Kutyagyász – bevezető


Amikor a kutyázásról beszélünk a Kutyasulin mi mindig a boldogsághormonokat látjuk: a négylábú társak adta örömöt, szeretetet és hétköznapi csodákat helyezzük előtérbe. Arra csak egy-egy pillanat erejéig merünk gondolni, hogy mi lesz, ha kedvencünk már nem lesz velünk. Oktatóként is nehéz megélni, amikor egy-egy kedves kutyatanítványról hírt kapunk, hogy már az örök vadászmezőkön keresi a jutifalatokat.

Gazdaként pedig mindannyian gyászolunk, gyakran megsiratva egymás kutyáit is. 

Bár már tudományos bizonyítást nyert, hogy milyen hihetetlen pozitív hatással van életünkre egy kutyatárs, a szomorú és fájdalmas időszakokra kevésbé vagyunk felkészülve.

Milyen a gyász gazdaként, ha tudjuk jó eséllyel utolsó kutyánktól búcsúzunk és vele együtt a gazdi léttől is? Milyen ha, több kutyás háztartásban élünk és eggyel kevesebb pórázt fogunk egyik napról a másikra a kezünkben? Mit tudunk a kutyák gyászáról? Mit tehet és tegyen a gazda, hogy kutyájáról gondoskodjék?

Ezeket a kevébé örömteli, de a kutyás életnek elkerülhetetlenül részét képező kérdéseket járjuk körbe induló, több részes sorozatunkban, ahol személyes vallomásokon túl szakértői segítséget is kapunk pszihológustól, állatorvostól és jogásztól.

Fotók: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!