Sztarenki Dóra & Szotyi zárórész


Sztarenki Dóra
Sztarenki Dóra nyáron vett részt Szotyi kutyával a Hajógyári Kutyasuli Kölyökkutya tanfolyamán. Kalandjaikról és tapasztalataikról hétről-hétre vlogban számoltak be a világnak, melyből kiderül, hogy mekkora utat járt be Szotyi az első órák autós rosszulléteitől, otthoni bulijaitól a harmonikus együttélésig. Dórával a vizsga után néhány héttel tekintettünk vissza a tanultakra és előre a terveikre.

Kedves Dóra, te már egy alap- és középfokú tanfolyammal a hátad mögött érkeztél a Kölyökkutya-programba. Milyen élmény volt ez a típusú tanulás?

Ha  tematikát nézzük nagyon sok újdonság nem volt, de mégis teljesen más élmény az egész. Sokat nyom a latba, hogy ennyire pici kutyákkal lehet elkezdeni a tanulást. Egyfelől ugyanazt tanítottam meg Szotyinak, mint anno Csipinek, de azért kicsit nehezebb volt, hiszen eleinte még nagyon éreztük, hogy a rossz körülmények nyomot hagytak Szotyiban. Lágyabb technikákkal, kicsit más megközelítéssel értünk el oda, ahova Csipivel ebben a korban még nem is gondoltuk volna, hogy el lehet. Az igazsághoz hozzátartozik az is, amit mentorunk, Óvári Bálint emelt ki a tanfolyam második felében: Szotyi elkényeztet, mert nagyon akar tanulni és mindent egyből megcsinál.

Most, hogy véget ért a tanfolyam milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Ki szeretnétek próbálni valamilyen életmódsportot a kis éltanulóval?

Mindenképpen! Az elmúlt hetek nagyon sűrűre sikeredtek, de ősztől remélem sikerül újra együtt tanulnunk, mert nagyon hiányzik a rendszeres közös munka: könnyen meg lehet szokni, hogy hétről-hétre van egy fix időpont, amikor együtt vagyunk. Most a mantrailing, az agility és az ügyeségi ágazat felé kacsintgatun – meglátjuk, hogy mi fog beleférni az időnkbe.

Van olyan az eddig tanultak közül, amelyek az elmúlt hetek alapján kiemelt szerepet kaptak a mindennapok során is?

Az életmentő szabályokat folyamatosan és következetesen alkalmazzuk: Szotyi nem ugorhat ki az autóból, ha megállunk és hiába veszem le a pórázát, engedély nélkül nem indulhat el. A kapu szabállyal együtt ezek fontos alapkövei az együttélésünknek, bár azon még dolgoznunk kell, hogy ne akarjon minden felzabálni az utcán.

Minden kutya egy egyéniség és a családjuk általában hosszan tud mesélni a bájos jellemvonásaikról. Szotyinak mi a legkedvesebb szokása?

A vlogban is meséltünk arról, hogy milyen rögös út vezetett a szobatisztaságig. Most már nagyon ügyes kutya, de azért reggel 7-kor aranyosan, de határozottan jelzi, hogy eljött az idő: menni kell. Igazán szívmelengető ébresztőszolgálat ő és ha napközben valamiért rájön a szükség, akkor is addig somfordál és bököd, amíg vesszük a lapot és visszük.

A városi, modern kutyatartás komoly kihívások elé állítja a gazdákat és kedvenceiket egyaránt, de a te munkád hangsúlyosan izgalmas szituációkat tartogat. A vlogban beszámoltál arról, amikor Szotyi először elkísért színházba, de azóta ha jól tudom beindultak a forgatások is. Hogy viselte?

A nagyon hosszú napokra, amikor hajnalban indulok és csak késő este érek haza nem viszem magammal a nagyon hosszú napokra, ilyenkor inkább napköziben van. Már előfordult, hogy egy könnyebb napra elkísért, Csipi nélkül, mert ha ketten vannak azért nehezebb ellenállni a játéknak. Abszolút siker volt a napunk: Szotyi nagyon jól viselte az egészet és mintakutya volt végig, ügyesen feküdt a törülközőjén és várt rám a stáb elmondása szerint.

A pozitív mindennapi eredmények mellett van olyan tapasztalás, amit magaddal viszel a tanfolyamról?

A Kölyökkutya-tanfolyam segítségével nagyon rövid idő alatt lesz egy nagyon jól működő kutyája, ha nem csalsz. Ha gazdaként nem követed az oktatók tanácsait, nem teszed bele a szükséges energiát és a fontos dolgokat elhanyagolod, akkor a kívánt eredmény is elmarad. Nagy felismerés volt, hogy mennyire sok minden rajtam múlik. Csipesznél például egy éves koráig mindig volt bennem egy kis izgulás, hogy ha hívom, bejön-e. Szotyinál már alapvetően más volt az attitűdöm, nem is merült fel a kérdés, hogy behívható-e, amit ő is megérzett és jött is mindig. Ha még lesz kölyökkutyám, akkor vele is biztos, hogy újra el fogunk menni a tanfolyamra!

Itt tudjátok megnézni a vlog-sorozat részeti:
Dóra és Szotyi a Kölyökkutya-tanfolyamon 2 kutyás bemutatkozás
Dóra és Szotyi a Kölyökkutya-tanfolyamon – Szotyi nélkül szemlélődve
Dóri és Szotyi a 2 alkalom után: az első wow élmény
Szotyi és Dóri: A 3.hét tapasztalatai
A Kölyökkutya-tanfolyamos Szotyi kalandjai folytatódnak, lassan a tanfolyam feléhez érkeznek.
Különkiadás – nehézségek Szotyival – szakértői tanácsokkal
Túl a felén, Szotyit mintha kicserélték volna, 5. óra után
6 óra után, figyelő szemem a vizsgára emelem
7. óra után
Balatonnál Szotyi világot lát
A vizsgára várva

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!