Kutyás filmek kuckózáshoz


Közhelyes, hogy kisgyermekkel és kutyával mindent el lehet adni – a kutyás filmek világa is általában megdobbantja a szíveket. A szürkébb hétköznapokon bekuckózáshoz ajánljuk a saját, szubjektív téli filmklub válogatásunkat.

Marley meg én

15 évvel elkészülte után már klasszikusnak mondható a Hollywoodból mindenkit meghódító Marley kutya története. Kevesen tudják, hogy először könyv formájában jelent meg a színen a rosszcsont labrador. Kutyaoktatónak néha fájdalmas nézni a gazdák kalandjait, amelyek örök emléket állítanak minden nevelt és neveletlen családi kedvencnek egyaránt. Nem szeretnénk lelőni a moziélményt azoknak, akik még nem látták a filmet, de nem happy end a vége (fontos kutyaegészség megőrzési tanulsággal szolgál a nézők számára), mégis érdemes megnézni egy esős délutánon, séta előtt vagy után.

Marley meg én, 2008

A vadon hívó szava

Szintén könyv alapján készült 2020-as film egy igazi amerikai klasszikust hoz egy olyan korból, amelyben a kutyák (és állatok) jólétét, jogait mai szemmel nézve hátborzongatóan semmibe vették. Felemelő történet kutyaszívről, hűségről, de vértezzük fel magunkat zsebkendővel a vad Alaszka valóságára – nem kanapén pihegő, hasvakaranciákat bezsebelő kiskutyák története ez.

A vadon hívó szava, 2020

Ebgondolat

A kutyás filmek többsége a nagyon szomorútól a melankolikusig terjedő skálán mozog: ez a film az utóbbi jelzőhöz tendál. Egy igazán boldog kutyaéletet idéz fel (az angol eredetiben Kevin Costner hangján) Enzo kutya és megmutatja azt, amit minden kutyagazda sejt az első találkozástól: pont az adja a kutya-ember viszony különlegességét, hogy előre tudjuk, ennek a kapcsolatnak meg vannak számlálva a napjai. Bónuszként az autók szerelmesei is örülhetnek a cselekménynek, melyben a gyorsulást a négylábú főszereplő is élvezi – bár nem feltétlenül a Tükör Módszer szemlélete által biztonságosnak tartott utazás feltételeit betartva…

Ebgondolat, 2019

Egy kutya négy élete

Ugyanaz a kutyalélek négy kutyatestben, négy családdal az ötvenes évektől egészen 2014-ig visz minket időutazásra. Az angol eredeti cím (A Dog’s Purpose) még jobban megmutatja a filmen átívelő filozófiai kérdést: milyen célt szolgál egy kutya (élete)? Bár érdemes bekészíteni a zsebkendőket, a mű szívmelengető pillanatokkal mutatja meg, hogy kutyaként mennyire mának él a lélek és mit is jelenthet a boldogság.

Egy kutya négy élete, 2017

Susie és Tekergő

A 101 kiskutya mellett a másik nagy Disney animációs klasszikus, amelynek néhány évvel ezelőtt elkészült az “élőszereplős” változata is. Az eredetileg regényként megjelenő mese jól szemlélteti mennyit nyom a latba, hogy egy kutya milyen családhoz kerül és mennyire számíthat az őt körülvevő emberekre. Mindenki válasszon kedvére, a kutyaromantikát és a kutyák kemény valóságát elegyítő történet változataiból, de egy biztos: ez igazi családi film élmény, amit az ifjabb gazdák is élvezhetnek. 

Susi és Tekergő, 2019
Susi és Tekergő, 1955

+1 bónusz, a vidámabb, szívmelengető kutyás mesék kedvelőinek: Charlie, a Minden kutya a mennybe jut németjuhász főhőse halála után visszatér csodás kutyakalandok erejéig. Nagyobb gyerekekkel igazán klasszikus kuckózást kerekíthetünk ezzel a filmmel!

Fotók: Port.hu, Freepik

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!