Básti Juli, Puskás Tamás és Zsazsa, az orosz terrier


Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója és felesége, Básti Juli színművésznő a kutyák világában éppoly otthonosan mozognak, mint a színházban. A TM Kölyök Tanfolyamra is már tapasztalt gazdaként vitték kutyájukat, Zsazsát. Kölyök Tanfolyam és Zsazsa:

Kölyök Program: Kedves Tamás, nagyon köszönjük, hogy időt szakítasz a beszélgetésre. Kezdjük az elején, Zsazsával, aki ha jól tudom egy orosz terrier. Ami elég ritka fajta. Hogy került hozzátok, miért ezt a fajtát választottátok?
Fülöp és Zsazsa

Puskás Tamás: Már volt egy kutyánk, Fülöp, egy labradoodle, aki a világ legkedvesebb és legtürelmesebb kutyája. Felmerült, hogy milyen jó lenne egy olyan kutya is, aki nem kíséri be a betörőt a házba. A szakember – aki terápiázni viszi Fülöpöt – tanácsolta, hogy orosz terriert vegyünk. Az mondjuk érdekes, hogy Zsazsa éppoly kedves és türelmes lény, mint Fülöp. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy nem sikerült vad házőrzőt szereznünk. Csak találgatok, de könnyen lehet, hogy a családunk van ilyen hatással rájuk…

Miért választottátok a Kölyök Tanfolyamot és mit vártatok tőle? Kölyök Tanfolyam és Zsazsa

Fülöp terápiás képzésben részesült, azóta is rendszeres munkája van. Ő Kölyök tanfolyamra nem járt. Marci fiunk ellenben járt Kölyök tanfolyamra a lagottójával, aki a mi kutyáinkhoz képest egy izgága lélek. Marci sokszor bizonygatta dühösen, hogy “terrierrel” nem lehet együtt élni később, és ha nem kap komoly nevelést kiskorában, abból katasztrófa lesz. Mi pedig engedtünk, hiszen ki tudja mi fán terem a “terrier” ☺,  így beiratkoztunk a tanfolyamra. Nem bántuk meg!

Mi volt a legemlékezetesebb számodra a tanfolyam során? Kölyök Tanfolyam és Zsazsa

Nagyon elégedett voltam az egész tanfolyammal, a  legemlékezetesebb pillanat mégis  negatív emlék. Zsazsa “helybenmaradásból” kimozdult és nekem kellett megrendszabályoznom, ráadásul Gábor instrukciói szerint. Teljesen begörcsöltem. Zsazsa is teljesen megzavarodott. Csak nézett rám, kóválygott az én csodálatos, engedelmes kutyám: “Te ki vagy, hová lett a gazdám?” Nem tudtam parancsra indulatos lenni, és nem is éreztem, hogy kellene. Mindketten csúnyán befeszültünk. Ugyanakkor egy életre megértettem, amit eddig is tudtam, hogy kutyával, épp, mint az emberekkel is, csak őszintén lehet dolgozni. Kölyök Tanfolyam

Pont akkor vágtatok bele a tanulásba,amikor a koronavírus a feje tetejére állította a világot és a kutyasuli is áttért az online oktatásra. Mi volt a legnagyobb kihívás a Kölyök Tanfolyamon?

Bizony, eredetileg egyáltalán nem kalkuláltam azzal, hogy a tanfolyam nem csupán a szombat délutánt veszi igénybe. Így aztán kapóra jött a korona vírus okozta teljes leállás, hiszen egy nap átlagosan másfél óra elment a kölyökkel. Ha már így hozta a sors, én hálás vagyok érte. Ez annyira intenzív együtlétet jelentett, amit másképp nem tudtam volna megoldani. Mondjuk, hatvan évesen már Zsazsa nélkül is tisztában vagyok azzal, hogy a kapcsolatokba időt és energiát kell fektetni. Ez adja az értéküket. Meglátjuk, mennyi időm lesz, amikor visszatér a színházi élet a megszokott kerékvágásba. 

Amikor az interjút egyeztettük, éppen futni indultál. Zsazsával mit szerettek együtt csinálni?
Básti Juli és Zsazsa

Futni sajnos nem jöhet velem Zsazsa, mert ő egy nagy testű kutya, és kölyökként egyáltalán nem futtatható. Így is kicsit sántikál szegénykém. Fülöp vígan lefutja az én penzumom, izgatottan jön is velem mindig. Zsazsa pedig később talán majd be tud csatlakozni az én egyre lassulóbb tempómba. Most marad a séta, a gyakorlás, a becézés és a rengeteg játék Fülöppel, aki testvére, nagybátyja, társa.

Mi volt eddig a legviccesebb dolog, amit Zsazsa csinált? Kölyök Tanfolyam és Zsazsa

Rengeteg kedves dolga van. Most, hogy levágták a bundáját, úgy néz ki, mint az agár, és ettől még jobban látszik, milyen bájos kislány. Szeretem nézni, ahogy morogva játszik Fülöppel, ahogy huzakodnak egy kötélen, majd Zsazsa oldalt dobja magát: “akkor most húzzál nagyfiú!” 

Ha beszélni tudna Zsazsa, mi az az egy kérdés, amit biztos feltennél neki?

Nem hiszem, hogy lenne ilyen. A vele kapcsolatos kérdésekre így is megkapom a választ, a világmegváltó gondolatokra pedig nem tőle várok megoldást. Arra ott van az erdő, vagy az olyan bölcsek, mint Yuval Noah Harrari. Az az érzésem, hogy minden kutyánk, de  Fülöp  és Zsazsa biztosan mindig elmondja a véleményét. Sokszor hosszú mondatokban! Látom rajtuk,  hogyan érzik magukat, mi az, ami tetszik nekik, és mi az, ami nem. És ezt bizony szóvá is teszik!

Egy labradoodle, egy lagotto és egy orosz terrier
Ha egy jó tündér egy dolgot megváltoztatna a gazdalétben, mit kívánnál?

Nincs ilyesmi: én én vagyok, a kutyáim pedig, ha különböznek is egymástól, komoly, szeretett személyek. Egyszer volt például egy kutyám,  aki meg is szökött tőlem rövid úton, mert annyira nem voltunk egy hullámhosszon. Szerencsére néhány házzal arrébb boldog otthonra, családra talált. Nála már az elején látszott, hogy mi sajnos nem illünk egymáshoz. A többi kutyámmal viszont mindig megtaláltuk az összhangot.

Van olyan kutyás film/könyv,amit nagyon szeretsz és ajánlanál a többi gazdinak?

A Bogáncs, illetve a Lassie hazatér-re emlékszem a klasszikusok közül, valamint a filmek közül a Belle és Sebastiant  szerettem nagyon. Egy film hatására sokáig ír szettert akartam, de végül sosem lett olyan kutyám. Aztán nagyon élveztem a Kántor nyomoz könyvet is. Hozzám leginkább a Jack London féle keményebb történetek állnak közel. Őszintén szólva, én pont olyan viszonyt szeretnék a kedvenceimmel, mint amilyen a kutyával dolgozó embereknek van, például a juhászoknak: közös munkán alapulót.


Ezeket már olvastad?

A rovat további cikkei ismert gazdák kutyáiról itt találhatók: Ismert Tükrös Gazdák