Bild Annamária Twister és Sprite kutyáiról mesélt nekünk


Bild Annamária
Bild Annamária, vagyis ahogy a Kutyasulin ismerjük, Panni, már bemutatkozott a virtuális térben is kutyafitnesszre invitálva a gazdikat. Ezúttal oktatói pályájáról és négylábú kedvenceiről, Twister és Sprite kutyákról mesélt nekünk.

Kedves Panni, kezdjük az elején: hogyan kerültél a Kutyasulira?

A 13. kerületben egy emeletes házban laktunk Twisterrel, a jack russel kutyusommal, és séta közben rendszeresen találkoztunk  egy kicsit idősebb uszkárral. Twisterke vehemens karakter volt már kiskorában is, elég durván játszott az uszkárral, akinek a gazdája udvariasan ajánlotta, hogy menjünk el a sulira. Fekete Zsuzsi Málna kutyájával legendás párbajaik voltak és bizony hamar a nagytestűek csoportjába kerültünk, ahol vizslákkal kezdődött a méretezés. Amikor mentünk a következő foglalkozásra, az oktatók már tudták a nevét: akkor azt hittem, mert olyan cuki volt – hát azóta tudom, hogy nem feltétlenül emiatt emlékeznek könnyen egy kutyára az oktatók (nevet).

Miként indult az oktatói karriered?

Twisterkével kijártuk az alap- és középfokú tanfolyamokat, majd rögtön azon a nyáron volt KIKVEZ I is (az oktatóképzés első lépcsőfoka), amire  lelkesen elmentem. A párom kiköltözött Londonba, ahova én csak fél év után követtem, így elég sok szabadidőm lett és sok foglalkozást tudtam megfigyelni. Angliában került hozzánk Sprite kutya, vele jártunk kinn oviba és klikkeres sulira is: elmondhatjuk, hogy nemzetközi kitekintésem lett kutyaoktatás terén! Amikor hazajöttem, ismét a Népszigeti Kutyasulira vezetett az utam és nagyon hamar segítő lettem, fokozatosan kijárva az oktatói szamárlétrát egészen a középfokú csoportvezetőségig.

Egy másik beszélgetésünkben mesélsz arról, hogy Sprite-nál miként diagnosztizáltátok az epilepsziát. Milyen életmódprogramokat szerettek csinálni a kutyusokkal, mit enged meg Sprite állapota?

Sprite-nál 4 éves korában diagnosztizálták az epilepsziát egy 6 órás orvosi megfigyelést követően, de a gyógyszeres kezelés csak átmeneti sikert hozott. 2021 tavaszán a műtét mellett döntöttünk, ami sikeres volt és Sprite fokozatosan ismét aktívabb tud lenni. Egyedül az ÖKT foglalkozásokról kellett lemondanunk orvosi javaslatra. A kutyafitnessz és fizioterápia foglalkozásaim első számú tesztelői Twisterkével, akinek egy patella rendellenesség miatt szüksége is van rá. A nyugató, lazító masszázsokat mindketten kedvelik. Emellett az ügyességi ágazatot élvezzük nagyon, ebből Sprite-nak Ü9 vizsgája is van, amit már komoly agysorvadással abszolvált. A kisfiam születése óta kicsit kevesebb idő jut a tanulásra, de sokat sétálunk, nagyokat kirándulunk.

Mi motivál, mit élvezel oktatóként?

Azt imádom, hogy minden kutya más, soha nincs ismétlés: nincs két ugyanolyan tanfolyam. Olyan nincs, hogy “középfokú tanfolyam”, hiszen mindig a csoportba érkező gazdiknak kell személyre-, azaz kutyára szabott segítség. Ez hatványozottan igaz az ügyességi ágazatban, amelyben több helyszínen vizsgafelkészítő tanfolyamot tartok, és itt szintén abszolút egyénileg kell megtalálni a megoldásokat. Ez a kreatív oktatói munka folyamatosan motivál!

Ha nem csak felnőttkutya képzésben szeretnétek Annamáriával tanulni, látogassatok el a Népszigeti Kutyasuli ügyességi vizsga felkészítőire vagy kutyafitnessz tanfolyamára!

A képek a TriniTricks és Bild Annamária tulajdonában állnak.

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!