Habilitációs kutyakiképzés


Sáfrány Annamáriával, a Kőbányai Kutyasuli oktatójával már korábbi beszélgetésünkben megismerkedhettetek. Most a habilitációs kutyakiképzés világát fedeztük fel segítségével! 

Kedves Annamária, pontosan mivel foglalkozik a habilitációs kutyakiképző?

Habilitációs kutyakiképzőként terápiás kutyákat oktatunk, és segítünk eljutni a sikeres vizsgáig. Szükség és igény szerint ez a folyamat már a kölyöktesztnél és és gazdi számára megfelelő kölyök kiválasztásánál kezdődik.

A képzés főleg terápiás kutyákról szól, de a gyakorlatban nagyon fontos, hogy alapoktól a helyes utat járják a gazdik és a kutyák. Ezért fontos, hogy eleve egymáshoz illő kutyus és gazdi páros álljon össze, akik a terápiás képzés mellett az alap engedelmes vizsgáig is eljutnak.

Habilitációs kutyakiképzőként mire kell figyelni egy-egy kutya terápiás munkája során?

Fontos, hogy a munka örömet okozzon mind a gazdának, mind a kutyának. Ez egy alapvető szempont, hiszen a terápiás munka hihetetlen energiákat mozgósít a kutyákban, de rendkívül megterhelő is számukra. Csak akkor lehet jól végezni, ha ezt figyelembe vesszük.

Ahogy a terápiás kutyák mögött, úgy a habilitációs kutyakiképzőknél is fontos a tanfolyami háttér. Te hogyan kerültél a Csobogó 17 alapítvány csapatába?

A habilitációs kutyakiképző tanfolyamon az egyik oktatón keresztül ismerkedtem meg az alapítvány munkájával. Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy kifejezetten nem futószalagon gyártják a terápiás kutyákat, nagy hangsúlyt fektetnek az utókövetésre. Nagyon családias a hangulat, mindenkinek megvan a saját szerepe a csapatunkban. Ha megkeresnek minket, hogy segítsünk eljutni a vizsgáig, akkor kutya-gazdi pároshoz igazítjuk a kiképző választást. Én jellemzően az alapképzést vállalom, de közel állnak hozzám az ösztöntesztek és játékosságra irányuló feladatok is. Nálunk minden kiképzőnek van egy szakterülete, és előfordul, hogy azt mondjuk a gazdának, hogy nem mi leszünk a megfelelőek számára. Számomra az első lépés a kutyaoviba behívni a kölyköket, ahol a korai szocializációt úgy kaphatják meg, hogy későbbi terápiás vagy segítő szolgálatuk nem sérül, hiszen Tükör Módszeres oktatóként tudom, mi figyelembe vesszük a gazda ilyen irányú terveit a Kutyasulin.

Mi a legnagyobb kihívás számodra habilitációs kutyakiképzőként?

Egyrészt a már említett egyensúly, hogy a kutya élvezze a folyamatot: csak addig szabad csinálni, amíg az a kutyáknak jó. Végig nagyon kell figyelni a kutya jelzéseit, támogatni a gazdát, hogy felismerje, mi az, ami már nem komfortos. Míg a családi kutyaoktatásban a kutya-gazdi kötődésre kerül a legnagyobb hangsúly, itt emellett másokkal is együtt kell tudnia működni a kutyának. A Tükör Módszer iskoláink ezt figyelembe tudják venni a tanfolyamok során, ami nagy előnyt jelent, ráadásul a kiképző is sokat dolgozik a kutyával, nem csak a gazda. A pedagógusokkal együtt dolgozni is nehéz, de sokszor ez csak a tájékozatlanságból fakad: ki kell tudni alakítani a megfelelő kapcsolatokat, hogy sikeres legyen az együttműködés.

A másik nehézség, hogy sokan eleve azzal a céllal jönnek le a Kutyasulira, hogy az ő kutyájukból terápiás kutyát neveljenek. Van, akiknek lehet segíteni, hogy mit hogyan csináljanak, de sajnos sokszor nem megfelelően választott kutyát vagy rossz a gazda motivációja: például azért, szeretne tanúsítványt, hogy repülhessen vele a kutya, vagy mert olyan menő, hogy mehet mindenhova a kutya. Ezeket a jelentkezőket a mi alapítványunk el is utasítja, miután elmagyarázzuk, hogy például terápiás kutya nem is mehet élelmiszer üzletbe- ez a személyi-segítő kutyák privilégiuma.

Mit élvezel a legjobban ebben a hivatásban?

A gyerekek visszajelzéseit, a kis elszólásaikat egy-egy foglalkozás során: szívmelengető, amikor mondják, hogy számolták még hányat kell aludni a következő találkozásig, hogy már úgy vártak minket, és hát nem lehet betelni a rajzokkal, amiket készítenek nekünk! Ez szuper érzés, főleg ha egy kicsi félősebb gyerek a foglalkozás végére már bátornak érzi magát, sikerül átlendíteni őket valamilyen nehézségen.

Sokan az óvodásokat és a kisiskolásokat célozzák meg, de Nabu nagyon intenzív és gyors, ezért nekünk kifejezetten a középiskolás korcsoport való, a lakli kamaszokkal nagyon jól kijövünk mindketten. Nagyon jó kérdéseik vannak, hihetetlen beszélgetések kerekednek egy-egy foglalkozás során. Érzékenyen rátapintanak a társadalmi gondokra, nagy probléma például, hogy mi történik a nyugdíjas kutyusokkal, akik már kiöregedtek a segítő vagy terápiás státuszból. 

És mi történik velük?

A nyugdíjazott terápiás kutyák családi kutyaként maradnak a gazdinál, a segítő kutyusok viszont már nehezebb helyzetben vannak: ők van, hogy visszakerülnek a kiképző szervezethez és van, hogy a családnál maradnak, de sajnos előfordul, hogy pincékben élik le az utolsó éveiket. Ha szerencsénk van, tudnak segíteni a betanulásban, és a következő segítő kutyás generáció okításában részt vesznek.

Mit javasolsz, ha valakit érdekel a habilitációs kutyakiképzés? Kinek való ez a szakma?

Először érdemes a kutyázásba általában belekóstolni, elsajátítani a kutyakiképzés alapjait: meg lehet másként is csinálni, de könnyebb nem fordítva megülni a kutyát (nevet)

Fontos minden jelöltnek, hogy érdekelje minél több terület: nagyon sokszínű világ ez, apró morzsákat össze lehet szedni a terápiás munka mellett, de ideális esetben átfogó rálátása van, hogy mit jelent a kiegyensúlyozott életmód segítő, illetve terápiás kutyáknak. Ha mi, kiképzők kipróbálunk közös saját kutyás programokat, könnyebben lehet ajánlani kutyára szabva, hogy a gazda kialakíthassa a megfelelő életmódot, és a kutyák elvezethessék az energiáikat, szelepelhessenek.

Fotók: Sáfrány Annamária

Kövesd a Tükör Módszert Facebook oldalát további érdekes és hasznos kutyás tartalmakért vagy nézz szét a Vakkantó webshopban!