Jaj, úgy élvezem én a (kutya)strandot…


A nyári meleg, a családi vakációk ideje majdnem minden családi kutyatartó életében elhozza a kutyás nyaralás és a vízparti üdülés kérdését. Mit illik és mire figyeljünk, ha kutyabarát strandra megyünk? Korom Gábor tanácsai következnek.

Magyarországon még mindig relatív szűk a kutyákat is fogadó strandok köre, de az első balatoni fonyódi helyszín nyitása óta már más üdülőhelyek is csatlakoztak a kezdeményezéshez – a magyar tengeren innen és túl. A kutyabarát strand intézménye külön világot képvisel, noha vitathatatlanul maradandó kutya-gazda élmény lehet, ha eltöltünk egy-egy vízparti napot négylábú kedvencünkkel közösen. Azért, hogy a tapasztalat kellemes emlékeket ébreszthessen bennünk, Korom Gábor tavaly megjelent zsEBetikett könyvében is foglalkozik ezzel az izgalmas kutyás programmal és alábbi főbb szempontokra hívja fel a gazdák figyelmét:

  • A kutyastrand nem egyenlő a kutyafuttatóval! Közös érdekünk, hogy minden gazda figyelemmel és felelősen legyen jelen, így biztosítva a kellemes kikapcsolódás élményét.
  • A kutyastrandon szaladgáló négylábúak hirtelen magas ösztönhőmérsékletre emelik kutyánkat, ezért elengedhetetlen, hogy tudjuk kezelni kutyánk energiáit.
  • Mint mindig, itt sem okozhat kárt kutyánk viselkedése, bármennyire is szeretné kibulizni magát: ez nem a korlátlan tombolás helyszíne!
  • A sajátunkon kívül figyeljünk más kutyusokra is, és ha úgy látjuk, hogy konfliktus bontakozhat ki, udvariasan hívjuk fel erre a gazdatárs figyelmét, vagy akár költözzünk kicsit arrébb strandtörülközőnkkel és kutyánkkal egyetemben.
  • Ne feledjük: van, aki már veterán látogató, de lehet, hogy valaki épp első kutyáját jött a vízhez szoktatni. Figyelmünk nem lankadhat (még a zsEBetikett vagy a kutyasuli.hu böngészése miatt sem), így tudjuk megelőzni a bajt!

Ti szerettek kutyátokkal strandolni, vízben sportolni? Facebook oldalunkon, kommentben várjuk, hogy milyen kedvenc nyári, vízparti időtöltéseket ajánlotok a Tükör Módszeres gazdáknak. 🙂

Fotó: Freepik.com