Majoros Tamás, csoportvezető oktató és ösztönkontroll tréner: a munka izgalma feltölt és folyamatosan motivál


A Tükör Módszer által kifejlesztett Ösztönkontroll Tréning, tehát az ÖKT, igazi egyedi fejlesztés, ami évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Az ÖKT az őrző-védő sport egy továbbgondolt, a hobbikutyások számára is valós célokat kitűző életmódsportjává vált. Majoros Tamással, a Rákoscsabai Kutyasuli oktatójával, évtizedes tapasztalattal rendelkező ÖKT trénerrel, a kutyázás szépségeiről és kihívásairól beszélgettünk.

Kedves Tamás, mielőtt rátérünk az ÖKT témájára, kezdjük az elején: miként kerültél a Kutyasulira?

2008-ben ismerkedtem meg a Tükör Módszerrel és olyannyira elvarázsolt amit láttam, hogy bár akkor éppen kutyám sem volt, de így is lejártam a Népszigeti Kutyasulira. Az első szemináriumokat és tanfolyami betanulási időszakot így végeztem el, valósággal habzsoltam az információt. 2009-ben Neo nevű boxer kutyámmal már annak tudatában vágtam bele az alap-, majd középfokú-tanfolyamba, hogy ezzel szeretnék én is foglalkozni. Neo számtalan mozgásszervi panasza ellenére is ideális kutya volt elindulni az úton, sok mindent átéltünk és kipróbáltunk együtt, és vele kezdtem el az akkor még őrző-védő néven ismert ágazattal is megismerkedni. A saját példámon tapasztaltam a Tükör Módszer szépségét: minden kutyából ki lehet hozni hozzá mérten a maximumot, miközben gazdaként több leszel általa és tanít a kutyád. Igazán második kutyámmal, Nitroval tudtam kiteljesedni az ösztönkontroll terén: ő egy igazán ösztönerős kutya, akivel magasabb szintekre tudtam már lépni. 

Így jártam ki gazdaként és oktatóként a szamárlétrát, először Népszigeten, majd 2011-től a Rákoscsabai Kutyasuli indulásától, már ÖKT vezetőoktatóként és csoportvezető oktatóként, magasszintű vizsgafelkészítő tanfolyamokkal kiegészítve. Jelenleg alap-, és középfokos oktató vagyok a Rákoscsabai Kutyasulin és természetesen tréningezek is itt. Emellett a Kőbányai Kutyasulin és Népszigeten is tartok ösztönkontroll foglalkozásokat a hét mindennapján: kitölti a kutyázás az életemet.

Saját kutyáiddal volt más életmódsport, amit kipróbáltál és élveztél?

Mivel a párommal elkötelezetten támogatjuk a boxer fajtamentést, gyermekeink születése előtt számos kutya megfordult nálunk ideiglenesen, ez már önmagában életmódnak számított. Jelenleg négy kutyánk van: Nitro már “nyugdíjas”, de vele is mindennap gyakorlunk, az ő jóllétéért és öröméért. A bemutató csoportozás mellett, oktatóként az engedelmes munka a nagy szerelmem. Nitro kutyámmal sajnos az E9-es eredményt csak lélekben tudhatjuk magunkénak, mert egy műtétsorozat megszakította a felkészülést és most már nem tud a vizsgakövetelményeknek megfelelően pozíciót váltani. Kevés időmből viszont mindig igyekszem vizsgafelkészítő tanfolyamokra is lehetőséget nyújtani más gazdáknak.

Hogyan kezdted el az ÖKT oktatóképzést és mi motivál több, mint tíz év tapasztalattal a hátad mögött?

Majd’ két évig tartott az intenzív felkészítési folyamat, amit Korom Gábor és Molnár János vezetett több kollégájával. Nagyon sokrétű tudást szereztünk, a felkészítésünk során munkakutyás szemináriumokon is részt vettünk, illetvel igazi rendőrkutyákkal is tapasztalatokat szerezhettünk.  Ebben az életmódsportban az a jó, hogy nem egy meghatározott úton halad a kutya-gazda páros, hanem személyre szabottan zajlanak a foglalkozások, tehát az oktatónak is nagyon változatos a munkája. Gyakorlatilag minden tréning más és más. Ráadásul mindig próbálok új dolgokat kitalálni, a járvány előtt például csoportos feladatokkal, sorversenyekkel állítottam plusz kihívás elé a gazdákat és nagy népszerűségnek örvendenek az esti őrző-védő foglalkozásaink is, amikor például erdőben elbújva dolgozunk a kutyákkal.

Mit tanácsolsz annak, aki az ÖKT oktatóság irányába szeretne indulni?

Az évek tapasztalatát nem lehet megspórolni és már rögtön a kezdéshez egy stabil tudással bíró középfokú tanfolyami csoportvezetőnek kell lenni. Hosszú folyamatról van szó, ami fizikailag és időben is nagyon nagy terhelést jelent: nem csoda, hogy hiánycikknek számítunk, mi ösztönkontroll trénerek. Mindenképpen fontos, hogy nyitott legyen az illető és tájékozódjon a Tükör Módszeren kívül is. Lehetőleg ne csak egy oktatónál tanoncoskodjon, így lehet igazán sok tapasztalatra szert tenni, amiből összeáll a saját stílusa az embernek.

Egy-egy ÖKT foglalkozás komoly fizikai próbatétel az oktatónak is. Hogyan tudsz regenerálódni?

Mindennap tartok tréninget valamelyik iskolán és most már az időbeli és fizikai korlátaimat nem is tudom tovább feszíteni. Tény, hogy ez nagyon kemény munka, de szerencsés alkat vagyok és gyorsan regenerálódok. A munka izgalma feltölt és folyamatosan motivál.

Mi az ÖKT?

Az Ösztönkontroll Tréning a lehető legintenzívebb életmód program, amit egy családi kutya élvezhet. Egyszerre nyújt szellemi, fizikai  és ösztönszíntű lefárasztást, ami „alapkövetelmény” ahhoz, hogy a kutyánk kiegyensúlyozottan, a le nem vezetett energiákból, és ki nem elégített ösztönökből eredő viselkedési problémáktól mentesen tudjon élni velünk.
 
Emellett a lehető legmagasabb ösztönkontroll elérésére fektetjük a legnagyobb hangsúlyt: ez az, ami leginkább megkülönbözteti a  hagyományos őrző-védő ágazattól. A gazdát felkészítjük, hogy fokozatosan egyre magasabb ösztönhőmérsékleteket tudjon kontrollálni. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy a mindennapi életben egy városi kutyának mennyire fontos, hogy megismerje és helyén tudja kezelni a saját érzéseit és ösztöneit, illetve, hogy a gazdája is megismerje és megtanulja kezelni a kutyáját abban az állapotban, amikor nem az ész, hanem az ösztön irányít. Akár egy úton átfutó macskáról, akár egy zajos útépítésről van szó: az ösztönök működnek. 

Mindemellett a motiváltabbak számára a K99-es vizsgarendszer őrző-védő ágazatában 1-től 9-es szintig vizsgafelkészítő tréningeket is tartunk, szóval tényleg nincs nagyon olyan kutya, akiknek ne tenne jót az ÖKT. Ráadásul az ÖKT-t kiválóan lehet alkalmazni terápiás jelleggel is. Majoros Tamás eddigi pályafutása során már nagyon sok bizonytalan és félős kutyával találkozott és a legtöbb esetben rövid idő alatt elért, pozitív változásokról számolhatunk be. 

Fotók: László Zoltán, Majoros Tamás tulajdona