Játék az élet: így válassz kutyádnak!


Kutyajáték
Sorozatunk előző részében arról olvashattatok, hogy miről ismerjük fel a megfelelő kutyajátékot. Most viszont azt vesszük nagyító alá, hogy miként válasszunk saját kutyánknak a széles választékból, ha már a minőségi szempontokat figyelembe vettük.

A kiskutyák számára a játék egyszerre szórakozás és lehetőség ahhoz, hogy tanuljanak a körülöttük lévő világról. Fontos, hogy lehetőséget biztosítsuk számukra arra, hogy más kutyusokkal játszhassanak. Gazdiként mi is kísérletezzünk azzal, hogy megtanuljunk „kutyául” játszani – ezekről sorozatunk következő, lezáró részében olvashattok majd.

Most viszont lássuk, hogyan emeljük le a boltban a kutyánk stílusának legmegfelelőbb játékokat!
  • Vannak kutyák, akik fajtájuk adottságaiból fakadóan, eredeti tenyésztési céljaik miatt bizonyos játékokat jobban kedvelnek. A retrieverek például, ahogy nevük is mutatja, a visszahozás specialistái: bármilyen apportírozható játék jó eséllyel indul náluk. Másokat a zsákmányszerzés hoz igazán lázba: a terrierek számos képviselője ismerhet magára, nekik egy jó (és biztonságos!) huzakodás után megszerezhető trófea okozza legnagyobb örömet.
  • Sok gazdi elsőként a jó öreg labdához nyúl, hiszen a legtöbb vadász vérvonallal rendelkező eb az anonim labdafüggők klubjának tagja. A mezei teniszlabda veszélyeit már korábban ecseteltük, így ha a labda boldogságot jelent kedvencünknek, válasszunk méretében és anyagában biztonságos, kutyák számára kifejlesztett példányt. 
  • Akik a labdákat szeretik, valószínűleg kedvelni fogják a frizbi jellegű, dobálásra és visszahozatalra szintén alkalmas eszközöket: bővíthetjük hát házi kínálatunkat ezekkel is is. Ráadásul a frizbi és lapos társai a kutyák boldogságára, különböző sebességgel, illetve irányokban tud repülni – ezzel máris meghaladva az egyszeri labda nyújtotta élvezeteket!
  • Bár nem gondolnánk klasszikus játékként rájuk, a haspókoknak jobb megdolgozni a jutikért. Azok a játékeszközök, amelyekben finomságot tudunk elrejteni, őket hozzák leginkább lázba. Ha kedvencünk mindig a jutitartót lesi, érdemes ilyet választanunk számára, hogy agyát és pocakját egyszerre foglaljuk le!
  • A rágicsálós játékok az általában nyugodtabb beállítottságú ebeket is lázba hozhatják, érdemes hát figyelembe venni, hogy ebünk mekkora vehemenciával esik neki a játéknak és ne lepődjünk meg, ha egy ölebnek tartott kutya nagy állkapocs bedobással közelít a játékhoz. Azért általában minél magasabb energiaszintű a kutyánk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy erősebb gumiból készült játék lesz a biztonságos választás.
  • Végül, de nem utolsó sorban, gyakorlatilag minden kutyának ajánlhatjuk az intelligens, gondolkodásra késztető játékokat, melyekkel a türelmüket lehet fejleszteni. A kicsit filozofikusabb, mélázásra hajlamos ebek kifejezetten értékelik, ha nem rohangálással kedveskednek nekik, míg azok akik könnyen elunják magukat egy kicsit tovább játszanak. Ráadásul ezekkel senior, lábadozó kutyáink sem maradnak le a játékok okozta örömökről!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!