mögül másképp terjed a hang! Előfordulhat, hogy az utcára kilépve kivételesen nem szelektív hallása miatt nem hallja meg kedvencünk, ha utasítást kap tőlünk. Még tapasztalt és magasan képzett kutyáknak is ér ilyenkor segíteni! Ne spóroljunk a nagyobb testjellel, ha kell forduljunk a kutya felé a parancs kiadásakor és mutassuk a kézjelet is. Nagy szerencsénkre a kutyák gyorsan tanulnak és kis odafigyeléssel seperc alatt megtanulnak alkalmazkodni az új helyzethez. Addig viszont mindannyiunk biztonsága érdekében legyünk türelemmel, és szánjunk rá néhány sétát a tét nélküli gyakorlásra, hogy ha kell, maszk mögül is sikerrel behívhassuk vagy letilthassuk a blökit! S ki tudja? Talán mire a koronavírusra megoldást találunk, kutyáink legnagyobb örömére mindannyian a tiszta kommunikáció bajnokaivá leszünk, és még többen próbára teszik majd magukat a magasabb szintű ügyességi feladatokkal! (kutya és maszk)