K, mint kullancs… B, mint babéziózis


kullancs
Sorozatunk első részében a kullancsok és más élősködők, valamint a klímaváltozás kutyáinkra gyakorolt hatásairól olvashattatok. Most már, hogy tudjuk, hogy a relatív hideg téli hónapok ellenére télen is védekezni kell a kis vérszívók ellen, lássuk milyen galibát okozhatnak kedvencünk egészségében!

Fontos emlékeznünk arra, hogy a városi kutyákat sem kíméli a kullancs: vígan élnek parkokban, kertvárosokban is. Embereknél elsősorban a Lyme-kór jut eszünkbe, ha kullancscsípésről hallunk, de a kutyák esetében  még veszélyesebb a babéziózis nevű kór. Az egyik legsúlyosabb betegség, amely négylábú kedvenceinket fenyegetheti: két kullancs terjeszti a fertőzést, amelynek során egysejtű paraziták (ezekről, a Babesia canisról, kapta nevét a betegség is) gyakorlatilag elpusztítják a kutyák vörös vérsejtjeit, s ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet, megfelelő állatorvosi ellátás nélkül az eb halálával véződik.

Babéziózis

Alattomos betegségről van szó, mert a kullancscsípést követő 5-7 napig, de akár még tovább is tünetmentesek a fertőzött kutyák, ráadásul hiába épült fel egyszer belőle egy kutya, ismételten megfertőződhet a jövőben is. Gyanakodjunk, ha:

  • Kutyánk bágyadt, levert, nincs kedve játszani, étvágytalan, a megszokottnál többet iszik. Ne feledjük, minden ilyen eltérés a viselkedésében fontos jelzés!
  • Figyeljünk kedvencünk vizeletére: a babéziózis egyik jellemző tünete, a barnás-véres pisi. Ez már előrehaladott állapotra utal, sürgős állatorvosi ellátásra van szüksége kedvencünknek!
  • Kullancsot találtunk kutyánkban és már megszívta magát vérrel: érdemes megőrizni és bevizsgáltatni a vérszívót, hogy kiderüljön, hordozza-e a fertőzést.

Ne várjunk sokáig, inkább legyen egy felesleges utunk és vérvizsgálatunk az állatorvosi rendelőben, mintsem kockáztassuk a hosszú távú, akár visszafordíthatatlan szervkárosodást (elsősorban a veséket, májat és a tüdőt érinti ez a betegség), idegrendszeri és szívritmus zavarokat, a számos egyéb komplikációról nem is beszélve. Ugyanezek a szövődmények viszont kezelés nélkül halálos ítéletet jelentenek, ne habozzunk hát, irány a kivizsgálás!

A jó hír az, hogy korai felismerés és kezelés esetén a legtöbb kutyának (általános immunrendszeri állapotától függően) jó esélye van a teljes gyógyulásra. Prevencióval, egész évben tartó védekezéssel és kutyánk rendszeres átvizsgálásával pedig csökkenthetjük a kockázatokat.

(x) Támogatott tartalom.

Foto: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!