Miért fáj a kutyánk halála? A pszichológus válaszol


Kutyagyász sorozatunk első szakértői részében Kohajda Márta klinikai szakpszichológus gondolatait olvashatjátok, arról, hogy miért fáj egy társállat elvesztése és mennyiben hasonlít egy szeretett emberi lény halálához. Márta maga is két westie kutya gazdája lehetett: egyikőjüket tragikus hirtelenséggel, másikukat egy hosszú, kerek kutyaélet végén búcsúztatta. Személyes, gazdai tapasztalatai átitaják a szakember nézőpontját.
Az alapgondolat, melyet Márta idéz:

– Megszelídíteni, azt jelenti: kapcsolatot teremteni.

/ Antoine de Saint-Exupéry/

Amikor egy kutya felnevelésére, gondozására vállalkozunk- akár néhány hetesként kerül hozzánk, akár idősebb korában fogadjuk örökbe, – egyfajta élet-közösséget vállalunk. A kutya az életünk része lesz , az ő létének szempontjai beépülnek az életünk struktúrájába és viszont: az ő jól-léte tőlünk függ, és alkalmazkodik a mi életünk ritmusához.

Ez az élet-közösség különböző formában és kapcsolódási mélységben jön létre aszerint, hogy: 

  • milyen idős korában kerül hozzánk a kutya
  • a kutya az ember mely tevékenységéhez kapcsolódik : házőrző, nyájterelő, szánhúzó, vadász, gombakereső stb. vagy speciális feladata van: mentőkutya, drogkereső, vakvezető, vagy más egészségügyi előrejelző funkciója van (pld. az epilepsziás rohamot még a kialakulása előtti, bevezető fázisban jelző kutya)  vagy családtag -társkutya, aki résztvevője a mindennapi életünknek. 

Csak a felsorolásban kerül az utolsó helyre, de a kapcsolat mélysége szempontjából alapvető az a folyamat, amelyben kölcsönösen megtanuljuk megérteni egymás jelzéseit, én a kutyámét, a kutya az enyémet. Mindezek az együttes élmények a kötődésünk építőkövei, amitől „Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra.”- ahogy a róka mondja a Kis Hercegnek. 

Más szóval: megismételhetetlen. Sok más kutyával kerülhetünk kapcsolatba az életünk folyamán, de akivel (s  ez nem elírás !) ezt a kölcsönös kapcsolat-teremtő utat, mint közös élményt átéltük azzal a kutyával egyedi és megismételhetetlen a kapcsolatunk. Amikor ez az egyedi és megismételhetetlen kapcsolat megszakad, elérhetetlenné és átélhetetlenné válik mindaz a közös tevékenység, azok a közös szokások, és az a szeretet érzés, amit addig ebben a kapcsolatban éltünk meg. Fájdalom, szomorúság, hiány -érzés az érzelmi kísérője minden egyedi és megismételhetetlen kapcsolatunk megszakadásának függetlenül attól, hogy ember vagy állat volt a társunk a kapcsolatban.

Egy élőlény életének kezdete és vége, a földi lét két olyan állomása, aminek biológiai, élettani folyamatain túl világnézeti, vallási vonatkozásai vannak s ennek megfelelően nagyon különböző az egyéni viszonyunk mindkét állomáshoz. A  földi élet vége és a hozzá vezető út, mind az ember mind az állat életét lezáró életfolyamatok sora. A vadon élő állatok elmúlása a természet erőinek, rendjének megfelelően történik. Mindez szavakkal kifejezve közhely. (Aki szeretné átélni e közhely mélységét, annak ajánlom a Nat. Geo. Wild „ Machli , A világ leghíresebb tigrise c. filmalkotását, amely a » Rhantambore királynője » -ként híressé vált tigris életét, uralkodását, trónfosztását , haldoklását és halálát mutatja be.)

A velünk élet-közösségben élő állataink életének utolsó szakaszára – ahogyan a saját életünk végére is – részben van ráhatásunk. Esetenként dönthetünk, választhatunk életet fenntartó eljárások, beavatkozások alkalmazása vagy mellőzése között, esetleg megválaszthatjuk a helyszínt, a körülményeket, ahol az életút vége lezajlik. Ám amikor végigkísérünk valakit ezen az úton, amikor részesei vagyunk egy élet keletkezésének és befejezésének megtapasztalhatjuk azoknak a tudatunktól, szándékunktól független erőtereknek – nevezhetjük akár sorsformáló erőknek- létezését , amelyek kívül esnek a mi kompetenciánkon.

A sorozat következő részében pszichológus szakértőnk tanácsot ad, mit tehetünk, ha tudjuk, közelít az együtt töltött idő vége vagy ha már el is búcsúztunk kedvencünktől. 

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!