Kutyának ruhája?


Jönnek a hűvösebb napok és ilyenkor a gazdik saját kabátjuk mellett előveszik kedvenceik ruháit. Míg a berni pásztor vagy egy bernáthegyi kutya még a laikusok szemében sem igényel extra rétegeket a téli időszakban, vannak kutyák, akiknél elbizonytalanodhatunk: milyen kabátra van szüksége, ha egyáltalán kell neki. Gardróbkutató cikkünk következik, kutyakozmetikai szakértőnk Frei Szilvia segítségével!

Frei Szilvia, okleveles kutyakozmetikus szerint 0 fok körüli átlaghőmérsékletnél, a hidegebb reggeli és esti sétákra mindenképpen adjuk kedvencünkre a kutyaruhát, ha szükséges neki. Ugyanakkor szakértőnk hangsúlyozza, a kutyák természetes és legjobban funkcionáló ruhája a szőrzete, így ne feledjük, hogy minden évszakban a megfelelő állapotban kell tartani azt, bármely fajta esetében. Így biztosíthatjuk, hogy  feladatát az aktuális időjárásának megfelelően tudja ellátni, és higiénikus maradhasson a vizes, hideg téli hónapokban is, akár a kutyaruha alatt is.

Mikor van szükség erre a kiegészítőre?

Ha kutyánk…

  • idős vagy még nagyon fiatal
  • kisméretű, különösen ha a toy és miniatűr rövid szőrű fajtáról van szó
  • természetes szőrzete kutyakozmetikai fazonírozása miatt már nem védi kellőképen (pl. uszkárok bizonyos kiállítási fazonjainál)
  • karcsúbb, nyúlánk rövidszőrű fajtájú, például whippet vagy agár

…akkor bizony be kell szerezni egy kényelmes kabátkát.

Milyen az ideális kutyaruha?
  • védi a kutyus nyakát
  • védi a kutyus hasát
  • hossza lehetővé teszi, hogy kutyánk kellemetlenség nélkül elvégezhesse dolgát
  • mérete megfelelő: nem feszül tulajdonosán, nem akadályozza a szabad mozgást
  • anyaga tartós, ha kutyánk sokat tartózkodik a szabadban akkor mindenképpen részesítsük a vízálló modelleket előnyben

Vannak kutyák, akiknek kifejezetten méretre szabott kutyaruhára van szükségük. A legtöbb kedvenc viszont biztonsággal válogathat a konfekcióméretek közül: csupán egy pontos otthoni méretvételre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő fazont kiválassza gazdi. Az első használat előtt figyeljünk a fokozatos ingerszoktatásra: vannak kutyák, akik eleinte ledermednek a meglepetéstől, hogy egy plusz réteg rájuk került, és bizony akad, aki erőnek erejével szeretné leszedni magáról a “felesleges” kiegészítőt. Elő hát a klikkerrel és a jutifalatokkal: jutalmazzuk a nyugodt, természetes viselkedést ruhában is. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy  játsszunk vagy formáljunk egy rövidet beltéren az első kültéri használat előtt!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!