A segítő- és terápiás kutyák világáról I.


segítőkutya
Mit tud a segítőkutya? Miben különbözik a terápiás kutyától? S mit takar a habilitáció? Ezeknek jártunk utána gazdáink és oktatóink segítségével. Elsőként ismerjük meg a segítőkutyák világát!

Dr. Branstetter Gabriella, Milka kutya gazdája, segítőkutyás tapasztalatáról már mesélt nekünk. Ahogy az ő történetük is mutatja: minden segítőkutya mögött ott áll egy kiképző szervezet, aki a gazdát és kedvencét segíti elérni a vágyott célt. A segítőkutyák világa nem egységes: sokan a vakvezető kutyákra gondolnak a kifejezés hallatán, de ők egy külön kategóriát képeznek, csakúgy, mint azok, akik mozgásukban korlátozott gazdáikat segítik, vagy a rohamjelző, illetve  hangjelző kutyák. És vannak a személyi segítő kutyák –  Milka az utóbbi csoportba tartozik. Minden segítőkutyára igaz, hogy komoly nemzetközi standardoknak kell megfelelniük, és bizony a felkészülés hosszú folyamat, ami már kölyök korban elkezdődik. Az ún. kölyökteszt segít megállapítani, hogy egy kutya felnőve alkalmas lehet-e segítő vagy terápiás célokra, de ez még csak egy első benyomás és a későbbiekben még változhat is, hogy végül milyen területen tudja igazán megállni helyét a kutya.

Hogyan képezzünk saját kutyánkból segítő- vagy terápiáskutyát?

Ha saját kutyánkból szeretnénk segítőkutyát képezni, akkor már a kutya hazavitele előtt érdemes egy habilitációs kutyakiképzővel kapcsolatban állni, hogy rögtön elindulhasson a tanulás. Vannak alapítványok is, akik a megfelelő kutya kiválasztásában tudnak segíteni. A vizsgára a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség, azaz a MATESZE tagszervezetei tudnak felkészíteni kutyákat, méghozzá célzottan, a gazdi szükségleteit figyelembe véve. Egy személyi segítő kutya feladata jellemzően az, hogy pszichés, pszichiátriai betegségből gyógyuló gazdáját támogassa, vagy autizmus spektrumon élő gazdáját segítse a mindennapok során. Ahány gazdi, annyi történet és fordulat: ezért is rögös a segítőkutyák képzése, hiszen nincsen kaptafa, amire minden kutyát és gazdát rá lehetne húzni! 

Vizsgarendszer

Az egyénre szabott képzés lezárását egy részben standard, részben a gazda igényeihez igazított vizsga jelenti, melynek részletes szabályzata a MATESZE honlapján elérhető. Csak ízelítőként: a parkolótól elkezdve a bevásárlóközponton át akár a kutyafuttatóig, számos helyszínen kell bizonyítania a párosnak, hogy tudnak összehangoltan dolgozni, a kutya kontrollálható, más emberekre és a legkülönfélébb ingerekre kiegyensúlyozottan reagál. Érdekesség, hogy a vizsga bizonyos feladatai sok Tükör Módszeres Kölyökkutya-tanfolyamot végzett gazdinak is ismerősek lehetnek, hiszen az étel megtagadás, az autó biztonságos elhagyása és a helyben maradás is szerepel a listán. A személyi segítő kutyák kétlépcsős vizsgája így egyaránt bizonyítványa a mindennapi engedelmességnek és az emberrel szemben tanúsított viselkedésnek. 

Szocializáció

A vizsgát követően az élet adja az igazi kihívásokat, hiszen a személyi segítő kutyák otthon, a mindennapokban folyamatosan bizonyítanak: mindenhova elkísérhetik gazdájukat, tanúsítványuk birtokában olyan helyekre is bebocsátást nyernek, ahova az átlag kedvenc nem mehetne. Szocializációjuk és képzésük lehetővé teszi, hogy szükség esetén hazavezessék gazdájukat, megtalálják a szükséges gyógyszereket, vagy egy autista kisgazda esetén jelezzék a járdákat – ez csak néhány példa a számos speciális feladatból, amit elvégeznek ezek az okos kutyusok!

Mint minden családi kutyára, a segítő kutyákra is igaz: érzelmi értékük felbecsülhetetlen. Komoly pszichés támaszt nyújtanak ezek a különleges lények, akik feltétlen elfogadással élnek gazdáikkal és előítéletmentesen szeretik őket. Így gyakran nem csak életminőséget javítanak, hanem életeket mentenek!

Fotó: unsplash.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!