Ügyességi bemutató


Milyen ügyes kutyus! Hányszor halljuk az utcán ezt a felkiáltást? Általában a legnagyobb trükkért, a helyben maradásért jár, de persze egy-egy látványos fakerülés vagy kézjel sem marad siker nélkül. Utóbbiak könnyen továbbfejleszthetők az ügyességi ágazatban, mely a K99-es vizsgarendszer különlegessége és a Kutyasuli egyik legnépszerűbb ügyességi életmód foglalkozása. Ismerkedjünk hát meg vele!

Bár sokan azt hiszik, hogy a kutyaiskolában csak engedelmes munka folyik, a Tükör Módszeres órákon ennél nagyobb kihívás (és buli) vár a résztvevőkre. A Kölyökkutya-tanfolyam csoportjaiban az ügyességi egyes szintre készülhetnek, míg a középfokú tanfolyam kutyusai a kettes szintet veszik célba az órák során. Vannak feladatok, amelyekre kifejezetten a Kutyasuli pályáin érdemes és lehet készülni, ilyen az agilityből is ismerős akadálymunka. Alsóbb szinteken a palánk, az ugró és a kúszó akadályokkal barátkoznak meg a kutyák. Bár ezek egyszerűnek tűnhetnek, a végrehajtáshoz sokszor kutyánknak önmagukat is le kell győzni és a felvezető gazdinak ügyesen kell felkészítenie kedvencét, hogy ne térjen le a kívánatos útról. 

Felkészülés

Iskoláinkon rendszeresen indul több alkalmas tanfolyam, ahol kiscsoportban gyakorolhatnak a gazdák, hétről-hétre továbbfejlesztve a tudásukat. Így a sikeres kézbentartási vizsgákon túl, fokozatosan el lehet kezdeni a készülést az ügyességi ágazatban.  Általában egy-egy konkrét vizsga(szint) a cél, de sokan azért az élményért is csatlakoznak, hogy rendszeresen ellátogassanak kutyájukkal a már megszokott heti “kutyasuli adagért”. Az élvezetes foglalkozásokon oktatóink személyre, vagyis kutyára szabott tanácsokkal segítik a gazdikat, akik a közös munka során egyre többet megtudhatnak a négylábú családtagról (no és persze magukról). Hiszen bármely szintről is legyen szó, a feladatok csak részben igényelnek fizikai ügyességet a kutyánktól. 

Korom Gábor - Kutyasuli

A végeredmény kívülről könnyednek hat, de nagy hangsúlyt kap a kutya-gazda együttműködés, a tanítás finomhangolása kutyánk ismeretében és a koncentráció is. Azért, hogy a kutya magabiztosan végrehajtson egy-egy feladatot, a legkülönbözőbb helyzetekben és időpontokban is gyakorolni kell vele, ami megfűszerezi a hétköznapi séták megszokott ritmusát. A magasabb szintek pedig igazán látványos show elemeket is tartalmaznak, melyekért keményen megdolgoznak a résztvevők. És hogy mi haszna lehet annak, ha kutyánk 2 métert tolat vagy 25 méteres távolságból kézjelre leül? Első ránézésre talán az égvilágon semmi, de jelen sorok írója már a legváratlanabb pillanatokban tapasztalta áldásos hatását – mert például köhögési roham közepette kellett a kutyát irányítani vagy az épp járni tanuló totyogó mellett óvatosan elküldeni. Ezek az igazán ügyes kutyák!

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!