Itt a hideg… nem szívják a vérét?


Amikor a hideg időben aktuális egészségügyi kérdésekre gondolunk, akkor a legtöbb gazdinak nem a kullancsok és egyéb vérszívók jutnak eszébe. Korábban már írtunk a paraziták elleni védelem fontosságáról, de most induló sorozatunkban kifejezetten a kullancsok által terjesztett betegségekre fogunk fókuszálni és nem véletlenül télen tesszük ezt! Első részünkben a kullancsokról árulunk el meglepő tényeket.

Azt minden gondos gazdi legalább elméletben tudja, hogy kullancsok és egyéb vérszívók ellen védeni kell kedvencét, viszont hajlamosak vagyunk a hidegebb idő beköszöntével ennek fontosságáról megfeledkezni. Mi a kullancsok, a kutyák és a klímaváltozás közötti összefüggés és miért fontos télen is figyelni ezekre az élősködőkre?

  • A kullancsok ún. vektor (nem, nem csak matematika órán lehet ezzel a kifejezéssel találkozni!) szervezetek: azaz olyan lények, melyek a kutyák, macskák és más állatok között hordozzák a fertőzéseket. Ide tartoznak a bolhák és a szúnyogok is. 
  • A kutyák a legtöbb kullancsot kertben szedik fel, viszont erdőben, mezőn és akár városi parkokban is találkozhatunk velük: minden sűrű növényzettel borított területet kedvelnek, ahol megbújhatnak.
  • A kullancsok három fő, kutyákat is érintő betegség terjesztéséért felelnek: babéziózis, lyme-kór és ehrlichiosis. Sajnos vannak olyan kórokozók is, amelyeket a kullancsok terjesztenek és könnyen átkerülnek az emberekre, a gazdikat is megbetegíthetik – ezért is olyan fontos a védekezés.
  • Vannak hazánkban “őshonos” kullancsfajták és vannak olyanok, amelyek a költöző madarakkal vándoroltak be Magyarországra. Bár utóbbiak melegebb éghajlatról származnak, az elmúlt évek enyhébb teleinek, magasabb átlaghőmérsékletének köszönhetően képesek megtelepedni és szaporodni számukra idegen környezetben is. Számos betegség van, amelyet korábban csak a mediterrán országokban tapasztaltak, de most már az északi régiókban is megtalálható. Így zárul a kör: a kullancsok, a kutyák és a klímaváltozás szorosan összefüggnek egymással.

A legfontosabb, mint mindig, az az életmódunknak és lakhelyünknek legmegfelelőbb védekezés egész évben a prevenció jegyében. Kullancsok esetén ez lehet szájon át adott tabletta vagy külsőleg alkalmazott nyakörv, csepp. Állatorvosunkkal konzultálva biztos megtaláljuk a legmegfelelőbb verziót – télre is!

Szponzorált tartalom (X)

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!