Kutyanyelv, Ebtestbeszéd – avagy honnan tudhatjuk, hogy milyen érzelmeket fejez ki kedvencünk?


Kutyanyelv, ebtestbeszéd
Vau vau vau! Ha már ugat a kutya, akkor harap is? Vagy csak örül? Egyáltalán honnan lehet tudni, hogy milyen érzelmeket fejez ki éppen kedvencünk? A Kutyanyelv, Ebtestbeszéd című könyv, segít megérteni legjobb barátainkat.

A Tükör Módszer alapvetése, hogy a gazdi és kutyája tükrözik egymást viselkedésükben és viszonyuk kiegyensúlyozottsága kulcs a harmonikus mindennapi együttéléshez. Ennek egyik fontos feltétele, hogy a gazdi értse, miről “beszél” kutyája. Kedvenceink sajnos még nem tudnak emberi nyelven megszólalni: mégis hogyan tudja megérteni mit mond a négylábú?

Tanuljunk kutyául

A Kutyasulin már kutyaovi foglalkozásokon is kérjük a gazdikat, figyeljék a kölykök mozgását, játékát, miről árulkodik a testük. Elsőre meglepő lehet, de mire egy kutya hangot ad (legyen az morgás, vinnyogás vagy vakkantás), addigra a testével már számos módon tudtunkra adta, hogy éppen “mire gondol”.

A könyvet itt lehet megrendelni: Kutyanyelv, Ebtestbeszéd

Ezeket a jeleket eleinte nem is olyan könnyű értelmezni, sőt akár észrevenni, ezért kap hangsúlyt, hogy a tanfolyamok során egyre jobban megismerjük a saját kutyánk viselkedését és elkezdjük más, akár ismeretlen kutyák jeleit is felismerni. Rendszeres kutyakommunikációs előadásaink során tovább tudják mélyíteni a gazdák tudásukat, de a pályán kívül is sokat tehetünk azért, hogy megtanuljunk kutyául:

  • Séta közben figyeljük a saját kutyusunk testbeszédét: milyen a füle, farka, tekintete és állkapcsa különböző helyzetekben? Miről árulkodik egész teste?
  • Ha futtatóban vagyunk vagy pórázon más kutyussal találkozunk, érdemes néhány percet szentelni a többi négylábú megismerésének: ők hogyan fejezik ki azt, ha játékba invitálják a többieket vagy éppen nincs hangulatuk az ismerkedéshez?
  • Figyeljük meg a kutyás videókban szereplő ebeket, kiváló és hasznos szórakozás lehet a budapesti Tükör Módszer kutyanapközik által feltöltött videók tanulmányozása is!

Ha pedig ennél többet szeretnénk tenni, már magyarul is elérhetőek kutyakommunikációval, testbeszéddel foglalkozó kiadványok. A Kutyanyelv, Ebtestbeszéd című könyv, ahogy alcíme is ígéri a kutyakedvelők praktikus kalauza legjobb barátjuk megértéséhez. A kis, akár zsebben is elférő, könyvecske több fejezetre bontva, kedves és könnyen értelmezhető illusztrációkkal áttekinti a legfontosabb üzeneteket, melyeket a kutyáktól kaphatunk. A szerző külön részt szentel annak, miből ismerhető fel, ha egy kutyus kényelmetlenül érzi magát, de a Tükör Módszer csapatának kedvence a legutolsó fejezet, amelyben a könnyen összetéveszthető, mégis merőben eltérő üzeneteket hordozó testjelekről olvashatunk.

Kutyanyelv ebtestbeszéd
A könyvet itt lehet megrendelni: Kutyanyelv, Ebtestbeszéd

Ezzel a könyvvel érdemes meglepni saját magunkat, de bátran ajánlhatjuk barátainknak, ha kutyát fogadnak családjukba vagy kutyabarát gyermek ismerőseinknek, rokonainknak, hogy jobban megértsék mások kutyusait is. Olvasás közben (és az ismeretek gyakorlati alkalmazásakor) viszont mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy egy jel nem jel! Először mindenki saját kutyusával kezdje az ismerkedést és óvakodjunk az elhamarkodott, sommás ítéletektől egy-egy ismeretlen blöki esetében – végülis, embereknél sem tudhatjuk, hogy pontosan mi jár a fejükben!

A könyvet itt lehet megrendelni: Kutyanyelv, Ebtestbeszéd
Tükör Módszer könyvklub

A Tükör Módszer könyvklubba csak olyan címeket válogatunk be, melyeket oktatóink ajánlanak. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük, kedvenceinket az online Vakkantó boltban egy kattintással megrendelhetitek. Korábbi kutyás olvasmányokkal kapcsolatos cikkeinket itt találjátok, de örömmel fogadjuk a gazdik javaslatait is: ti mit olvastok szívesen kutyás témában?

A könyvet itt lehet megrendelni: Kutyanyelv, Ebtestbeszéd

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!