18+ Tüzelési kisokos 2. rész


Következzék tüzelési kisokosunk második része  gyakorlati tanácsokkal, állatorvosi szakértőnkkel Dr. Kassay Viktóriával!

Sok gazdi nem tudja, hogy a kutyák, az emberekkel ellentétben, egész életükben termékenyek. A tüzelési ciklusok periodikusan ismétlődnek 6-7 havonta, így évente egy-két alkalommal számíthat rá a gazdi, általában a tavaszi és őszi időszakban.

A kutya tüzelés megszüntetése véglegesen csak ivartalanítással lehetséges. Ideiglenesen hormon tartalmú szerekkel megoldható a késleltetés, de hosszú távon ez nem jelent megoldást, nem ajánlható a mellékhatásai miatt, hangsúlyozza Dr. Kassay Viktória a Zöldövezet Állatorvosi Rendelő kisállatgyógyászati orvosa.

Ahogy a tüzelési kisokos első részében már említettük, noha a szukák az első tüzeléskor is termékenyek, az első 1-2 tüzelési ciklust még semmiképpen sem ajánlott tenyésztési célra használni, és mindenképpen állatorvosi vizsgálat kell, hogy megelőzze a felelős párosítást. Ahogyan az embereknél is, a kutyáknál is fontos a megfelelő testi érettség, hogy ne csak hormonálisan legyen érett, hanem legyen kifejlett a csontozata, izomzata de mellette a mentális érése is megtörténjen már, hogy a lehető legegészségesebb kölykök jöhessenek világra és az anyakutya is jól viselje a rakoncátlan picik okozta terheket. Ismételjük hát hangosan: a tüzelés, az ivarérettség megjelenése egy szuka életében nem egyenlő a tenyészérettséggel!

Kassay doktornő hangsúlyozza, hogy mivel a szuka kutyák ivari működése a hormonális ciklus miatt erősen hajlamosít emlődaganatra és gennyes méhgyulladásra, ha nem tenyészállat a kutyus, mindenképp tanácsos ivartalanítani és ezzel kapcsolatban állatorvosunk szakvéleményét kérni.

Mire figyeljen a gazdi a tüzelésnél?

Főként a termékeny napokon a póráz nélküli sétálás is nagy veszélyeket rejthet, nemcsak a kanok miatt, hanem szuka kutyánk is kedvet kaphat a lelépéshez egy légyott erejéig. Ez pedig városi környezetben nem csak a szerelemből születő apróságok miatt kellemetlen, hanem balesetveszélyes is lehet.  Ne feledjük, a kan kutya tüzelés alatt igencsak változatos módokat tud találni a hölgyek elcsábítására.

Éppen ezért a kutyafuttatókat is kerüljük a saját és mások érdekében: ha tüzel a szuka, a szagára a legnyugodtabb kanok is képesek egymással összeverekedni. Ráadásul, a szuka kutya is lehet agresszívabb ilyenkor még akkor is, ha a hétköznapok során “kultúráltan” játszik, ismerkedik fajtársaival.

Lakásban tartott kedvenceknél hasznos lehet a tüzelő bugyi: ez egy vékony kis kutya pelenka, cserélhető betéttel, így a vércseppek nem a szőnyegre vagy a kanapéra kerülnek. Kerti kutyáknál érdemes a személyes higiéniára is nagyobb figyelmet fordítani, a hüvelybe könnyebben juthatnak be ilyenkor fertőzések.

A száraz tényeken túl fontosak az érzelmek is: ezek érzékeny napok kedvencünk számára, amikor túlkötődés jeleit mutathatja, megváltozhat étvágya, de akár agresszív is lehet más kutyákkal szemben. Gondos gazdiként figyeljük meg, miként reagál kutyánk, igyekezzünk kutyák által kevésbé frekventált időszakokban és helyeken nagy sétákra invitálni. Érdemes energiáit játékkal, otthoni tanulással elvezetni, hiszen ne feledjük, hogy a Kutyasuli napközijébe és tanfolyami foglalkozásaira sem tud jönni tüzelő szuka!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!