Szeparációs stressz: 7 ok, 9 megoldás


 • A szeparációs stressz 7 kiváltó okát ismerjük:
 1. A kutya konfliktuskezelési gyengesége.
 2. A szocializáció során a territoriális kötődés kialakításának hiánya. A territoriális kötődés azt jelenti, hogy az otthon a gazda, a csapat kiterjesztett felülete: egy bázis, ahol biztonságban vagyunk, ahová a gazda, a csapat tagjai mindig visszatérnek. Szocializációs hiány miatt, jellemzően azért alakulhat ki, mert az első napokban nem maradt egyedül a kutya.
 3. Kellemetlen élmény a lakásban (petárdázás, más hang okozta trauma, stb.).
 4. Egy másik kutya pánik viselkedése, a szomszédból átszűrődő hangok.
 5. A gazda bizonytalan távozása. A gazda testkommunikációja, mimikája (a kommunikációnk 90%) akarata, szándéka ellenére veszélyt jelez a kutya számára.
 6. Unalom – ez nem nevezhető tipikusan szeparációs stressznek, de a megnyilvánulásai megegyeznek azzal.
 7. A fentiek kombinációi.

Lehetséges megoldások szeparációs stressz kezelésére

A konfliktus érzékenység alapú szeparációs stressz kezelése

 • Közel 80%-ban megoldás lehet, így látszólag hatékonyan kezelheti a gondot egy kutyapár behozása a családba. Ettől függetlenül nem javaslom, mert számos egyéb probléma érkezhet vele: 2 kutya, kb. négyszer annyi feladat. Ráadásul, ha az új kutyának van érzékenysége a szeparációra (kb. 20% esély), akkor a probléma hatványozódhat.

További megoldások:

 • Napközi: a legkézenfekvőbb megoldás, mert a kutya folyamatosan kívánatos konfliktushelyzetekbe kerül – hangsúlyozottan autentikus szakember felügyelete mellett. Továbbá nagyon jól lefárad és az idegrendszer el tud pihenni.
 • Extrán jó helyzetkezelés akkor otthon hagyni egyedül a kutyát, amikor fáradt, tehát 3-4 órás kirándulás, a kutyasuli, még inkább a napközi után! Akkor is ha egyébként nem lenne dolgunk!
 • A kutyát egy ismerőshöz átvinni és nála hagyni néha napközben – ez a konfliktuskezelésre és a felügyeletre egyaránt megoldás lehet
 • Vidéken, a nagyszülőknél otthagyni néhány napra – konfliktuskezelési tréning.
 • Zenét feltekerni és egy viseltes pólót otthagyni neki, amikor elmegyünk otthonról. A viseltes ebben az esetben a szagra értendő.
 • Egy megbízható idegen kutyával otthon hagyni.
 • Valakivel – először ismerőssel, utána a kutya számára idegennel – otthon hagyni a kutyát.
 • Lefárasztás – minimum 3-4 órás kirándulás, séta, vagy olyan életmód program, mely mentálisan is igénybe veszi (mantrailing, ÖKT, stb). A kutya jellemzően sokkal nehezebben fárad el, mint azt gondolnánk, remélnénk. Ráadásul a fizikai terhelésből hamar regenerálódik.

A különböző megoldásokat ki lehet próbálni, de a legcélravezetőbb, ha viselkedésterápiás szakember segítségét kérjük, mert az ő segítsége gyorsíthatja a probléma kezelését. A szeparációs gondok rendbetétele mindenképpen hosszabb folyamat.

Vigyázzunk egymásra, jó kutyázást!

Korom Gábor

További javasolt bejegyzés a témában: Szeparációs szorongás megelőzése