18+ Tüzelési kisokos 1. rész


Akinek szuka kutyája van, és (még) nem ivartalanították, szembesül a tüzelés kérdésével. Akinek kan kutyája van, és (még) nem ivartalanították szintén szembesül a tüzelés kérdésével – legkésőbb akkor, amikor vágyakozó vinnyogással, esetleg vehemenciával érdeklődését fejezi ki a tüzelő szukák iránt. Következzék tüzelési kisokosunk első része, állatorvosi szakértőnkkel Dr. Kassay Viktóriával!

Először is tisztázzuk mit is értünk a tüzelés alatt: ilyenkor a szuka kutya  ivarzási ciklusának termékeny és fogamzóképes szakaszában van. Az, hogy ez milyen gyakran és mikor fordul elő először már kutyafüggő.

A szukák átlagosan 6-10 hónapos koruk táján érnek meg az első tüzelésre, de ez fajtától, mérettől is függ. A kisebb testű kutyák már korábban elérik az ivarérettséget, míg a moloszter és óriás fajták hölgyei első születésnapjuk, nem ritkán 18 hónapos koruk után érnek be. 

Dr. Kassay Viktória, a Zöldövezet Állatorvosi Rendelő kisállatgyógyásza hangsúlyozza, hogy az ivarérettség, vagyis az első tüzelés kutya esetében nem jelenti azt, hogy tenyészérett is az állat. 

Honnan tudhatjuk, hogy szuka kutyánk tüzel?
  • a péra (a szuka kutya ivarszerve) megduzzad, pirosabb lesz
  • pirosas, véres váladék ürül a pérából
  • étvágytalanság
  • a tüzelő kutya viselkedése nyugtalanabb, ingerlékenyebb
  • sokat nyalogatja, tisztogatja hátul magát
  • kan kutyák feltűnő érdeklődést mutatnak iránta
Mennyi ideig tart a tüzelés?

A tüzelés teljes hossza 2-4 hét (21 nap), azaz a kutya tüzelés ideje átlagosan három hét. Ez az időszak 3 fő szakaszra bontható:

1. előivarzás

A szuka kutya pérája megduzzad, és véres váladék ürül. A vérzés mennyisége a cseppektől az erősebb vérzésig is előfordulhat. A kanok elkezdenek érdeklődni már ebben az időszakban is. Ilyenkor a kutyahölgy elég szeszélyes, szófogadatlan, nyugtalan, és étvágytalan. Ez a fázis általában 7-14 napig tart.

2. ivarzás

Az ivarzás idejére a véres váladék feltisztul, kevésbé véres jellegű. Ez az a 2-3 (7-10 napos)napos időszak, amikor ténylegesen termékeny a szuka kutya: ilyenkor történik a párzás, ha lehetőséget adunk rá. Már a szuka kutya hormonjai is tombolnak, és kész lenne édes baba kutyákat készíteni.

3. utóivarzás

Ez a tüzelés vége, ilyenkor már nincs párzás, csökken vagy megszűnik a vérzés. Ha történt fedeztetés, akkor a pici kutya embriók elkezdenek fejlődni. Ha nem történt megtermékenyülés, 4-5 napig tart és jó esetben minden visszatér a régi megszokott állapotokhoz.Ennek ellenére az ivarzás végéig távol kell tartani a szukát a kanoktól, mert egyedi különbségek lehetnek a termékenységben, ilyenkor sem kizárt a vemhesülés!

Itt fontos hangsúlyozni, hogy a kutyahölgy ilyenkor szintén aktívan keresi a lehetőségeket, így ha nem szeretnénk, hogy anyai örömök elé nézzen, akkor fokozottan figyeljünk rá. Csak pórázon sétáljunk és a kerti kutyák problémamegoldó képességét se becsüljük alá: az ösztönök nagy erőt képviselnek.A Tükör Módszer Kutyasuli oktatói már rengeteg kerítésmászó, rácsnál ügyesen pipiskedő apró Casanova történetről hallottak, de vannak magukat kiásó Houdinit túlszárnyaló Vénuszok is. Ne feledjük, hogy a Kutyasuli napközijébe és tanfolyami foglalkozásaira sem tud jönni tüzelő szuka!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!