Láss kutyát – láthatósági tanácsok


Ahogy rövidülnek a napok az kutyaséták hangulata is megváltozik: búcsút intünk a világosban tett esti andalgásoknak, helyüket pedig átveszik a (fekete) kutyákat pórázvégen kereső gazdák. Sétálni márpedig kell, a láthatóság pedig fontos, ezt minden kutyatartó tudja: hív az utca sötétben, esőben, hóban és fagyban is. Érdemes hát néhány apró, de fontos szempontot figyelembe vennünk, hogy ezek a közös kalandok mindig jól végződjenek.

Banálisnak tűnhet, de tartsuk észben, hogy attól még, hogy mi látunk valamit, ez egyáltalán nem biztos, hogy kölcsönös. A gazdák és kutyák egyaránt legyenek jól láthatóak főleg ködös, csapadékos időben – ha rosszabbul kivilágított környéken teszünk sétát, gondoskodjunk megfelelő fényvisszaverő öltözékről mind a hat lábnak. Az autósok jobban figyelnek a járókelőkre, derék magasságtól lefele viszont jó szolgálatot tehet egy világító, villódzó nyakörv és egy fényvisszaverő, akár vízhatlan mellényke is, hogy a sötétben jobban látható póráz modellekről ne is beszéljünk.

Az autósokon kívül a többi kutyásnak is megkönnyíthetjük a dolgát: egy érzékeny, akár terápiában részesülő vagy műtét után lábadozó kutyatársnak (és gazdájának) időben észlelnie kell, hogy közeledünk ahhoz, hogy eldönthessék, akarják-e a találkozást. Sötétben lopakodni több okból nem érdemes hát, ne legyünk restek jól láthatóvá tenni magunkat: ezzel komoly baleseteket előzhetünk meg. A városi kutyatartási trendeket követve mára már gyakorlailag végtelen a lehetőségek tárháza: csak rajtunk múlik, hogy díszes karácsonyfaként vagy diszkrét diszkógömbként tesszük meg az esti köröket kedvencünkkel.

Az esztétikumon túl pedig néhány praktikus ismérvet is érdemes mérlegelni:
  • Ha nyakörvre rögzíthető eszközt válasszunk, mindig rögzítsük megfelelően és inkább a tölthető változatokat keressük,mintsem az egyszer használatos példányokat, amelyekben az elemeket sem lehet cserélni.
  • Epilepsziás kutyáknál nem ajánlott a villódzó nyakörv, válasszunk inkább olyan jelző eszközt, amelyet a perifériás látáson kívül tudunk helyezni – így őt még látják, de a kutyust nem zavarja a figyelemfelhívó lámpás.
  • A fényvisszaverő mellény mérete legyen kutyánk testalkatára és marmagasságára megfelelő: kanoknál ne akadályozza a vizelést és ne feledjük, hogy a nedves bunda könnyen befülled alá. A kutyafutiban inkább vegyük le átmenetileg, nehogy beleakadjon egy kedves játszópajtás a relatív vékony anyagba. Levételkor mindig szárítsuk ki, ha esőben használtuk, a tépőzárat pedig igazítsuk meg akár menetközben is, hogy mindig kényelmesen, de jól álljon.

Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a téli kutyaséták legizgalmasabb sportjáról: az avar és sövények alá szempillantás alatt elsüllyedő kutyaürülék vadászatról. Ne legyünk restek kis fejlámpát vagy zsemplámpát magunkkal vinni, mert sötétben gazda legyen a talpán, aki világítás nélkül megtalálja ezeket a közkincsként egyáltalán nem kívánatos maradványokat!

Fotók: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!