Papilloma vírus kutyáknál


Négylábú kedvenceinknek lehetek olyan tüneteik, amelyekre először talán fel sem kapjuk a fejünket, pedig komoly betegségeket jeleznek. Ilyen az, ha szemölcsöt veszünk észre rajtuk, ami – valljuk be – nem is olyan egyszerű dolog egy-egy szőrősebb kutyus esetében. Mire figyeljünk és mikor forduljunk állatorvoshoz bőrelváltozás esetén?

Mi ez és hogyan néz ki?

A kutyák szájában és szája körül megjelenhetnek apró, gömb alakú “kinövések”, amelyeket a papilloma vírus okoz. Ezek először ártatlan, a bőr színével megegyező kis szemölcsöknek tűnnek, de sajnos idővel elfekélyesedhetnek és akár el is lephetik a szájüreget és környékét, beboríthatják a nyelvet és a pofákat is. 

Mehet-e a fertőzött kutya közösségbe?

A rossz hír, hogy a papilloma vírus rendkívül fertőző és nagyon könnyen terjed kutyák között, így a tünetek – azaz a szemölcsök – elmúlásáig nem mehet közösségbe, kerülnie kell más ebek társaságát. Sajnos a karantén igen hosszúra nyúlhat, akár hónapok is eltelnek mire kedvencünk immunrendszere kellőképpen megerősödik és megküzd a vírussal, a szemölcsök pedig maguktól leválnak. Súlyosabb esetben, például ha a szemölcsök száma és elhelyezkedése miatt fájdalmas a táplálkozás, a nyelés, állatorvosunk műtéti úton eltávolíthatja a legnagyobb példányokat.

Mennyire veszélyes?

A jó hír ellenben, hogy ez a vírus emberre nem terjed át és azon kívül, hogy szemmel tartjuk, nincs túl sok tennivalónk az elváltozással. Ráadásul az egészséges, kifejlett immunrendszerű kutyák ritkán betegednek meg, jellemzően azokat veszélyeztet a fertőzés, akik más betegségek miatt gyengébbek vagy már idősebbek. És ha egyszer ebünk átesett a fertőzésen, csekély a valószínűsége annak, hogy ismételten meg fog küzdeni vele, mert immunissá válik az adott vírus törzzsel szemben. A kulcs itt is a prevenció és a korai felismerés: a szemölcsről készítsünk fényképet és konzultáljunk állatorvosunkkal, megfelelő táplálkozással és kiegyensúlyozott életmóddal pedig biztosítsuk kutyánk egészséges, erős immunrendszerét!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!