K, mint kullancs…, k, mint kórságok


kullancs
Hamarosan itt a tavasz, de mi már télen is a kullancsok által terjesztett betegségről írtunk: nem hiába, hiszen ezek a kis vérszívók emberre-kutyára (sőt macskára és gyakorlatilag minden melegvérű lényre) veszélyesek lehetnek. Kutyáink esetén kiemelt figyelmet érdemel a babéziózis, de sajnos nem áll meg itt a sor. Nézzük, milyen további fertőzésekkel lephetnek meg minket a kullancsok, és mely tünetek esetén forduljunk állatorvoshoz!

Embereknél és lovaknál egyaránt sokszor említjük a Lyme-kórt, de szerencsére ez a betegség nem vándorol gazdi és kutyus között. A kullancsoknak legalább 36-48 órán át a kutyák bőrére kell tapadniuk, hogy átadják a fertőzést: ezért is fontos, hogy alaposan átnézzük kedvencünket egy-egy kirándulás után, ha kullancsok által sűrűn lakott területeken járunk vagy sokat tartózkodunk a kertben.

A Lyme-kór tipikus tünetei a bágyadtság, duzzadt nyirokcsomók és izületek, melyek következtében bicegve, nehezebben jár a kutya. Fontos, hogy az emberrel ellentétben, kutyáknál nem jelentkezik a tipikus kiütés, ne is keressük kutyánk bőrén!

A kevésbé ismert vérzéses kullancsláz, azaz ehrlichiosis az egész világon jelen van, és nem meglepő módon lázzal jár. Ha fertőzött kullancs csípte kutyánkat, kb. 1-3 héten belül jelentkezhetnek a tünetek: étvágytalanság és véralvadási zavarok lépnek fel, utóbbi miatt gyakran orrvérzés jelentkezik.

Végül, de nem utolsó sorban az anaplazmózis hazánkban az egyik legelterjedtebb kullancsok által terjesztett betegség: a fehérvérsejtek károsodásával járó fertőzés tünetei nagyon hasonlítanak a Lyme-kóréra, de vérképzési rendellenességekkel is jár.

A fenti felsorolás még korántsem teljes: ha kedvencünkkel útra kelünk, mindig tájékozódjunk az úticél éghajlatára jellemző betegségekről. Magyarország éghajlata kiváló a kullancsok számára, minden gondos gazdi figyeljen hát  kedvencére, nehogy hívatlan vendégek érkezzenek a bundával!

(x) Támogatott tartalom.

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!