“Égedelem egy kutya!” – Besenyei Péter mesél kutyáiról


Besenyei Péter Világ- és Európa-bajnok műrepülő pilótát ezúttal a talajon értük utol, hogy hihetetlen kutya családjáról meséljen nekünk. Kölyök kutya tanfolyam

Kölyök Program: Péter, Te igazán kutyaszerető ember hírében állsz. Legutóbb Kozákkal – aki egy kaukázusi kan – jártál a Kölyök Tanfolyamon. Hogyan került Hozzád a kutya, miért ezt a fajtát választottátok?

Besenyei Péter: Ez onnan indult, hogy volt nekünk két moszkvai őrkutyánk, a Szergej és a Kátya. Velük is jártunk alap és középfokra is a Kutyasuliba, komolyan vettük ezt a történetet. Az első perctől kezdve felállítottuk a szabályokat és a korlátokat. Még néhány éve befogadtunk két menhelyi keverék kutyust is, Sacit és Robit, mert szerettünk volna folytonosságot, hiszen a kutya sajnos hamarabb szokott elmenni, mint a gazdája. Szuperül működött a csapat négyesben, de másfél éve sajnos meg kellett hozni egy szívszaggató döntést, hogy Szergej méltó módon mehessen el. Szörnyű volt mindenkinek, kutyának és embernek egyaránt, amikor elaltattuk. 

Bevallom, azonnal szerettem volna egy új kutyát. Nagy területen lakunk, ezért eleve nagytestű kutyára gondoltam. Aztán egy kiállításon megláttam egy gyönyörű kutyát. Nem ismertem fel a fajtát, de kiderült, hogy egy kaukázusi. Megkértem a gazdát, ha tud jó vérvonalról azt jelezze. Egy év múlva jött a telefon, hogy annak a bizonyos kutyának, akit láttam, kölykei születtek. A tenyésztő tudta, hogy nagy kutyások vagyunk és felajánlott ajándékba egy kutyust az alomból. Tünde párom még Szergejt gyászolta, nagyon nem szeretett volna új kiskutyát, de arra sikerült rávennem, hogy elmenjünk megnézni a kölyköket. Mondanom se kell, hihetetlenül cukik voltak! Búcsúzáskor kértünk kis gondolkozási időt, de már a hazaúton döntöttünk. Másnap elhoztuk Kozákot.

Miért választottátok a Kölyök Tanfolyamot és mit vártatok tőle? Kölyök kutya tanfolyam

Lehet valaki okos tojás otthon egyedül, de szerintem mindenkinek muszáj elmenni kutyaiskolába. Rendkívül gyorsan el lehet rontani a kutyákat, a legnagyobb jó szándékkal is, ha nem kezeljük őket kutyaként. Amikor a többi kutyával iskolába jártunk, még nem volt Kölyök Tanfolyam, akkoriban csak idősebben volt szokás elkezdeni a tanulást. Amint hozzánk került Kozák, már vittük is oviba és ott hallottunk a tanfolyamról. Egyértelmű volt, hogy akkor vele már kölyök korban elkezdjük a tanulást, és milyen jól tettük! Őszintén szólva Kozákkal egyedül ötször annyi dolgunk van, mint a többivel összesen volt. Amíg a vírus helyzet engedte, Kölyök Tanfolyamra jártunk, majd online folytattuk a tanulást.

A vírust leszámítva, mi volt a legnagyobb kihívás a Kölyök tanfolyamon?

Nagyon cuki kutya a Kozák és szuper okos, de önálló. Semmitől nem fél, belemegy minden szituációba. Hazahoztuk decemberben és az első útja a jeges tóba vezetett 9 hetesen. Égedelem egy kutya! Nagyon játékos és kedves, egyáltalán nem agresszív, de az, hogy nincs benne félelem, embert próbáló. Emiatt az önállóság miatt a behívás volt a legnagyobb kihívás, hiszen ő ment arra amerre akart. A tenyésztő szerint nem is lehet behívni egy kaukázusit, de nekünk a tanfolyam végére már sikerült. Kátyáékkal ellentétben Kozák a szabályokat folyamatosan felrúgja, feszegeti a határokat. Jellemző, hogy míg a többiek okkal ugatnak csak, Kozák önkényesen csahol bele a világba. Van, hogy hajnali kettőtől ötig szereti hallatni a hangját, erről leszoktatni azért szintén kihívás, bár mostanában mintha jobb lenne a helyzet…

Mi volt a legemlékezetesebb  gondolat  számotokra a tanfolyamról? Kölyök kutya tanfolyam

Meg kell tanulni a kutyával kutyául kommunikálni! A moszkvaiakkal dupláztuk a tanfolyamokat, kétszer kijártuk az alap és a középfokot is, de mindig tanulunk újat és felelevenítjük a tanultakat.

Kozák nagy kutyacsalád tagja lett. Mit szerettek a legjobban a kutyusokkal csinálni?

A nagy telek miatt le kellett kerítenem egy-két hektárt nekik villanypásztorral, így nem mennek az erdőbe bóklászni, de van terük a kutyáknak. Naponta megyünk a bandával egy külső kört egy nagy sétával és mindent ellenőrzünk, amit a kutyák nagyon élveznek. Élvezettel végigszaglásznak mindent, ellenőrzik milyen újdonságok vannak, hátha rókalyukra bukkanunk. Szoktunk bújócskázni is velük, amikor mi elbújunk és ők megkeresnek minket. Valamelyikünk lemarad diszkréten – ha együtt tennénk rögtön észrevennék! – és valamelyik kutyának mindig feltűnik a hiányzó a létszám olvasáskor. Felcsapott füllel és orral keresnek, mindig nagy a boldogság, ha megtalálnak. Szóval azért megy a játék itthon is!

Mi volt eddig a legviccesebb, amit Kozák csinált?

Egyfolytában nagyon cuki. Az nagyon vicces például, hogy amikor kap egy jutifalatot, játszik vele, mint egy kiscica. Amin kevésbé nevetünk, az az, hogy mindent megeszik a döglött patkánytól a csigáig, mi meg szenvedünk a bélgyulladásával és a következményekkel. Egy-egy ilyen bezabálásnak több hetes orvosi kúra lehet az eredménye. Hihetetlen, hogy valamit mindig rág, jobbik esetben egy fadarabot.

Ha beszélni tudna a Kozák, mi az az egy kérdés, amit biztos feltennétek neki?

Kedves Kozák, miért eszel meg mindent?!  Kátyával már fél szavakból is megértjük egymást és ő túl jól nevelt az ilyenekhez. Kozák ellenben mindent egyben lenyel! Még jó, hogy a kötődési tréning miatt kézből etetjük Kozákot, mert ha elé tennénk a tálat porszívóként beszippantaná az egész vacsorát.

Ha egy jótündér egy dolgot megváltoztatna a gazdilétben, mit kívánnál?

Nincs ilyen, mi minden nehézséget tudomásul veszünk. Azért 4 napig az orvoshoz rohangálni nem a legkellemesebb, de a munka a kutyatartás velejárója. Nagyon szeretem megfigyelni, hogy hogyan működnek. Nem az én fejemből pattant ki a mondás,de teljes szívemből egyetértek vele: Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!


Ezeket már olvastad?

A rovat további cikkei ismert gazdák kutyáiról itt találhatók: Ismert Tükrös Gazdák