Kutyaütő hideg


Az elmúlt zord napok a legelszántabb kutya-gazda párosokat is próbára tették. Oktatóink a Kutyasuli pályáin dacolnak a hideggel és az extrém ingerkörnyezet ellenére várják a tanulni vágyókat. Ilyenkor azonban nem csak az embereknek kell védekezni az időjárás ellen.

Bár vannak olyan kutyafajták, amelyek most kifejezetten elemükben vannak, a többségnek szüksége van egy kis plusz gondoskodásra. Lássuk csak, mire figyeljünk, ha kimerészkedünk:

  • Mondani sem kell, de a kiskabát nem csupán divatos kiegészítő, hanem kötelező darab minden rövid szőrű kutya téli gardróbjában. Érdemes strapabíró, könnyen tisztítható, gyorsan száradó anyagút választani, melyben kényelmesen tud kedvencünk mozogni tanulás közben is. Vigyázat! Egy-egy hevesebb játék során akarva-akaratlanul lesznek, akik véletlenül beleharapnak, esetleg beleakadnak a kabátba, figyeljünk erre is.
  • A városi kutyák gazdái vígan csúszkálnak jeges járdákon, de ahol az ember szilárd talajt érez lábai alatt, ott bizony a kutya tappancsai sínylik meg a síkosságmentesítést szolgáló anyagokat. Hazaérve egy nedves törölközővel tisztítsuk meg a mancsokat és időről-időre érdemes erre a célra kapható krémmel is ápolni a próbára tett lábakat.
  • Ha kerti kutyáról van szó, akkor éjszakára engedjük be a házba és napközben is figyeljünk rá, hogy a háza meleg legyen (éljenek a modern, fűthető kutyaházak és a klasszikus szalmával bélelt zugok!). Fontos ügyelni rá, hogy kutyánk vize langyos legyen, ne faggyon be soha.

Vannak kutyák, aki kifejezetten berzenkednek a téli sétáktól: az ő lefárasztásuk, lemozgatásuk bizony nehezebb ilyenkor (ezúton is nagy pacsi az északi szánhúzó kutyák gazdáinak!). Ne feledjük, a Tükör Módszer egyik alapja a megfelelő életmód, amit a hidegben is biztosítanunk kell kedvencünknek. Ekkor jöhetnek jól a különböző formálásos feladatok, a trükk tanulás és akár egy kis otthoni kutya fitnesszre is sort keríthetünk. Hamarosan megmutatjuk, hogyan lehet ezeket kivitelezni! 

Fotó: Freepik.com