Szotyi és a szobatisztaság


A Tükör Módszer egyik alapköve, hogy a kutya családban él és így megosztja életterét gazdáival. A harmonikus együttélés egyik alapfeltétele a szobatisztaság. Ahogy Dóra és Szotyi példája is mutatja, noha elméletben könnyű elérni ezt a célt, a gyakorlat néha kihívások elé állítja a gazdákat – akár könyökkutyáról, akár felnőtt mentett kutyáról beszélünk. Vegyük csak végig a felmerült kérdéseket:

1. Hogy lehet szobatiszta egy kölyök, anélkül, hogy megbetegedne?

Az állatorvosok álláspontja, hogy a teljes oltási program befejeztéig nem ajánlatos kölyökkutyát kitenni fertőzésveszélynek. Ha ezt igazán szigorúan betartja egy gazda, akkor bizony gyakorlatilag az utcára sem megy ki 3-4 hónapos koráig a kiskutya, amivel értékes időt veszít a szobatisztaság tekintetében (is). Mégis mit lehet tenni? Természetesen fő a kutya egészsége és biztonsága! Előnyt élveznek a kertes házban, kertkapcsolattal rendelkező lakásban élők, mert ők a betegségeket elkerülve szaladhatnak a kölyökkel, hogy kinn végezze el a dolgát. A városi kutyatartók többségének azonban ez a biztonságos lehetőség luxus és nem áll a rendelkezésére.

Mivel a felelős tenyésztők általában 10-12 hetes korukban adják haza a kiskutyákat, akik ekkorra már átestek több féreghajtáson és elkezdték az oltási programukat is relatív rövid időszakot kell átvészelni a teljes bezártságban. Ezt követően is érdemes lehet (állatorvosunkkal konzultálva!) egy-egy közeli zöldterületet kiszemelni és fokozatosan elkezdeni a kinti szoktatást, ha kutyánk már megkapta a Parvovirusos bélgyulladás elleni oltásait és legalább egy, de inkább két kombinált oltását is. Keressünk olyan helyet, ahol kevés kutya fordul meg illetve olyan célpontot, ahol a gazdák felelős viselkedésének köszönhetően a fertőzés kockázata kisebb. A kutyapiszkot messziről kerüljük (és biztassunk mindenkit a felszedésére!), a csábító kutyafuttatós bandázások ideje pedig semmiképpen nem jött még el. Így a szobatisztaságra szoktatás is elkezdődhet, miközben fokozottan védenünk kell a kölyök egészségét.

2. Tényleg a rendszer a kulcs a szobatisztasághoz?

A válasz: igen, részben bizony a rendszeresség az egyik alapköve a szobatisztaság kialakulásának. Bár a kölykök többsége 6 hónapos kora után lesz megbízhatóan szobatiszta, sokat nyom a latba, ha vannak olyan dedikált időpontok, amikor levisszük a kiskutyát, mert biztosak lehetünk benne, hogy szólítja a szükség. Ilyen pillanatok kiemelten:

  1. evés után röviddel
  2. alvás után 
  3. és nagy játék után

Ha ilyenkor kiskutyánk mellett vagyunk és azonnal kivisszük a szabadba a dolgát végezni, nagyon nagyot léphetünk előre!

3. Mitől áll össze a szobatisztaság képe a kutya fejében? 

A szobatisztaság nem egy misztikus vágyálom, hanem a kutyák ösztönös viselkedése: alapvetően nem szoktak a helyükre piszkítani. Ahogy kialakul a kötődés otthonukhoz és elég gyakran biztosítjuk számukra a lehetőséget, hogy kinn könnyítsenek magukon, a kölykök többsége magától rájön, hogy mi a feladat. Ezt tovább segíthetjük azzal, ha nagyon örülünk és megdicsérjük kedvencünket minden sikeres kinti pisi-kaki után, akár jutalomfalattal honorálva a megfelelő viselkedést. Ennek ellenpontozása, hogy a benti baleseteket nem büntetjük és az életkorának megfelelő elvárásokat támasztunk elé.

További tanácsokat és tippeket Varga Balázstól, a Tükör Módszer vezetőoktatójától és a Kölyökkutya-program egyik csoportvezetőjétől itt találsz: