Karácsonyi kutyabiztonság


A karácsonyi ünnepi izgalmak – akár örömmel, akár némi fenntartással tekintünk rájuk – bizony megpróbáltatást jelenthetnek négylábú kedvenceinknek is. A teljesség igénye nélkül álljék itt egy biztonsági ellenőrző lista, hogy a bejglit ne az állatorvosi ügyeleten kelljen elfogyasztani. 

  • Ha állítunk fát, akkor fokozottan ügyeljünk a biztonságra és lehetőleg kössük ki úgy, hogy egy hevesebb farkcsóválással ne lehessen romba dönteni. 
  • Az ünnepi  izzók tekergő vezetékei kiváló rágcsálnivalót kínálnak kutyáinknak, ellenben az áramütés nagyon is valóságos veszélyét is hordozzák. Idejében kezdjük el a tiltást, kutyát magára ne hagyjunk még rövid ideig sem a fa, illetve a díszsor közelében, nehogy véletlenül magára ránthassa.
  • Apropó fények: a villogó izzósor könnyen megriaszthatja a kutyákat, ráadásul a kertes házak díszítése évről-évre egyre extravagánsabb hazánkban is. Figyeljünk a reakcióira, hiszen a téli sötétben egy kivilágított felfújható hóember még a magabiztosabb versenyzőket is meghökkentheti…
  • Vannak félénkebb, kevésbé társaságkedvelő ebek. Ha egyszerre többen érkeznek hozzánk, főleg kutyát jó szándékkal megszeretgető kisgyerekek esetén, mindig biztosítsuk a nyugodt elvonulás lehetőségét kedvencünknek: a box, a kennel ajtó álljék nyitva, és a vendégeket is kérjük meg, hogy tartsák tiszteletben, ha félrehúzódik pihenni a család őrzője.
  • Kutya az asztalról nem eszik…ugye? Ismétlés a tudás atyja: főleg a csontos, szálkás, fűszeres, zsíros és édesítőszeres, csokoládés azaz alapvetően emberi fogyasztásra szánt ételeket kerülje minden kutyus!
  • Végül, de nem utolsó sorban: aki égő gyertyával köszönti az ünnepet az (otthona biztonságát is figyelembe véve) soha ne hagyja magára kutyusát a gyertyákkal. A lecsöppenő forró viasz keserves égési sérüléseket tud okozni, hogy ennél komolyabb baleseteket ne is említsünk.
Kutyabiztonság - legyen szem előtt
Kutyabiztonság – legyen szem előtt az ünnepek alatt is

Ha még nem láttátok volna, megjelent egészségügyi kisokosunk, melyben az elmúlt év megelőzésről és leggyakoribb kutyabajairól szóló cikkeit gyűjtöttük össze. Ezzel kíván a Tükör Módszer csapata kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt!

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért!

Fotó: Freepik.com