A segítőkutya, ha dolgozik, félreteszi magát, az emberre és a feladatra koncentrál – Milka és Gabó története


Segítőkutya? Terápiás kutya? Csak úgy repkednek sokszor ezek a fogalmak. Mi mit takar? Sorozatunkban körbejárjuk a témát és a Tükör Módszer Kölyökkutya-programjában végzett gazdikkal, oktatókkal egy-egy személyes történetbe is betekintést nyerhetünk. Ismerjétek meg Milkát, a segítőkutyát!

Milka kutya 2020. szeptember 29-én született Debrecenben, Hegedűs Csilla Pearl Eyed Bears Havanese kennelében. Ahogy gazdája, Dr. Branstetter Gabriella, fogalmaz, már akkor is nagy küzdő volt: mindössze 70 grammos születési súlya ellenére nemhogy életben maradt, csodásan fejlődött, mígnem 2020 november 28-án egy gyönyörű, egészséges, játékos, érdeklődő, szobatiszta, családi életet jól ismerő kiskutya került az otthonába. Milkát személyi segítőkutyának vásárolta Gabriella, azaz Kutyasulis becenevén Gabó, eleve így kereste őt. A tenyésztő, Csilla pedig Milkáról pontosan tudta, hogy alkalmas lesz valamiféle segítőnek noha ekkor azért ez még nem teljesen biztos, hogy terápiás vagy személyi segítő „alkatú”-e a kiskutya, sőt tényleg sikerül-e “kinevelni”. 

Milkának több elvárásnak kellett megfelelnie: egyfelől nyugodt, hipoallergén, társasági kutyát szeretett volna Gabó, aki amellett, hogy neki segít, orvosi rendelőjébe is bevihető. Családi ismeretségben már “lízingelt”  egy havanese kiskutyát, Fannit, aki képzetlensége ellenére is segítőkutyaként működött Gabó számára, így tudta, hogy a havanese nem egyszerűen aranyos, hanem megfelelő kennelből vásárolva okos is, hiába más a kis szőrgombócok híre.

Milka érkezésének másnapján már egyértelmű volt: őt Gabónak szánta a sor.  Hamarosan csatlakozott a pároshoz József Anna habilitációs kutyakiképző és elkezdték a játékos munkát, hogy az akkor még éppen 8 hetes és 1200 grammos Milka sok mindent ismerjen, kiegyensúlyozott kölyök, majd nagy kutya lehessen. Ekkor még főleg Gabó képződött, hogy ne rontsa el korán az okos kiskutyáját. Aztán Milka 10 hetesen elkezdett kutyákkal szocializálódni, majd ezt a munkát folytatva, 15 hetesen került a Tükör Módszer Magyarország Hajógyári Kutyasulijába, ahol gyakorlatilag mindent kijárt gazdijával, amit lehetett. 

A tanfolyamokkal párhuzamosan zajlott a segítőkutya képzésre felkészítés: bevásárlóközpontban dolgoztak  habilitációs trénerükkel, Annával és váltva a terápiás kutyáival. Sok ember közt forogtak, rengeteg tárgyat, játékot, anyagfélét használtak: ajtó, lift, autó, lépcső, szintkülönbségek, földre eső étel megtagadása, idegenekkel viselkedés volt a napi rutin, s ahogy kisütött a nap, elkezdtek a természetben dolgozni. Ez most könnyedén hangzik, de a valóság kőkemény munka. Milka Instagram oldálán követhetitek az eseményeket.

Ahogy az idő haladt, Gabó és Milka számára segítőkutyás szervezetet kellett keresni, akik a speciális képzésben segítik majd a párost. A Hajógyári Kutyasulin Dancsó Ágnes oktató segítségével a Matemedik BT Nyolckézláb Állatterápiás Munkacsoporthoz került a kis csapat és belevágtak a személysegítő képzésbe. Mázli, hogy a bemutatkozó – kezdő 5-6 alkalommal Milka csodásan teljesített, mert különben soha nem válik segítőkutyává. Hiába az otthoni csodák, a lenyűgöző videók, Milka a kamaszodás hatására őszre igazi mélyrepülésbe fordult, de nem adták fel. Sok-sok segítséggel, kitartással, szeretettel, 13 hónapos kori ivartalanítással javulni kezdett az “ebadta kölök”. Szerencséjükre Gabó Győrben megkezdte a Magyar Táncművészeti Egyetemet, ahol Milkát imádták. Mindenhova engedélyt kapott a belépésre, olyan közegbe került, amire csak vakvezető kutyáknak van lehetősége. Utazás, szállás, vásárlás, egyetemi órák, gyakorlati órák, színházi próbák, balett termi próbák. Milka pedig egyre ügyesebb lett. A rögös út, melyet több kihívás is tarkított,  2022. május 5-én egy bravúros vizsgával, dicséretes kitűnő eredménnyel zárult: Milka személysegítő kutyává vált. Talán-talán (ez nem teljesen biztos) az egyetlen havanese kiskutyává, aki ezt a címet viseli. 

És hogy miként segít?

Hát elsősorban azzal, hogy “van”, egyébként pedig sok-sok közös “trükkben”. Például, összeszedi a tárgyakat a gazdija körül  (vége annak a szorongásnak, hogy mit hagy el, ugyanis a kutya észreveszi),  segítséget hív, ha bajban érzi magát Gabó,  irtózatosan ugat egy apró kézjelzésre, megkeresi a liftet, az ajtót az adott épületben, megkeresi a mélygarázsban az autót, sőt az általa ismert személyt is egy egész bevásárlóközpontban. Milkának természetesen egyéb feladatai is vannak, hiszen a segítőkutyát teljesen a gazdi igényeire szabják a képzés során, a gazdik a számukra nehézséget okozó feladatokban számíthatnak a segítőjükre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Milka The Service Dog (@milka_pearl_eyed_bears) által megosztott bejegyzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Milka The Service Dog (@milka_pearl_eyed_bears) által megosztott bejegyzés

És ez nem minden. Gabó fiatalos édesanyja is számíthat Milkára: ha vele van Milka (ez nagyon ritka, de előfordul). Milka  anélkül, hogy bármikor is gyakoroltak volna együtt, dolgozik a” nagyival”. Ha beáll a vonat, jön a lift , vagy a villamos, mutatja neki a kinyíló ajtót. Üres helyre húzza a gazdi anyukáját, sőt még a szintkülönbségeknél is megáll és felnéz, amit pedig néha “elfelejt” a mindennapi rohanásban, ha Gabóval vannak.

A segítőkutya, ha dolgozik, félreteszi magát, az emberre és a feladatra koncentrál (ezért is kérik, hogy hámban lévő kutyát ne simogassunk, ne vonjuk el a figyelmét a gazdájáról): nem is való ez minden okos, ügyes kutyának – és gazdájának.

Mert, ahogy ez a történet is mutatja, a szakemberek mellett a gazda idő- és energia befektetése, eltökéltsége elengedhetetlen, hogy így kihozza a tökéletes jelöltből a maximumot.

Képek: Dr. Branstetter Gabriella

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!