Kutya az autóban 2. – Biztonságos autózás


Ahogy autózás során magunkra is figyelünk, becsatoljuk a biztonsági övet, a gyereket betesszük a gyerekülésbe, stb., úgy a kutyánk biztonságára is figyelnünk kell, ha velünk utazik.

Ne dugja ki a kutya a fejét az ablakon!

Sok reklámfotót látunk a neten, ahogy az autózó kutyus kilógatja boldogan a fejét az ablakon és csak úgy lobognak a fülei, de a legkevésbé sem mondható ez jó ötletnek. Sőt, ez nem csak a kutyának veszélyes! A kutyának és a vezetőnek is problémát okozhat, ha ölben vagy az ülés előtt, illetve bármelyik ülésen szabadon utazik a kutyus. Külső inger, ijesztő zaj érheti, fékezéskor, ütközéskor megsérülhet, előre zuhanhat az utasokra, vagy az üléstámlának, sőt,  akár ki is repülhet az autóból. Akárcsak az ember, a kutya is sokkos állapotba kerülhet egy balesetnél, és ha ilyen esetben elmenekül a lehúzott ablakon át, talán elő sem kerül többé.

Hogyan utazhat a kutya biztonságosan a kocsiban?

Íme az alábbi lehetőségekből választhatunk biztonságos autózáshoz:

  • rögzítsük a kutyát a hámra erősített biztonsági övvel,
  • tegyük egy külön boxba,
  • különítsük el a csomagtartót, hátsó üléseket ráccsal

Kiszállás az autóból

A beszállás egyszerűbb eset, főként akkor, ha kutyánk szeret utazni, és ajtónyitáskor már ugrik is a helyére. A kiszállásnál viszont szükségesek a szabályok! Az ebnek meg kell tanulnia, hogy a nyitott ajtó még nem jelent engedélyt a kiszállásra. Sok veszélyes helyzetet elkerülhetünk, ha megtanítjuk neki, hogy ugyanúgy ülnie kell, mint a zebra előtt. Jutalomfalattal, dicsérettel rávezethetjük, hogy bent kell maradnia, amíg nem adunk engedélyt a kiszállására. Amíg ez a szabály rögzül, újra és újra tegyük vissza, és határozottan szóljunk rá, amíg fegyelmezetté nem válik ez ügyben is.

Parkolhatunk forgalmas út mellett, lehetnek járókelők a közelben, nagyon fontos tehát, hogy a kutya ne ugorjon ki szabadon, amikor ő gondolja!

További autós témák:

Kutya az autóban 1. – Soha ne hagyjuk magára az autóban az ebet!

Kutya az autóban 3. – Hogyan szerettessük meg az autózást az ebbel?