Kinn vagyunk a vízből?


A vízben vígan pancsoló kutyák idilli látványát mindannyian ismerjük, ha máshonnan nem, hát filmekből biztosan. De mire figyeljünk, hogy a vízi kaland kellemes élmény legyen és mit tegyünk, ha kedvencünk nem osztja rajongásunk a nyári hűsölés eme típusáért?

Tükrös gazdának tán mondani sem kell: kutyát vízhez fokozatosan illik szoktatni, még akkor is, ha hivatalosan rajongó fajtáról van szó. Engedjük, hogy kedvencünk biztonságban, saját tempójában fedezhesse fel a vizet – ez vonatkozik a gyors otthoni alvázmosásra és a folyóparti fickándozásra egyaránt. Néhány jól időzített klikk-falat, szóbeli bíztatás jól jöhet az ismerkedés korai szakaszában. Érdemes lehet egy kisebb kutyamedencével indítani a folyamatot, tesztelve, hogyan viszonyul kutyánk a kérdéshez.

Ne feledjük: nem minden kutya jó úszó!

Vannak fajták, amelyek fizikai adottságaikból fakadóan nem tudják kiélvezni a vízi örömöket: ilyenek a mopsz és bulldog jellegű nyomott orral rendelkező példányok, vagy rövid lábbal, de hosszabb testtel megáldott “szafaládé” kedvencek, mint a basset hound vagy a tacskó. Nekik kifejezett küzdelem lehet a vízen maradás! Ezért még ha nyitottak is a kalandra, maradjanak a sekély vízben, ne hagyjuk őket magukra kerti medencék közelében sem és élő vizeknél mindenképpen szerezzünk be számukra speciális úszóhámot, amely a kutyaúszógumi szerepét betöltheti.

Apropó élő vizek: budapesti iskoláink közül a Népszigeti és a Hajógyári  Kutyasuli is a Duna közvetlen közelében található. Sajnos minden évben van, aki elfelejtkezik a folyó erős sodrásáról, mely a tapasztalt és fitt úszókat is veszélyeztetheti, lábaik számától függetlenül. Soha nem árt az óvatosság!

Viszont ha kijelölt, biztonságos helyen (például kutyabarát strandon) élvezzük vízkedvelő kedvencünk társaságát, akkor csak néhány apróságra kell figyelni: 

  • botok helyett játsszunk labdával vagy pullerral, csökkentve a sérülés veszélyt.
  • Ügyeljünk rá, nehogy a kutya nyakörvébe növény akadjon, ezáltal akár lehúzva testét.
  • Ne engedjük, hogy a vízből korlátlanul lefetyeljen kutyánk: a folyamatos gátlás helyett, inkább biztosítsunk számára alternatívát itatótálkában.
  • Ha bolhaírtó nyakörvet alkalmazunk, még a vízálló termékeket is érdemes levenni fürdés előtt, mert hatásuk és szavatossági idejük csökkenhet huzamosabb vízi tartózkodás után.
  • Úszás után kedvencünket gyorsan fürdessük meg, megelőzve a bőrirritációt. Végül, alaposan szárítsuk meg a füleket, akár fültisztító folyadékot cseppentve bele, hogy nehogy fülgyulladás legyen a ráadás.

A ti kutyátok hogy viszonyul a vízhez? Rajongó vagy óvatos partonálló?

Fotók: Takó Attila tulajdona és Freepik.com