A segítő- és terápiás kutyák világáról II.


terápiás kutya

Sorozatunk korábbi részében megismerkedtünk a segítőkutyákkal. Puzsár Nórával már beszélgettünk az ő személyes útjáról, amely a terápiás kutyák világába vezetett. Most tekintsük át az általános tudnivalókat és Nóra tanácsait azoknak, akik kacérkodnak a terápiás kutyázással.

A folyamat, nem meglepő módon, hosszú és alapos felkészüléssel jár, a végén pedig 2 vizsgával zárul, ami után hivatalosan is megkezdődhet ez a csodás munka. Ennek első részére, az ún. temperamentum vizsgára, eleve nagyon hosszú felkészüléssel mehet a kutya. Az első szűrő célja, hogy megvizsgálják a kutya gazda együttműködését és különböző helyzetekben a terhelhetőségét és szocializációját, melyhez alap engedelmességi feladatok is kapcsolódnak.. Ezután feszes menetrendhez kell a gazdának és kutyájának igazodni, mert a temperamentum vizsgát követő 8 hónapon belül eljön a második lépcsőfok, az ún. terápiás vizsga, ahol a mi esetünkben sajátos nevelési igényű gyerekekkel dolgozik már a kutyus. Összességében tehát ez egy egy-másfél éves folyamat, melynek szabályzata részleteiben elérhető a MATESZE oldalon. A vizsgákhoz vezető úton gyakorlati tapasztalatra is szert kell tennie annak a gazdának, aki kutyájával később terápiát szeretne vinni.

Először megfigyelőként kell terápiás foglalkozásokon részt venni, majd a kutyával is szükséges egy meghatározott számú alkalmat teljesíteni. Előfordulhat az is, hogy a minimum gyakorlatnál többre van szükség, de erre a 8 hónap alatt sok lehetőség nyílik. A végcél, hogy a felvezető a kutyájával egy teljes foglalkozást végig tudjon vinni és a felvezető alapjairól tudjon felépíteni 0-ról egy vizsgatervet. Ez egy olyan foglalkozás bemutatása, – bizonyos kötelező feladatok beemelésével -, ahol a kutya a felvezető segítségével gyerekekkel dolgozik. A vizsgakritériumokon túl, a “valós életben” a felvezető a pedagógussal egyeztetve olyan óraterveket, állít össze, amelyek egyszerre veszik figyelembe a kutya komfortját és a terápián résztvevő gyermekek egyéni fejlesztési céljait. Fontos figyelembe venni, hogy számos esetben szervezeti háttér nélkül nem is lehet tevékenykedni: ezek a szervezetek állnak a terápiás kutya-gazda páros mögött és segítik a munkájukat, valamint megtalálni az ideális lehetőségeket minden kutya adottságaira szabva.

Az SNI csoportok sokszínűek és fokozatosan ki kell tapasztalni, hogy mire alkalmas a felvezető a kutyájával, milyen életkorú, helyzetű emberekkel tud igazán jól együtt dolgozni. Puzsár Nóra Cooper kutyája például a halmozottan fogyatékos felnőttekkel nem tud annyira jól együttműködni, inkább a kisgyerekekkel, csoportosan tud élvezetesen foglalkozást vinni. Vannak gyerekek, akiknél  egyéni terápia szükséges: erre megint csak más típusú kutyák alkalmasak igazán.

terápiás kutya

A foglalkozás során kutya, gyerek, felvezető a fontossági sorrend bár alapvetően ember- és nem kutyaközpontú tevékenység ez. Nehéz a felvezető dolga, hiszen emberként folyamatosan a kutyára kell figyelnie, miközben akár tíz-húsz gyerek rohangál fel-alá, akikkel együtt kell működni. A foglalkozás során ideális esetben segít a jelenlévő pedagógus is, hogy a gazda, azaz a felvezető nézhesse a kutya reakcióit, folyamatosan támogathassa a négylábú terapeutát. Nagyon fontos, nehogy túlfeszítsük a kutyáknál a húrt, inkább hamarabb fejeződjön be a foglalkozás, de a kutyának legyen kedve visszatérni legközelebb is. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, a felvezetőnek nagyon jól kell érzékelnie a kutyáját különböző helyzetekben. Fokozatosan ismerik meg azokat a határokat, amelyeket a hatékony munka érdekében tiszteletben kell tartani. A jó terápiás kutya-felvezető páros ismérve az, hogy szeretettel végzik hivatásukat és szívvel-lélekkel jelen tudnak lenni a foglalkozásokon. A gazda felelőssége, hogy nem vállalja túl magát, hagyja, hogy kutyája regenerálódjon egy-egy foglalkozás között, ahol a főszerepet az emberek játsszák.

Képek:  Béndekpuszta Mosoly Völgye Alapítvány és Puzsár Nóra.

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!