A szeparációs szorongás és a járvány


Hogyan éljük túl szeparációs szorongás nélkül az elkövetkezendő heteket?

A kialakult járványhelyzet olyan életmódra kényszerít minket, mely eltér a normál ritmusunktól. Kutyáink nagy örömmel fogadják, hogy a home office-ban egész nap velük vagyunk, azonban ez okozhat kapcsolati problémákat. A folyamatos együttlétnek vannak negatív hatásai, például a szeparációs szorongás kialakulása vagy erősödése. 7 jó tanáccsal szeretnélek támogatni titeket a várhatóan otthon töltendő hetekre.

A szeparációs szorongás korunk legtöbb bosszúságot okozó viselkedési problémája. Kölyökkorban könnyen megelőzhető a kialakulás, de felnőttkorban nagyon nehezen kezelhető. Amikor most otthon vagyunk 0-24 órában kellemesen csillapítja szorongásunkat, vagy feszültségünket a kutyánk társasága. Azonban ügyeljünk arra, hogy egy túlkötődés a későbbiekben komoly gondokat okozhat és kutyánk is erősen sérülhet általa. Arra készüljünk, hogy életünk visszatér majd a normális kerékvágásba!

Ideális esetben a kutyusnak még nincs szeparációs szorongása és lehet, hogy nem is minden gazdi tudja, hogy mit értünk ez alatt. Kutyáink egyszerre kötődnek hozzánk, a gazdáikhoz és az otthonukhoz, ahol velünk élnek. A kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolatot egészséges szociális kötődés jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a kutya igényli a gazda közelségét, hiszen ő biztonságot nyújt számára és elfogadja a tőle kapott utasításokat, de nem riasztja meg, nem stresszel, ha a gazda átmenetileg nincsen jelen. Sajnos még azoknál a felnőtt kutyáknál is felléphet ez a probléma, akik soha nem mutatták szeparációs stressz jeleit és bár a jelenlegi helyzet extrém példája az összezártságnak, egy gyermekágyi időszak, hosszabb betegség vagy együtt töltött nyári vakáció után is jelentkezhetnek tünetek.

Milyen jelei vannak a bajnak? A túl szoros szociális kötődés kutyánkban egy belső bizonytalanságként jelentkezik. Minden ingerre hamar reagál, felerősödik a szenzitivitása, ezzel együtt testében növekszik a stressz szint. Mit jelent ez a gyakorlatban? A kutya nyüszít, ugat, rosszabb esetben rombol és nem tud elpihenni, ha nincs mellette a gazdája, sőt akár a pulzusa is megugrik, szaporán veszi a levegőt és testkommunikációja „pattanásig feszült”. Ezzel egyidőben előfordulhat, hogy a gazdát otthon árnyékként követi, nem tiszteli a már korábban felállított szabályokat és kiköveteli magának a gazda figyelmét. Ez eleinte akár szeretetreméltó viselkedésnek is tűnhet, amit a gazda akaratlanul is megerősít a kutyára irányuló figyelmével, főleg, ha pozitívan reagál és babusgatással, simogatással „honorálja” ezeket az otthoni viselkedéseket.

Következzen a 7 tanács: Mint a legtöbb esetben a legjobb, ha eleve a megelőzésre kerül a hangsúly és nem a már kialakult vagy felerősödött szeparációs szorongást próbáljuk meg kezelni. >>>

7 tipp szeparációs szorongás megelőzésére