Bemutatjuk Cukit, a Tükör Módszer Falusi Szép és Városi Vagány versenyének győztesét


Gazdijával, Katalinnal, a fotózás után beszéltünk telefonon arról, hogy milyen kutya is Cuki valójában és mit jelent menhelyről befogadni egy négylábú társat.

Katalin épp Cukival sétál, az ASKA menhelyén jártak, mivel nekik ajánlotta fel saját nyereményét, a fotózást. Milyen volt visszamenni?

Ez embernek és kutyának egyaránt megterhelő élmény, Cuki nem is volt hajlandó kiszállni az autóból. Mindenkit megvisel egy ilyen látogatás, akiben egy csepp jó érzés is van.

Cuki a család első kutyája?

Nem, ő már a harmadik kutyánk. Először volt egy drótszőrű foxink, aki 14 éves korában hunyt el, majd befogadtunk egy kutyát, aki szó szerint besétált hozzánk az utcáról és ott maradt. Ő sajnos nagyon hamar, relatív fiatalon ment el, körülbelül 7 évre saccoltuk a korát. Három hétig bírta a családunk kutya nélkül aztán felkerekedtünk és elmentünk az ASKA menhelyére.

Hogy esett Cukira a választás?

Az első két alkalommal sokkot kaptunk, nagyon nehéz volt dönteni: szívünk szerint minden harmadik kutyát hazavittünk volna. Végül a férjem és a lányom vették észre az akkor még Cukor névre hallgató Cukit, amint ringlispílként pörög az utolsó kennelben három másik kutya társaságában. Mintha mondta volna, hogy engem vigyetek haza. A történet csavarja, hogy utólag rájöttünk, őt már korábban kinézte a lányom egy kölyök kori fotó alapján a honlapon, csak azóta sokat változott a kutya.

Honnan hallottak a Tükör Módszer Magyarország Falusi Szép és Városi Vagány versenyről?

Cuki nagyon szeret más kutyákkal haverkodni és rendszeresen jár napközibe. A napközi vezetője ajánlotta figyelmünkbe a Tükör Módszer Magyarország oldalát, ahol érdekes és hasznos olvasnivalókat találtam. Így vettem észre a versenyt és beneveztünk azt remélve, hogy talán az első három helyezés egyike a miénk lehet.

Ha a napközit ennyire szereti, akkor Cuki járt iskolába is?

Nem voltunk még vele iskolában, de nemrég beiratkoztunk egy videókra épülő online kutyasuliba és büszkén mondhatom, hogy tegnap kaptuk meg az oklevelet, mely az alapfokú tanfolyam elvégzését igazolja.

Mi motiválja Cukit a tanulás során?

Ő abszolút jutifali párti kutya, írtuk is a bemutatkozás során, hogy a prémium táp nagyon jól jönne neki. Mivel hízásra hajlamos, vigyáznunk kell, hogy mivel jutalmazzuk, általában virslit és sajtot kap.

Hogy néz ki Cuki egy napja?

Családi házban élünk, de naponta sétálunk. Sokat megyünk egy közeli rétre, ahol lehet egerészni és madárra vadászni, de a közeli természetvédelmi területeken is szoktunk barangolni, illetve rendszeresen kísér minket Sóstóra nagyobb sétákra. Hű társunk akkor is, ha horgászni indulunk.

Milyen viszonyt ápol Cuki a vízzel?

Messziről indultunk, Cukinak kezdetben víziszonya volt, esőben nem is lehetett kivinni. Nem erőltettük a kérdést, de aztán egyszer az egész család bement a Balatonba és némi téblábolás után Cuki is követett minket. Azt szoktam mondani, hogy akkor már eléggé kötődött hozzánk ahhoz, hogy legyőzze a víziszonyát és inkább a falkát válassza – ha nem is tűzön, de vizen át mindenképpen.

Cukinak népes rajongótábora van a Facebook oldalán és látom, hogy van egy külön feliratos párnája is. Hol szokott pihenni?

Cuki sokáig kinti kutya volt, saját döntéséből. Aztán fokozatosan lett kinti-benti kutya, majd  beköltözött a házba és ott is maradt, annak minden kényelmével. Van kis ágyikója, kutyafotele,azt a bizonyos párnát pedig egy rajongójától kapta.

Mi az amit Cuki tanított a családnak?

Engem megtanított feltétel nélkül szeretni. Nem fogok hazudni, rögös volt a kapcsolatunk kezdete, de azért is hoztuk létre a Facebook oldalát, hogy megmutassuk mi lehet egy kutyából, ha valódi családra lel. Igazi társ!

Fotó: Balogh Alex