A fizikum és a lelkesedés megvan, boldogok, amikor dolgozunk – Alopex és Dobi története


Székely Mariann és Csaba Alopex és Dobi kutyákkal tanulnak a Népszigeti Kutyasulin. Kalandjaikról, a kutyás élet kihívásairól beszélgettünk.

Kedves Mariann és Csaba, hogyan indult a kutyás történetetek?

2019-ben, Csaba nyugdíjazásakor döntöttünk úgy, hogy kutyával bővül a család: határozott elképzeléseink voltak, egy fekete kutyust szerettünk volna menteni, mert tudtuk, hogy sokkal rosszabb esélyeik vannak a sötét színű kutyusoknak az örökbefogadásnál. Végül három jelöltre szűkült a lista, de ez borzasztóan nehéz döntés volt, amit Csaba hozott meg és végül Alopex kutyával tértünk haza. A neve sarki rókát jelent és, ahogy a kép is mutatja, ő bizony nem fekete kutya (nevetés).

Alopex
Miként kerültetek Alopex kutyával a Népszigeti Kutyasulira?

A  közelben körbenéztünk, hogy merre van kutyaiskola és végül családi ajánlásra jutottunk le a Népszigetre. Rögtön bele is vágtunk az alapfokú tanfolyamba, amit a középfokú tanfolyam követett, majd  mantrailingezni kezdtünk, de végig emlegettük azt a másik kutyust, Dobit (akkor még Vulpex), aki Alopex szoros társa volt a mentés során. Végül nem tudtunk ellenállni és tavaly augusztusban őt is elhoztuk, majd októberben kezdtük el vele az alapfokú tanfolyamot. 


hirdetés

Milyen emlékezetes kihívás volt a tanfolyamok során?

Mariann: Alopex nagyon ügyes volt, de egy kis érzékenység alakult ki magas kapucnis férfiakkal kapcsolatban, ami miatt terápiára jártunk. Dobi 2 hétig nagyon kedves volt, miután hozzánk került, de aztán vele is komolyan elkezdtünk dolgozni és bizony még most is tart a munka, mert a behívhatóság távol van még a tökéletestől. Nála a mai napig lehet érzékelni, hogy nem volt tényleges gazdija éveken keresztül, noha szeretetteljes és nagyon bújós kutyus.

Mégis, ha őszinték vagyunk, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a saját árnyékomon átlépjek: Alopex esetében nagyobb agressziót véltem felfedezni, mint ami a kutyában volt. Meg kellett tanulnom érzékelni a kutyát, hogy pontosan mi jelent problémát és hogyan lehet megoldani.

Milyen az élet a tanfolyamokon túl?

Csaba: Bár szokás mondani, hogy két kutyával négyszeres feladat jár, nekünk szerencsére inkább csak másfélszeres, bár az kétségtelen, hogy sokkal nehezebb úgy sétálni, ha mindketten ott vannak. Külön-külön csak a felbukkanó macskák esetén kell résen lennünk, de ha együtt vannak akkor mennek egymás feje után. Alopex pompás ásatási munkákat folytat külterületeken, Dobi pedig elrohan, mire Alopex utána iramodik. Ezen még dolgoznunk kell!

Hasra ütésre Dobival is elkezdtük a mantrailinget, de lehet, hogy ki fogunk próbálni más tréninget is. A mindennapok része a folyamatos trükk tanulás, Monoki Nikolett online klubjába járunk és bár nem vagyunk a formálás nagymesterei, nem is az a cél, hogy a kutyák “flikklakkokat” vágjanak, hanem jól érezzük magunkat, a kutyák játszanak és építjük a kapcsolatunkat velük.

Sokakban él a tévhit, hogy kutyát fiatal párok, kisgyermekes családok tartasanak csak, sőt a a Kutyasuli tanfolyamaira is korhatárosként tekintenek: mind eb, mind gazda szempontjából. Ezzel kapcsolatban mi a személyes tapasztalatotok?

Egyedül az agility esik ki nekünk, ahhoz már tényleg nem vagyunk elég fittek és fiatalosak, de a tanfolyam egyáltalán nem volt fizikailag megterhelő. Igyekeztünk mindketten jelen lenni az órákon, de az iskolai feladatoknál a munkamegosztás ez volt: Mariann vitte az alapfokot, a középfokú tanfolyam főgazdája pedig én voltam. Egy-egy szélrózsa vagy falkafutás nem okoz gondot és minden oktató nagyon pozitívan állt hozzánk, egy másodpercig nem éreztették velünk, hogy szeniorok lennénk. A 6 éves kutyáknál bizony lehet érzékelni, hogy talán a tanulás néha nehezebben megy, pont úgy, mint egy középkorú ember esetében lenne. Viszont nem idős kutyák ők még: a fizikum és a lelkesedés megvan, boldogok, amikor dolgozunk. Mindenkinek azt tudjuk  javasolni, hogy ha megtehetik, legyen kutyájuk, hiszen nagyon klassz elfoglaltság a kutyás élet. Itt nincsen kanapén lustálkodás: napi négy sétát teszünk és sokszor játszunk velük esténként, valami újat mindig tanulunk. Ez frissen tart!

Fotók: Székely Csaba és Mariann tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!