Kutya fitnessz – az új életmód sport, amivel könnyedén lefáraszthatod kutyádat


A Népszigeti Kutyasulin 2020. nyarán szokatlan látványban lehetett részük az arra járóknak: a legkülönbözőbb fajtájú és méretű kutyák artistákat meghazudtoló ügyességgel szlalomoztak,  lépdeltek és egyensúlyoztak imbolygó párnákon.

A szúnyogokkal és a meleggel dacolva lelkes gazdák tanulták Bild Annamária segítségével a kutya fitnessz alapjait. Már akkor lehetett sejteni, hogy ez az új életmód sport nagy népszerűségre fog szert tenni, hiszen számos kiváló hatása mellett, kutyánk otthoni lefárasztására is használhatjuk. 

Legyen szó zord időjárásról vagy egy rohanósabb napról, esetleg a karanténba belefásult gazdáról: a siker garantált. Néhány könnyen beszerezhető eszköz segítségével, nem csak számos izomcsoportot tudunk megmozgatni kutyáinkban, hanem hátsóláb tudatosságukat és egyensúly érzéküket is fejleszthetjük. Míg a hátsó lábak tudatos használatát kutyáink olyan fontos feladatoknál kamatoztatják, mint például a lábnál követés, az egyensúlyozás is fontos szerepet tölt be életükben.

Kevesen tudják, hogy ez egy tanult készség, melynek fejlesztésével kutyáink agya is dolgozik: így nem csak fizikailag, hanem elmében is alaposan le tudjuk fárasztani kedvencünket. 

A kutya fitnessz a fizioterápia előnyeit aknázza ki, de itt nem a rehabilitáción, hanem a megelőzésen van a hangsúly. Éppen ezért a feladatokat csak egészséges kutyával szabad végezni! Ahogy az embereknél, kutyáinknál is elengedhetetlen a bemelegítés, a lazítást pedig egy kis masszázzsal biztosíthatjuk.

Az alábbi videóban kis ízelítőt kaphattok a feladatokból, melyeket a PetMeTime megálmodója, a Népszigeti Kutyasuli alap- és középfokos oktatója, Annamária mutat be. Partnere ezúttal Twister, az Ü7 vizsgával rendelkező jack russell terrier, de nem kell aggódni: a könnyebb feladatokkal már kezdők is látványos sikereket érhetnek el!

Fotók és videó: Bild Annamária tulajdona