Szotyi: egy kölyökkutya kalandjai a Hajógyári Kutyasulin


Sztarenki Dóra színművésznő, hétről-hétre vlogban számol be kalandjaikról Szotyi kutyával, a Hajógyári Kutyasuli Kölyökkkutya-tanfolyama során. Ezeket az epizódokat egy kis beszélgetéssel is kiegészítettük a tanfolyam elején: reméljük, ti is élvezettel fogjátok figyelemmel kísérni közös tanulásukat!

Mesélj kicsit kérlek arról, hogy miként került hozzátok Szotyi kutya? Miért döntöttetek úgy, hogy második kutyátok legyen Csipesz mellett?

Szotyit Mátészalkán találták, a Fogadj Örökbe Alapítvány fotóját küldték el nekem, és amikor megláttam, nem tudtam ellenállni, hogy ideiglenes örökbefogadója legyek: pont úgy nézett ki, mint az idősebbik kutyánk, Csipesz, kölyökként. Sajnos, Csipesz egy hosszú, intravénás kemoterápián van túl, és még 1-2 évet jósolnak neki az orvosok, folyamatos gyógykezelés mellett. Így, amikor elhoztuk Szotyit, hogy ideiglenes befogadói legyünk, és láttam, hogy Csipesz mennyit fiatalodott tőle, gondolkodóba estem. A mi örökifjú kutyánk kifejezetten erőre kapott, csodálatos volt látni, ahogy játszik és Szotyival ismerkednek. Bár tudom, hogy nehéz lesz Csipeszt elengedni, ha eljön az idő, talán Szotyival át tudunk majd lendülni a fájdalmon és addig is sokat adnak egymásnak. 

Voltál már korábban ideiglenes befogadó? Milyen élmény volt?

Nagyon veszélyes vállalkozás, mert megmaradhat a kutya (nevet). Én eddig mindig ellenálltam a csábításnak, és nagyon örültem, amikor a kutyáknak megtaláltuk a legjobb helyet. Sokat számít, ha egy mentett kutya ideiglenes befogadónál lakik átmenetileg: másképp szocializálódik, sokkal könnyebb lesz később családba illeszkednie, és a jövőbeni gazdának is egyszerűbb dolga lesz. Szép, nemes feladat ez.

Visszatérve Szotyira: már most látszik, hogy kemény dió, mivel tudjátok motiválni?

Az a szerencsénk, hogy nagyon ránk van csatornázva, erős megfelelési kényszere van – csak még nem mindig tudja, hogy pontosan mit és hogyan kellene tennie. Jól motiválható jutifalival és játékkal is. Sok problémája fakad az előéletéből, amiről keveset tudunk, de az is elég: falkába verődve élt az utcán többedmagával, és ennek a kis öt kilós kölyöknek minden falatért küzdenie kellett. Nem csoda, ha most kicsattogva védi a tálkáját.

Csipesszel jártatok már Tükör Módszeres alap– és középfokú tanfolyamon, amiről szó fog esni a vlogban is. Az elmúlt hetekben korábbi Kutyasulis élményeidhez képest mit tapasztaltál gazdaként a Hajógyári Kutyasuli Kölyökkutya-tanfolyama során?

A fő különbség, hogy finomabb módszerekkel tanulunk, ami megjelenik gátlásnál és pórázhasználatnál is, hiszen fiatalabb kutyákról van szó. A végeredmény ugyanaz lesz, csak más út vezet el hozzá. Nekem nagyon fontos, hogy Szotyi jól működjön majd minden helyzetben, mert bár most kevesebb munkánk van, remélhetőleg hamarosan újraindul a színházi élet és a filmforgatások is. Meg kell tanulnia várakozni és nyugalomban lenni hosszú órákon keresztül, és minél többet foglalkozunk ezzel már ilyen kis korában, annál nagyobb esélyünk van a sikerre. Igaz, pont a minap már négy órán át mintakutyaként viselkedett velem a fodrásznál, és a villamosra is úgy pattant fel, mintha egész életében így közlekedett volna: hétről-hétre ügyesebb.

A Kölyökkutya-tanfolyam egyik sajátossága, hogy mentorok kísérik a gazdákat, személyre szóló figyelemmel és tanáccsal. Ti még csak most ismertétek meg a mentorotokat, milyenek az első benyomásaid a rendszerrel kapcsolatban? 

Nagyon örülök, hogy Óvári Bálint lett a mentorunk: nagyon szimpatikus és hasonló a gondolkodásunk, akár a szabályokról, akár a prioritásokról van szó. Nagyon sok kutyát rehabilitált már, és van tapasztalata a Szotyi féle kihívásokkal: már most látszik, hogy sokat fog tudni segíteni nekünk.

Végül egy kis asszociációs játékra invitállak: kérlek, gondolkodás nélkül mondd ki az első dolgot, ami a következő szavakról eszedbe jut:

Tükör: Én mit csinálok

Jutifali: őrjöngés

Legviccesebb Szotyi dolog: Az, amikor reggelente megjelenik az ágy végében, mint egy szurikáta

Pihenés: Közös alvás

Amire vágyom Szotyival kapcsolatban: Olyan megbízható legyen a kapcsolatunk, mint Csipesszel

Köszönjük a beszélgetést, további jó tanulást kívánunk Szotyinak!

A vlog sorozat legújabb részét itt láthatjátok: