Hogyan válasszunk játékot kutyáinknak?


A játszó kölyökkutyák látványa még a legzordabb emberi szíveket is megolvasztja és a gazdik életének egyik legörömtelibb része, amikor felhőtlenül játszanak kedvenceikkel. Mégis miként játsszunk kutyául? Mitől jó a játék kutyának és gazdájának? Milyen a megfelelő kutyajáték, ha eszközt is használunk a játékhoz? Itt a nyár, játsszatok velünk!

Ha kutya érkezik a családba, bizonyos alapkellékek várják őt az első pillanattól, akár kölyök, akár felnőtt kutyusról van szó: póráz, nyakörv bilétával, az oltási könyv, etető- és itató tál, egy kényelmes fekhely minden kutyás otthon része. Aztán elindul a kedves gazdi(jelölt) és interneten vagy személyesen nagyon sok időt, pénzt szán arra, hogy tovább kényeztethesse a kis kedvencet. Hiszen a finom jutifalatok mellé a (rágó)játékok a mindennapi örömforrást jelentik a négylábúnak.

Utóbbiaknál mire figyeljünk a választásnál?
 • Legyen minél tartósabb, már-már “elnyűhetetlen”: ne becsüljük alá kedvenceink rágóizmait és fogazatát!
 • Fő a biztonság: a leszakadó cérnaszálak, textildarabok félrenyelés, fulladás, emésztési gondok és bélelzáródás előszobái. Ne spóroljunk a minőségen, mert rosszabb esetben kutyánk életével fizetünk érte!
 • Ne tartalmazzon mérgező anyagot: kerüljük a latex, BPA tartalmú játékokat.
 •  Keressük azokat a játékokat, mint a WestPaw termékeit, amelyek akár vízben is használhatóak, hűthetőek és sokoldalúan alkalmazhatóak nyaraláskor, a hétköznapok során egyaránt.
 • Legyen tisztítható! A mosógépben vagy mosogatással tisztántartható játékok az igazán praktikusak, egy-egy betegség vagy sárosabb nap után még jól használhatóak.
 • Vegyük figyelembe kutyánk méretét: egy nagytestű ebnek egy kicsinyke labda nemcsak veszélyes, de igazán örömforrást sem tud nyújtani.
 • Az örök klasszikus teniszlabda önmagában számos veszélyt hordoz, ahogy az ártatlannak tűnő gallyrágás is komoly gondokat okozhat: válasszunk kevesebb, de igazán jó minőségű, kifejezetten kutyák számára gyártott játékot!
Milyen játékok léteznek?
 • Húzogatós játékok, melyeket zsákmányként is használhatunk.
 • Fogtisztító és rágó játékok, amelyekkel a fogkő és egyéb lerakódások kíméletes, de élvezetes eltávolítását szolgáljuk.
 • Apport játékok: gyakran összekeverjük őket a húzogatós játékokkal, pedig a céljuk és emiatt kialakításuk is más. Nem alkalmasak rágásra, viszont azoknak, akik élvezik, ha visszahozhatják a gazdinak a játékokat, külön érdemes beszerezni őket.
 • “Intelligens” játékok, például a puzzle jellegűek, amelyek kifejezetten az agyi lefárasztást célozzák és megtölthetjük őket akár jutifalattal is.

S, hogy a mi kutyánknak melyik való, miként játsszunk velük? Erről következő cikkünkben olvashattok!

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!