Könyvajánló – zsEBetikett avagy az a jó kutyás, akit a környezete is szeret


Korom Gábor, a Tükör Módszer magyarországi alapítója a 90-es évek elejétől a hazai kutyás kultúra úttörője. Iskoláiban nem(csak) a kutyákat képzik, azt is megtanítják, hogyan válhatunk tudatos, felelős gazdivá. Sok éves tapasztalatait korábban a már negyedik kiadásban megjelent Neked ugatok! (Még mindig neked ugatok!) című könyvben foglalta össze. Most egy vékonyka, ámde annál hasznosabb kötettel rukkolt elő: zsEBetikett, avagy az a jó kutyás, akit a környezete is szeret.

Kell ahhoz bátorság, hogy valaki szóviccbe csomagolja könyve címét. Köztudott, hogy a szóvicc a gondolat hiánya. Korom Gábornál ez pont fordítva működik. Nála inkább a mondanivaló katalizátora. Aki egyébként élőben könnyesre röhögte már magát tőle, pontosan tudja, mire gondolok. Gábor élőszóban a legjobb stand-upost is képes maga mögé utasítani. Írásban sincs ez másként. Szórakoztatóan számba veszi az otthon, séta közben vagy házon kívül felmerülő összes lehetséges kutyás konfliktust, és okos, hasznos tanácsokat ad, hogyan kezeljük őket.

Csodákat azért senki se várjon a könyvecskétől. Sokkal inkább problématérkép, semmint megoldókulcs. Segít eligazodni a konfliktusok labirintusában, de tuti receptet nem kínál. Megmondja, mit csináljunk a necces helyzetekben, de azt, hogy pontosan hogyan érjük el, na, azt már csak a kutyaiskolában sajátíthatjuk el. Egy biztos, ennek a könyvnek tényleg minden kutyás farzsebében ott a helye.

Kling József
Az ajánló az Érdi Újság 2021. március 10. számában jelent meg.