Minden napra egy kutyás gondolat


Elérkezett a Kutyasulikon is az ünnep ideje, a Tükör Módszer és a Kutyasulik csapata ezzel az adventi naptárral szeretne kedveskedni nektek!


Nézzetek vissza minden nap!

A kutyának családban a helye: az emberi szociális térben, az otthonban.
Kutyádnak legyen chipje, évente frissített kötelező oltás sorozata és rendszeres féregtelenítése, póráza és kényelmes nyakörve bilétával ellátva.
Kutyának nincs helye nyáron, melegben álló, zárt autóban (de kánikula idején lehúzott ablakkal sincs). Télen pedig válassz neki megfelelő kabátkát és mancsát töröld át séta után.
Ha van adventi koszorútok vagy egy szép gyertyátok a hosszú esték egyikén nézd meg, hogy miként reagál a kutya a táncoló gyertyafényre: olts el minden lámpát és csak a félhomályban pihenjetek egy kicsit.
Ahhoz, hogy a kutyáddal élj a mindennapokban, értened kell a viselkedését és a jelzéseit. Te beszélsz kutyául?
Egy jel nem jel! Figyeld az egész kutyát: a fülétől, a száján át a hátán keresztül egészen a farkáig és lábáig. Mit mond neked a kutya teste?
A dominancia nem egyenlő az agresszióval!
A Mikulás a földre helyezett cipőbe hozta a finomságokat? Na, de a kutya nem ehet csokit! Öngátlás magas fokon: mihez kezd egy jól megtömött lábbelivel kedvenced? Ha ügyesen ellenállt a csábításnak, jöhet a klikk, falat és persze az ő ajándéka 🙂
Ne feledd, ami neked emberként magától értetődő az (kölyök)kutyádnak rémisztő lehet: kuka, kismotor és még megannyi más.
Szelfiezzetek a karácsonyfával: egy szépen feldíszített karácsonyfa mellett helybenmaradni és nem rombolni önmagában kihívás, örökítsd meg a képet a családi kutya albumba, ha kell fokozatos szoktatást követően!
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni városban élő kutyánk ösztönlényéről. Arról az oldaláról, amit az ősöktől kapott vagy éppen arról amit mi az emberek tovább erősítettünk benne, hogy jobb társunk legyen, védjen, vadásszon, tereljen, kutasson. Szeresd kutyádat úgy, hogy figyelembe veszed ösztönenergiáit és megfelelő életmóddal biztosítod számára az egészséges városi életet!
Ha kutyás sportot űztök, mindig melegítsd be először kedvencedet, hogy megelőzd a mozgásszervi panaszokat: pont úgy, mintha te indulnál futni vagy edzeni.
Kutyát beöltöztetni nem mindig nyerő, de ha nem is szokott kutyakabátot viselni egy fokozatos szoktatással karácsonyi hajpántot egy fotó erejéig rátehetsz. Természetesen a gyakorlott ruhaviselő négylábúaknál jöhet a rondapulcsi kihívás kutyamódra is. 😉
Minden ünnepnap előtt nézd meg, hogy hol van hozzátok legközelebb állatorvosi ügyelet: a kutyák Szenteste és szilveszter éjjel is rosszul lehetnek.
Óvakodjatok az autók fagyálló folyadék pocsolyáitól: egy nyalintás is végzetes lehet!
A karácsony hagyományosan a nagy habzsidőzsi időszaka sok családban: teszteld kutyád, mi a legkevésbé vonzó jutifalat, ami még motiválja? Pulykasült helyett elő a főtt brokkolit és párolt borsót a klikk után!
A kutyának is kell úti elsősegély csomag vakáció idején: ha nem vagy biztos benne, mit kell magadatokkal vinni, kérd ki állatorvosod tanácsát!
Lehetőleg kerüld a közös itató tálakat, helyette legyen nálad víz és tálka kedvencednek.
Karácsonyi ingerszoktatás: a tömegben sétálni egyetlen kutyának sem kellemes, de a karácsonyi vásárok szélén elhaladva megtapasztalhatjátok, hogy mekkora teher a zenebona és a járókelők, árusok hada a négylábú családtagnak (erős jutifalatot és alacsony elvárást készítsetek a kalandhoz!)
Egy jól megválasztott, megfelelő méretű box segít nyugalomra lelni bármilyen környezetben, de azért majd szilveszterkor tartsd a szemedet kutyádon!
Süss házi finomságot kedvencednek: egy kis kényeztetés kijár a kutyacsaládtagoknak is és bár fokozottan kell ügyelni, hogy az emberi finomságokból ne habzsoljanak (csoki, xilit/nyírfacukor, mazsola tiltólistás!), kapjanak például helyette kutyapocakba való sült-szárított sertés szívet.
A tanítás, tanulás legyen örömforrás gazda és kutya számára egyaránt.
Formáljatok szépen becsomagolt papírdobozra: ha már profik vagytok a formálásban, emeljetek a téten és kérd meg kutyád, hogy egy szépen feldíszített “ajándékot” bökjön meg az orrával/mancsoljon rá a lábával.
Csengettyű szóra fel: ahogy az angyalok csengetnek, nézd meg mit szól a hanghoz kutyád?