Orosz Györgyi és Titi, a jóféle keverék


Orosz Györgyi televíziós újságíróként kezdte pályafutását. Mára már kommunikációs tanácsadó, közösséget épít, emellett a Hősök Tere kezdeményezés alapítója és motorja. Titi kutyájával Őrmezőre jártak a Kölyök Tanfolyamra, sőt azóta már a Kölyök Pro-t is elvégezték. Kölyökkutya.

Kölyök Program: Kezdjük az elején, mesélj kérlek egy kicsit Titiről! Ha jól tudom ő egy jóféle keverék, hogyan került hozzátok?
Kölyök Tanfolyam keverék tacskó
Titi itt Bobóval, a család bullmasztiff kutyatagjával látható.

Orosz Györgyi: Titi anyukája egy tacskó, de ha ránézünk nem azt látjuk benne…nagyon intenzív és aranyos kislány. Hogy  hogyan került hozzánk?  Kalandos történet. A nagyfiam néhány éve meggyőzött róla, hogy legyen kutyánk, ő lett Bobó a bullmasztiff, akit nagyon megszerettem. Én viszont tudtam, hogy ha saját kutyám lesz, akkor lelket szeretnék menteni és elkezdtem menhelyekre járni. Sok kiskutyát megnéztünk, mindig jött velünk Bobó is, de valahogy nem jött össze a nagy találkozás. Aztán a menhely legvégéről az utolsó utáni kennelből előhozták a kölyökkutya Titit és azonnal tudtam, hogy ő az.

Hogyan jutottatok el a Kölyök Tanfolyamra és mit vártatok tőle?

Kölyökkutya.

Bobóval oviba jártunk csak, amiből már akkor sokat tanultam, de Titinél látszott, hogy egy kis energiabomba és eldöntöttem, hogy ezt most másképp fogom csinálni. Mert fogalmam sem volt, hogy kellene megteremteni a harmóniát közöttünk az elkövetkező tizen sok évre. Éreztem, hogy meg kell tanulnom kutyául és azonnal elkezdtem tanfolyamokat keresni. Érdekes egybeesés volt, hogy oviba és iskolába is szerettem volna vinni, de azt nem tudtam, hogy van Kölyök Tanfolyam. Akkoriban sokat utaztam és kerestem kutyapanziót is. Barátok ajánlására kerültem Kresák Ágihoz az Őrmezői kutyasuliba, ahol egyszerre volt kutyapanzió, ovi és mint utóbb kiderült, Kölyök Tanfolyam.

Mi volt a legnagyobb kihívás a Kölyök Tanfolyamon? Kölyökkutya

Már az elején, amikor Gábor mondta, hogy 10 alkalom alatt megtanulnak mindent a kutyák én bizalommal és nyugalommal vegyes kétkedéssel fogadtam a szavait. Kihívás volt bőven és  hamar megértettem, hogy annyit se tudok, mint amennyit gondoltam volna, hogy tudok, de szeretek tanulni és korlátokat átlépni. Részben elfáradva mentem minden alkalom után haza, részben úgy, mintha egy másik bolygóról jöttem volna vissza. Nagyon élveztem a gyakorlást és nézni a többieket, ráismerni másokban magamra. 

Mi az a mondat/gondolat, ami a legemlékezetesebb számodra a tanfolyamról?

Sok ilyen volt. De most egy megindító tapasztalás jön elő. Titi egy izgága kislány és egyszer ott maradtam Varga Balázzsal beszélgetni a tanfolyam után, miközben Titi folyamatosan “sokféle viselkedést kínált fel, azaz rángatott. Balázs átvette a pórázt, kétszer “megharapta” a kutyámat majd megnyugtatta és Titi szépen lefeküdt mellé. Döbbenetes volt ezt látni, hogy igen, így is lehet. Majdnem elsírtam magam örömömben.

Mit szeretsz a legjobban Titivel csinálni?

Agility! Bármi,ami futással és dinamikával jár jöhet. És a formálás is nagy kedvenc! Az online tanfolyamokon nagyon sokat kaptunk, a megborult életben nagyon jól jött ez a lehetőség és igyekeztem kihasználni az itthonlétet Titivel.

Mi volt eddig a legviccesebb dolog,amit Titi csinált?

Sok minden van, de az nagyon vicces amikor rossz fát tesz a tűzre és elkezd fintorogni az orrával kis daccal, amikor már látja, hogy jövök megszidni. Mintha mondaná, hogy jó, jó te vagy a gazdám, de én ezt így akarom csinálni! 

Van olyan kutyás film vagy könyv, amit nagyon szeretsz és ajánlanál a többi gazdinak?

Könyvet nem tudok ajánlani, mert Korom Gábor könyveit még nem olvastam, de a videóit láttam már. Az Egyik kutya másik nem sorozatból nagyon sokat tanultam, gyakorlatilag az összes részt megnéztem legalább kétszer

Ha beszélni tudnál Titivel, mi az az egy kérdés,amit biztos feltennél neki?

Most praktikusan azt kérdezném tőle, hogy miért utálta meg az autózást,ami új keletű dolog nála.Szegény nagyon rosszul érzi magát, remeg amikor elindulunk és ennek a végére szeretnék járni. 

Kommunikációs szakemberként volt olyan, amit Tititől tanultál?

Az, ahogyan tréninget tartok és a kommunikációról gondolkodom, nagyon egybecseng a Tükör Módszerrel. Most már gyakran jön velem Titi tréningekre, egyszer be is vetettem őt, amikor éreztem, hogy oldani kell a hangulatot. Kíváncsi voltam, hogy sikerül-e a résztvevőknek megkérni a kutyát arra, hogy tegyen meg nekik valamit. Hamar kiderült, hogy az emberek persze kombinálnak, a kutyák pedig nem, de a tiszta kommunikáció értéke felbecsülhetetlen emberek között is. Így lehet igazán tükröt tartani. 


Ezeket már olvastad?

A rovat további cikkei ismert gazdák kutyáiról itt találhatók: Ismert Tükrös Gazdák