Levente kutya így tanul(t) velünk!


Gyakran kapunk pozitív és szívetmelengető visszajelzéseket a Kutyasuli háza táján, de olyan még nem történt, hogy egy egész levelet közkincssé tegyünk. Köszönjük a bizalmat, mi azért dolgozunk, hogy minden kutya-gazdi páros ilyen élménnyel gazdagodjon!

Kedves Tükör Módszer csapata!

Közösen írjuk ezt a levelet, Zsófi és Balázs, kutyánk, Leventével való közös életünk egy kis, de annál jelentősebb szakaszának az összefoglalásaként, amit teljesen átszőtt a Tükör Módszer és annak oktatói.

Annyit érdemes tudni rólunk, hogy első kutyás gazdákként, tavaly nyáron fogadtunk örökbe egy husky-amerikai staffordshire terrier keveréket, ő lett Levi.  

Az örökbefogadáskor még csak annyit láttunk, hogy egy aranyos, mackófejű, zsemleszínű kiskutyánk lesz, akivel innentől kezdve öröm és móka lesz az élet. Hiszen a kutyatartás az nem egy nagy feladat, mindenki képes rá!

A valóság felismerése már az első hónapban arcul csapott minket, amikor a 4 hónapos husky keverék olyan makacsságot és önállóságot mutatott, hogy egy háztömböt nem tudunk vele sétálni. Az pedig, hogy vannak gazdái, az utolsó dolog volt, ami érdekelte.

Ekkor döntöttük el, hogy elmegyünk az Őrmezei Kutyasuli Kölyökkutya-tanfolyamára.

A képzés első pár alkalmán már egyértelműen érződött, hogy itt a legmagasabb fokú professzionalizmussal és törődéssel állnak a kutya-gazda pároshoz az oktatók. A személyes igények minden kis részletére kiterjedően foglalkoztak velünk. Bármilyen kérdésünk vagy elakadásunk volt a közvetlen mentorkapcsolat miatt írhattunk korán reggel vagy akár későn este is, biztosak lehettünk abban, hogy érkezni fog a segítség. Itt kell megemlítenünk Dióssy Katit, aki a mentorunkként elsőként vezetett be minket a kutyázás világába. (a Kölyökkutya-tanfolyam során egyéni oktatói figyelmet kap minden kutya-gazdi páros egy mentor személyében – a szerk.)
Varga Balázs vezette a tanfolyamot, akinek a szakértelme és a személyes kisugárzása már az első pillanattól elhitette velünk, hogy a legjobb helyen vagyunk: a csoportvezetőnek volt is munkája bőven, mert sikerült egy erős személyiségű és nagy kihívásokat támasztó kutyát a családunkba fogadni.

Levinél első körben az önállósága miatt a kötődés kialakítása, majd utána az irányíthatóság megszerzése volt a legnehezebb. Kiskorában szinte fizikai fájdalmat érzett, ha a kanapén kellett lennie velünk, nyüszített, hogy elege van, menni szeretne a dolgára. Mára ezt a kötődést sikerült megtörhetetlenre kovácsolni.

A tanfolyamzáró vizsgánk az első alkalommal sajnos nem sikerült, de nem hagytuk, hogy ez eltántorítson minket. Éreztük, hogy még több munkát és odafigyelést kell tennünk a kutyába. Ehhez Németh Lilla mentor segítségét kértük, aki egy telefonhívás után minden elképzelhető segítséget megadva, személyes kihívásának tekintette Levi vizsgára való felkészítését. A közös munka során sikerült azokat a dolgokat igazán elmélyíteni, amik már a tanfolyam során is kiderültek, de még nem értettük meg igazán. A munkának meg is lett az eredménye és sikerült a következő csoporttal letennünk a vizsgát.

A legtöbb helyen, ahol a módszertanról szó van, olvasható az a kijelentés, hogy a tanfolyamok során nem a kutyát, hanem a gazdát képzik. Ezt természetesen mi is alátámasztjuk, de amit nagyon fontosnak tartunk kiemelni, az a Tükör Módszeres közösség, ahol a tanfolyam végeztével nem voltunk letudva és a szélnek eresztve, hanem olyan mentor-tanítvány viszony alakult ki, hogy a mai napig tudunk az oktatókhoz fordulni kérdés, vagy probléma esetén.

A tanfolyam után a Tükör Módszer „foglyai” lettünk és belekezdtünk az Ösztönkontroll tréningbe Varga Balázsnál. Ezek a heti egy alkalmak pedig nem csak a kutyának, hanem nekünk is a hét fénypontjai lettek, talán már jobban is várjuk a tréninget, mint Levi.

Az ÖKT-k folyamatos látogatása mellett, Levi egy éves korára egy kifejlett kan kutya lett. Tele ösztönenergiával, önállósággal. A husky-staff teljes valójában kibontakozott és megkérdőjelezett minden eddigi szabályt és elvárást.

Mi ekkor már nem jöttünk zavarba, tapasztaltak voltunk és tudtuk, hogy mellettünk van a hazai kutyásélet legjava. Levinek esélye sem volt felülkerekedni.

Lilla és Balázs segítségével, az új szabályok felállításával és folyamatos gyakorlással meg is született a kívánt eredmény. Ekkora „érkeztünk meg” a kutyánk mellé, ekkora nőtünk fel a kutyánk személyiségéhez.

Ennek a gyakorlati tesztje volt a szeptember 10-ei Hajógyári Kutyasziget. Az egész napos programon végig póráz nélkül voltunk, ennek ellenére a legteljesebb harmóniában tudtuk eltölteni a közös időt.

Külön ki szeretnénk emelni, hogy a nap fénypontja Korom Gábor előadása volt, ami után még napokig egymással beszélgetve elemeztük az elhangzottakat, ebből az apropóból született ez a levél is.

A Tükör Módszer és Korom Gábor (bár személyesen sosem beszéltünk), megváltoztatta az életünket. A YouTube-on elérhető előadásaiból havonta egyet mindig újra hallgatunk, mert stabilitást ad és itt már nem a kutya nevelésről van szó, hanem az emberi értékekről és az élethez való hozzáállásról.

A kutyánk tökéletes családi kutya lett, elértük azt, amit szerettünk volna. Bárhova jöhet velünk, legyen szó étteremről, nyaralásról, vásárlásról, baráti grillezésről, egészen a nagyszülőknél töltött karácsonyig.

Természetesen tudjuk, hogy a munka soha nem ér véget és mi sem tervezünk megállni. A Kutyaszigeten kipróbált Maintrailingbe az első alkalom után beleszerettünk, illetve vár még ránk a középfokú és felsőfokú tanfolyam is!

Köszönjük még egyszer mindazt, amit az iskolától kaptunk!

Zsófi és Balázs

Fotók: Zsófi és Balázs tulajdona.

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!