Terelés – ahol a kutya ösztöneire van szükség, elfogás nélkül


terelés
A terelés egyike azon ősi szakmáknak, amelyeket a kutyák az embert segítve űznek. Mára már a városi kutya talán többet terelgeti a galambokat és a családtagjait, mint ahányszor birkát élőben lát, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. A terelés kiváló életmódsport lehet számos kutyafajta számára, és itt nem csak a border collie gazdáknak csillanhat fel a szeme.

Bár a sport természetéből fakadóan egyik Tükör Módszer Kutyasulin sem tudunk lehetőséget biztosítani erre a foglalkozásra, szeretnénk bemutatni nektek Kiss Barbarát, akivel középfokos csoportjaink rendszeresen kipróbálhatják magukat a természet közelében. Reméljük, nektek is megjön a kedvetek egy kis tereléshez!

Barbara a vasadi Terelőkutya Oktatóközpontban várja birka és liba terelésre a négylábú látogatókat, hogy megélhessék legősibb ösztöneiket és kontrollált körülmények között dolgozhassanak magas ösztön hőmérsékleten is. Elmondása szerint, elsősorban a kutya ösztöneire van szükség, ami hajlamosítja a zsákmányállat becserkészésére, üldözésére – elfogás nélkül. Ez az ösztön nem tanítható, és a különböző egyedeknél más-más mélységben lehet eltemetve az agyban. Az edzés során Barbara segítségére vannak a tanult, gyakorlott birkák, akikkel mind a kutyát, mind gazdáját rávezetik a munkára.

Árkosi József és Kiss Barbara

Az edző hangsúlyozza, hogy mindig az állatok jóléte a legfontosabb szempont – mivel a kutyák ösztönös megnyilvánulása különböző mértékű lehet, így a gazdi aktív részvételére és iránymutatására van szükség. Ne feledjük, a terelés lényege nem az ösztönök teljes szabadon eresztése, hanem a kontroll és együttműködés kialakítása. A terelés szépsége, hogy a fejlődés, tanulás folyamatos, így mindig lehet tovább lépni. Bár azt hihetnénk, hogy ez az életmódsport köszönő viszonyban sincs a mindennapi életünkkel, mivel a munka során  rendkívül magas ösztönállapotba kerül a kutya, az itt megtanult kontroll megkönnyíti a hétköznapi helyzetek kezelését is. A gazda és a kutya közös munkája pedig formálja kapcsolatukat is.

S hogyan néz ki egy tréning? Egy alkalommal háromszor találkozik a kutya birkával. Egy kör 5-10 percig tart, viszont a pihenési időkkel együtt egy foglalkozás teljes hossza összesen 1-1,5 óra. Barbara mindenkinek javasolja, hogy tapasztalja meg kutyájával az élményt. A kezdők ne aggódjanak, az edző folyamatos segítséget nyújt a háttérből és mindent elmond, ami segíti a közös, élvezetes munkát. Terelésre fel!

Fotó, videó: Kiss Barbara, dogheart.hu, kiemelt fotó: Szulló Szabina