Mennyit igyon a kutya?


Nyáron még többet hallunk a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról emberként is és bizony a melegben életet menthet a friss víz. Négylábú kedvenceinknél sincs ez másként, de pontosan mennyit is kell egy kutyának innia?

Nos, a válasz kutyafüggő! Több számítási rendszer létezik, de jellemzően a normális folyadékbevitelt (mely kutyáknál mindig tiszta, friss vizet jelent) óránként 1-2ml/testtömeg kg határozza meg a legtöbb állatorvos. Gyors matematikai szöveges feladat megoldásával ki is számolhatjuk, hogy például egy kb. 10 kilós skót terriernek átlagosan 480 ml, azaz kb. fél liter vízre van szüksége egy nap folyamán. 

A kutyák ösztönösen megisszák a kellő mennyiségű vizet, ha az rendelkezésükre áll: a gondos gazdinak tehát csupán annyi teendője van, hogy mindig tele legyen az itatótál és naponta cseréljük az ivóvizet. Így elkerülhetjük, hogy kutyánk kiszáradjon, melynek több előjele is lehet: a kutya szeme száraz és tekintete fátyolos, ínye sápadt/száraz tapintású, sokat liheg és lassabban mozog. Ilyenkor azonnal gondoskodjunk a fokozatos, de folyamatos vízpótlásról és kérjük mihamarabb állatorvosunk tanácsát, aki ha kell, egy infúzióval hatékonyan tud segíteni.

Vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják kutyánk folyadékbevitelét: például, ha főtt étellel vagy nedves, konzerv táppal etetjük kedvencünket, a szükséges víz egy részét a táplálékkal magukhoz veszik. Az viszont mindig intő jel, ha egy kutya kiugróan keveset vagy sokat iszik – utóbbi természetesen lehet átmeneti állapot, hiszen nagy játék  vagy kimerítő testmozgás után, melegben a kutyusok is szomjasabbak lesznek. Amennyiben tartósan, napokon keresztül úgy látjuk, hogy gyakrabban kell teletölteni az itatótálat a megszokottnál, akkor viszont irány az állatorvos, mert bizony komoly betegségek jele is lehet, ha sokat iszik a kedvenc!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!