Fender, Niki és Dávid kalandjai a Kölyökkutya-tanfolyamokon


Fender “váltott gazdikkal” végezte a Kutyasuli tanfolyamait: ismerjük meg a triójukat kísérő kétlábúakat, Nikit és Dávidot!
Kezdjük az elején: hogy kerültetek a Kutyasulira?

Niki: Már régóta terveztük, hogy legyen kutyánk és sokat beszélgettünk, hogy mit tegyünk, mikor tényleg gazdik leszünk. Ebben az előkészítő szakaszban, egy kedves barátom, Mochi kutya gazdája ajánlotta a figyelmembe a Tükör Módszert és Korom Gábort: még Fender érkezése előtt, megnéztük az előadásait, igyekeztünk utánanézni a Kutyasulinak és így tettük le a voksunkat a Kölyökkutya-tanfolyam mellett.

Fenderrel elvégeztétek a Kölyökkutya-tanfolyamot és a meghívásos alapon látogatható Kölyök PRO tanfolyamot is. Mi volt ebben a folyamatban a  legnagyobb kihívás számotokra?

Dávid: Bevallom, az első tanfolyamon nehéz volt párban dolgozni, mert a kézbentartási feladatokat elsősorban Niki végezte. Nekem önmagammal kellett megküzdenem, hiszen a háttérbe kellett húzódnom és átengednem Nikinek a terepet. Aztán a PRO tanfolyamon fordult a kocka és már én voltam aktívabb!

Niki: Én eleinte nagyon aggódtam, hogy valamit elrontok és mivel semmilyen kutyás tapasztalatom nem volt, nagyon szükségem volt oktatói támogatásra. Ezt szerencsére abszolút megkaptuk nem csak tanítás tekintetében, hanem bármilyen kutyás kérdésben számíthattunk az oktatói csapatunkra: ha 4 mentor és egy vezetőoktató foglalkozik 12 gazdival, elég jók az esélyek, hogy valaki tudni fogja a kérdésünkre a választ… Dávidnak volt korábban kutyája, de most járt ő is először Kutyasuliban és ez a folyamat neki is új volt. Amit mindenképpen kiemelnék az a Kölyökkutya-tanfolyamon a “bemutatkozás” névre hallgató kézbentartási feladat: ez a pont számomra a lelki hullámvasút kicsúcsosodása volt. A  Kölyök PRO-n inkább azt tanultam, hogyan tudom Dávidot és Fendert támogatni, hátradőlni és büszkén végignézni az elért eredményeket! (nevet)

Dávid: A Kölyökkutya-tanfolyamon szuper volt, hogy a mentorok végig figyelték, hogy mire van szükségünk. Nekem viszont a PRO elején nagyon nehéz volt felvenni a fonalat, volt is egy kis veszekedés Fenderrel, aki eleinte nem is hallgatott rám annyira, hiszen előtte főleg Nikivel tanult. Aztán fokozatosan belerázódtam és nagyon élveztem a tanfolyam vége utáni időszakot is, amikor néhány hétig magunkban gyakoroltunk a szintfelmérőre készülve.

Beszéljünk kicsit a pozitív élményekről is. Milyen  “AHA”, rácsodálkozós pillanatban volt részetek a Kutyasulin?

Dávid: Huh, nehéz kiemelnem egy konkrét pillanatot. Nekem az egész egy maradandó utazás volt! Ami egy szuper dolog, hogy bár elsőre nem is gondolnánk, de az élet más területein is tudjuk alkalmazni a kutyasuliban elsajátított tanítási alapelveket.

Niki: Számomra a már említett visszaemlékeztetés, illetve bemutatkozás volt az egyik fontos fordulat. A másik, amit kiemelnék az a pillanat, amikor rájöttem, hogy a kutyák mennyire érző és értő lények: fokozatosan szépen kinyílt számomra az ő világuk, ami hihetetlen élmény volt. Sokat olvastuk Csányi Vilmos könyveit még Fender érkezése előtt, ő is mesél a közös tapasztalatokról, de ez igazán akkor nyert értelmet, amikor én is megéltem ezt a kutyám oldalán.

Milyen terveitek vannak a közös nyolclábú életre a tanfolyamok elvégezte után?

Niki: Fender nagyon aktív kutyus, mindenképpen szeretnénk, hogy sokat legyen kutyák között. Most egy kis szusszanás következik, de aztán az agility-t nagyon szeretnénk kipróbálni és az ÖKT is érdekel. Meglátjuk, mi az, ami legjobban megszólít minket és szépen végig kóstoljuk a lehetőségeket. Az is elképzelhető, hogy ketten kétféle sportot fogunk élvezni és akkor Fender lesz szerencsés helyzetben!

Dávid: Szeretünk erdőben kirándulni és nagyon fontos volt, hogy ezt a kutyával is biztonságban megtehessük. Hihetetlenül jó érzés, hogy ezt a célunkat elértük, remélem még sok közös kirándulás vár ránk!

Mit tanácsoltok az első kutyás gazdiknak, esetleg azoknak, akik szintén uszkárt szeretnének?

Dávid: Az uszkár jelenleg egy nagyon népszerű fajta, így nagyon fontos a megfelelő tenyésztő felkutatása, aki a szükséges engedélyekkel, és egészségügyileg szűrt kutyákkal rendelkezik. Ez persze nem csak az uszkárokra igaz, hanem minden fajtatiszta kutyára. Ne kössünk kompromisszumot, a szaporítok nem felelős tenyésztők!

Niki: Ha valakinek nincs tapasztalata, akkor egy kutyaiskola biztos alapot tud nyújtani. Tapasztalatlan és bizonytalan gazdák számára elengedhetetlen: el se tudom képzelni, hogy milyen lett volna, ha csak 1 éves korában kezdtük volna el a tanulást Fenderrel. Óriási segítség az, hogy már kölyökként elmentünk Kutyasuliba, bár soha nem tudjuk meg, hogy milyen hibákat sikerült így elkerülnünk, de biztos, hogy nagyon nehéz lett volna az oktatók támogatása nélkül!

Fendernek saját Insta oldala is van, itt találjátok meg kalandjait: https://www.instagram.com/fender_poodle

Fotó:Niki és Dávid

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!