Így (ne) játssz kutyáddal!


kutyajáték
Játék sorozatunk korábbi részeiben szó esett a megfelelő kutyajáték jellemzőiről, de arról még nem beszéltünk, hogy miként játsszunk kutyánkkal. Erről beszélünk most! 

Elsőre talán elgondolkodik az ember, hogy ugyan mi lehet bonyolult abban, hogy a kutyánkkal játszunk, hiszen játszani mindenki tud. Pedig van néhány alap játékszabály, aminek a bevezetésel és betartásával mindenki jól jár: kutya és gazdi egyaránt.

  • Ki tud ellenállni a könyörgő kutyatekintetnek, ha a gazdi lábához hirtelen egy labda gurul? Mégis, a jó játék egyik alappillére, hogy a gazdi kezdeményezze a játékot, és ha kell, intse türelemre a játékos kedvű blökit, mielőtt elkezdődik a móka. 
  • A játékokat mindig tegyük el a játék végeztével. Így megelőzzük, hogy a kedvenc hamarosan unott darabbá váljon és az állapotát is mindig tudjuk ellenőrizni elővételkor. Ez abban is segít minket, hogy a játék egy igazi programpont legyen, azzal a rituáléval, ahogy a gazdi előveszi a kiszemelt eszközt.
  • A játék lezárása is a gazdi feladata: ne hagyjuk, hogy kutyánk egyszerűen otthagyjon minket a játék közben. Tartsuk szem előtt, hogy a legenergikusabb kutyusok is kifáradnak egy-egy jó játék közben: ezt ne várjuk meg. Ha mi zárjuk le a mókát – kedvesen, de határozottan – azzal a következő játékra “elraktározzuk” a kedvet, aminek köszönhetően izgatottan várja majd a folytatást a kutyus.
  • Végül, de nem utolsó sorban: a játék csak addig jó, amíg minden résztvevőnek jó! Ez éppúgy igaz kutyák között, mint ember-kutya relációban. Véletlenül se fenyegessük kutyusunkat játék közben testkommunikációnkkal (egy-egy érzékenyebb kutyának az például komoly terhelés, ha ráhajolunk, túl szorosan megfogjuk) és neki se engedjük, hogy például a játékos harapdálás túlzottá váljon.

A Tükör Módszer csapata annyira komolyan veszi a játékot, hogy még tanfolyamaink tematikájában is szerepel, sőt minden kutyaovi fontos része. Várunk titeket is egy jó játékos tanulásra!

Fotó: Freepik.com

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!