Sikertörténet – azaz Nadi, a Tükör Módszer Mentettek ösztöndíjasa


Mentettek öszöndíj
Nadi kutya már visszatérő nebulója a Népszigeti Kutyasulinak és a középfokú tanfolyamot, partnerünk, a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát Alapítvány (MFÖEK) ajánlására már a Tükör Módszer Mentettek ösztöndíj támogatásával végezte el. Kutyasulis élményeiről a gazdikkal, Kittivel és Nándival beszélgettünk.

Milyen élmény volt a Népszigeti Kutyasuli középfokú tanfolyama?

Kitti: Összességében nagyon pozitív,  tanulságos és gyakorlatias volt. Az alapfokot Nándi végezte el, én megfigyelőként néztem kívülről,  a középfokú tanfolyamon viszont már én álltam a póráz másik végén. Megtapasztaltam, hogy itt a gazdi áll a reflektorfényben és akinek tanulnia kell, az valójában én vagyok. A tanfolyam előtt már tudtuk, hogy mik azok a főbb problémák, amiken dolgozni szeretnénk, azonban az oktatók rávezettek arra, hogy jóval messzebbről, a számunkra nem is akkora jelentőséggel bíró, vagy éppen nem is annak titulált problémákkal kell kezdenünk. Rámutattak, hogy lépésről lépésre kell építkezni, ami kihívás volt, mert mindketten türelmetlenek vagyunk – nevet. A tanfolyamok során tanultunk magunkról, Nadiról és a jelzéseiről. Ráadásul a többi gazdi történetén keresztül olyan esetekből is okultunk, amelyek minket még nem érintettek, de bármikor eljöhet az a pillanat, amikor hasznos lesz visszaidézni a tanfolyamon hallottakat, még ha akkor másnak is szóltak.

Mi volt számotokra a legnagyobb tapasztalás, tanulság az alapfokhoz képest?

Nándi: A póráz nélküli közös munka adta a legtöbbet nekem. A néha csak apró jeleket felismerve még időben elkapni a figyelmét. Látni, hogy egy adott inger hogyan hat Nadira, milyen érzéseket vált ki belőle, mikor magabiztos, vagy éppen fél, esetleg tanácstalan és persze  azt nekem hogyan kell lereagálnom adott helyzetben, mikor kell oldanom, fegyelmeznem vagy csak kimozgatnom egy helyzetből. Zsenális és látványos a kontraszt az alapfokot követően, mutatja, hogy miként fejlődik a kutya-gazdi páros.

Kitti:  A tanfolyam során finomhangoltuk az alapfokon elsajátított tudást, többek közt a távolság és az idő növelésével is foglalkoztunk, így már messzebbre ért el a “kezem” a feladatok során. Megtanultuk azt is, hogyan kommunikáljunk a testbeszédünkkel, mekkora jelentőséggel bír akár 1-2 kisebb mozdulat, vagy ha szóval kérünk a kutyától valamit, azt milyen sokféleképpen tehetjük meg, például a tiltás-oldás folyamata során. Felismertem, hogy megannyi feladat vár még ránk Nadival azért, hogy erősebb legyen közöttünk a kapcsolat és póráz nélkül is magamra tudjam vonni a figyelmét, izgalmas maradjak számára, ami nagyon nehéz feladatnak bizonyult a középfokú tanfolyam során.

A tanfolyamokon túl milyen életmódsportot szeretnétek kipróbálni?

Sajnos egy térdműtét miatt parkolópályára kellett tennünk az ilyen terveinket és habár látszik Nadin, hogy nagyon érdeklik az agility akadályok, most még várnunk kell. A mantrailing és az ösztönkontroll tréning viszont mindenképpen toplistás, a közös munkát itt el lehet kezdeni, amíg az agility világába belekóstolunk.

Mentett kutyával érkeztetek, elkötelezetten végigjártátok a tanfolyamokat és az ösztöndíj jelentkezésnél jeleztétek is, hogy akár támogatás nélkül is folytatjátok a tanulást. Mit mondanátok, miért érdemes Kutyasuliba járni?

Kitti: Úgy gondolom, hogy a kutyaiskola megalapozza a négylábú társunkkal való egészséges együttélést, kiváló kapcsolatfejlesztő és bizalomépítő program. Az ül-fekszik csak egy szelete annak, amit megtanulhatunk, annál sokkal fontosabb, hogy tudjunk kontrollálni helyzeteket, legyen egy eszköztár a kezünkben, amiket a mindennapok során előforduló szituációkban használhatunk. Megemlíteném például a kapuszabályt, az ételről való letiltást vagy azt, hogy a kocsiból csak engedéllyel jövünk ki, ezek pedig akár Nadi életét menthetik meg. Ráadásul szuper megismerkedni más kutyásokkal és hát bevallom, a suliban már kevésbé éreztem magamat bénának látva,  hogy  a “mi” problémáinkkal mások is küzdenek- nevet!

Nándi: Elvontabb síkon szerintem az is fontos, hogy miként mutatjuk meg a kutyának, hogy mi a szabály, miként tudunk az ő nyelvén kommunikálni. A kutya nyelvét tanuljuk meg a kutyaiskolában! Ha nyitott vagy rá, megérted, hogy a saját viselkedésed is mennyire befolyásolja a kutyádat – ez meghatározza az együttélést.

Mit adott számotokra a Mentettek Ösztöndíj program, miként szereztetek tudomást róla?

Kitti: Több, mint három éve önkénteskedek az MFÖEK-nél, az alapítvány egyik vezetője, Edina tudta, hogy mennyit küzdünk Nadi viselkedés problémáival és ismerte is a terveinket vele kapcsolatban. Szerettek volna minket támogatni abban, hogy tovább fejlődhessünk, ami nagyon sokat jelentett számunkra. A korábban említett műtét és a járulékos költségek miatt pedig anyagilag is nagy segítséget jelentett az ösztöndíj program általi hozzájárulás. Köszönjük a lehetőséget! 

Fotók: Fa Kitti tulajdona

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!