Gyerekek, kutyák, mentori munka – interjú Valcz Zsófiával a Hajógyári Kutyasuli csoportvezetőjével


Valcz Zsófia
A Tükör Módszer Kölyökkutya-tanfolyamának egyik alapköve, hogy a gazdákat mentorok támogatják személyre és kutyára szabott segítséggel. Egy tanfolyamon általában három-négy mentor dolgozik együtt, hogy a vezető oktató munkáját segítsék az órák során, illetve az órák között tartsák mentoráltjaikkal a kapcsolatot. Nem csak a tanfolyami menethez kapcsolódó esetleges elakadásokkal, nehézségekkel fordulnak hozzájuk a gazdák, hanem bármilyen kutyát érintő kérdést meg lehet velük beszélni. Mivel a mentori csapat többsége saját kutyájával is a Kölyökkutya-tanfolyamot végezte el, gazdai tapasztalataikra is tudnak hagyatkozni a felmerülő problémák megoldásakor.
Valcz Zsófia két mentett kutya (és három cicus) gazdája, a Kölyökkutya-program mentora, pro-s oktatója és a 2021. áprilisában nyíló új Hajógyári Kutyasuli  egyik csoportvezetője. Vele beszélgettünk gyerekekről, kutyákról és a mentori munka szépségeiről.

Ha jól tudom két kutyád közül csak az egyikőjükkel, Korbennel végeztél Kölyökkutya-tanfolyamot, míg Shaggy-vel, akit lassan hat éve, hogy örökbe fogadtál, alap és középfokú tanfolyamon vettél részt. Mi volt gazdaként a legnagyobb kihívás a tanfolyamokon?

Nekem még Shaggy előtt volt egy tacskóm, akiről utóbb kiderült, hogy fajtájára nem jellemző módon rendkívül együttműködő volt, pedig kutyasuliba se jártam vele. Nagy magabiztosan vettem magamhoz Shaggyt, ám róla hamar kiderült, hogy elkél mindkettőnknek egy kis formális oktatás. Így kerültünk az Őrmezői Kutyasulira, de mivel akkor még nem volt Kölyökkutya-tanfolyam sajnos, csak 8 hónapos korában kezdtük el az alapfokú képzést. Röviden annyit mondanék az addig eltelt időszakról, hogy Shaggy drága kutyának bizonyult és én a poklok poklát megjártam vele néhanapján. 

A Tükör Módszer alapvetően nagyon jó választás volt, közel állt hozzám a szellemisége, hiszen már 9 éves koromban is falatokkal tanítottam az akkori kutyánkat és soha nem akartam volna mondjuk szöges nyakörvet bevetni. Shaggy tiszteletéért azonban komoly harcot kellett vívjak, és még a középfok elvégzése után is bőven maradtak kihívások számomra. Így jutottam el Varga Balázshoz, akitől rengeteget tanultam, és engem is egyre jobban elkezdett érdekelni a Tükör Módszer. Így már nem volt kérdés, hogy amikor Korben hozzám került, akkor eleve a Kölyökkutya-tanfolyamot választjuk. Szerencsére a Talpas Állatorvosi rendelőbe járunk a kutyákkal és ők szóltak, hogy indul ez az újfajta tanfolyam. Utólag visszatekintve egyértelműen látszik a különbség: Korben 5 hónaposan olyan jól működött, mint sok más felnőtt kutya soha.

Mi késztetett arra, hogy  ne csak saját kutyáid oktatásával törődj, hanem mentorként is szerepet vállalj a Kutyasuli életében?

Ahogy említettem a Tükör Módszer alapvetően nagyon szimpatikus volt már a kezdetektől és minél többet dolgoztunk Shaggy-vel, annál jobban érdekelt a tanítás. Shaggy kutyával nem volt könnyű semmi: a tanítás során a motiválás, illetve a viszonyrendezés egyformán kihívások elé állított, de a nehézségek által rengeteget tanultam magamról is, nem csak a kutyák mozgatórugóiról. A Kölyökkutya-tanfolyamon szerzett tapasztalataim megmutatták, micsoda éles a különbség, ha a kölyökkutyánkat azonnal megfelelő technikákkal kezdjük nevelni. Fellelkesített, hogy ezek a technikák megtanulhatóak, és bárki által működtethetőek. Elkezdtem segítőként kutyaovira járni, majd a Kölyökkutya-tanfolyam és Pro tanfolyamok elvégzése után léptem tovább fokozatosan oktatói irányba. Először mentorként, illetve most már az online Kölyökkutya-tanfolyam előkészítésében is részt vállalok a Kutyasuli munkájában. Utóbbit is nagyon élveztem, de a szívem csücske a mentori munka. Nagyon motivál az a tudat, hogy mennyit segíthetünk egy-egy kutyának azzal, hogy a gazdáját támogatjuk, miközben az erre nyitott gazdik egy hihetetlenül erős tükröt kapnak a kutyájuk által.

Relatív rövid szülési szabadságra mentél kisfiad mellől és hamar folytattad a mentori munkát. A csapatban többen vannak, akik családjuk mellől jönnek le a hétvégi tanfolyamokra, de azért ez nagyfokú elkötelezettséget mutat és talán tapasztalataid segíthetnek másoknak is, akik kisgyerekkel és kutyával élik a mindennapjaikat. Otthon milyen kutyás szabályaitok vannak a legifjabb gazdával?

Első perctől tudtam, hogy nálunk nem lesznek olyan videók, ahol a gyerek a kutyán lovagol. Nekem természetes volt, hogy a fiamnak sem engedem majd, hogy a kutyákat nyúzza és mindenki kölcsönösen tiszteletben tartja a másikat. Azt viszont nagyon érdekes volt látni, hogy a két kutya mennyire másként reagál, ha a gyermekem néhanapján nem megfelelően közelít hozzájuk és én kivételesen nem vagyok karnyújtásnyira. Korben, aki eredetileg egy félős kölyök volt, puszikkal oldja a helyzetet, míg az általában rettenthetetlen Shaggy hanyatt-homlok menekül és kihátrál a helyzetből. A nap végén viszont a jelen lévő felnőtt felelőssége, hogy a szabályokat mindenki betartsa és néha azon tűnődöm, hogy erről a témáról akár egy külön könyvet is írhatnánk.

Gazdaként milyen típusú életmód sportokat élvezel a legjobban a kutyáiddal?

Nagyon sok mindent kipróbáltunk. Shaggyvel és nagyon élvezzük az agilityt, ami illik is az alkatához. Sajnos Korben szalagszakadás miatt épp egy másfél éves kálvárián van túl, és mivel az egyik felmenője belga juhász, különösen nehéz volt betartani a gyógyulásához szükséges mozgásszegény életmódot. Amikor mindenki egészséges, élvezzük a mantrailinget, illetve Ü5 vizsgára készülünk. Viszont számomra az ÖKT a legkedvesebb az összes életmód sport közül és most az ÖV5 vizsgát céloztuk meg. Ezen kívül kiváló kikapcsolódásnak bizonyult a Kutyasulin talán kevésbé ismert, de a gazdákat valóságos szuperhőssé avató sport, a canicross, ahol gyakorlatilag repülünk a kutyák után. Shaggy, malamut felmenőihez méltóan brillírozik ilyenkor.

Rendkívül izgalmas fejezethez érkezett a Tükör Módszer budapesti csapata, hiszen hamarosan új iskola nyílik a Hajógyári szigeten, mely kifejezetten a Kölyökkutya-program otthona lesz. Te mit vársz legjobban az új helyszínnel kapcsolatban?

Nagyon várom annak a lehetőségét, hogy hétköznap is tarthassunk Kölyökkutya-tanfolyamot az új helyszínen. Mivel elég messze lakunk az új iskolától úgy tervezem, hogy lehetőség szerint egész napra “kiköltözök” majd és a napköziztetésbe is szeretnék belekóstolni. Nagyon érdekel, hogy hogyan működnek a kutyák egy-egy nagyobb csoportban.

Ahogy azt már említettük, elmúlt évben fontos szerepet vállaltál a Puppy PREducation online Kölyökkutya-tanfolyam előkészítésében, melynek már utó munkálatai zajlanak és nyártól alternatívát nyújt azoknak, akik nem tudnak a Kutyasulin résztvenni a szivacskorszak kiaknázásában. Mentorként kiknek ajánlod? 

Mindenkinek, aki már az első perctől tudatosan szeretné kialakítani a kutyájával a kapcsolatot. Visszatekintve vannak dolgok, amivel kapcsolatban nem vagyok elégedett Shaggy esetében és ezt egyértelműen könnyebb dolgom lett volna, ha fiatalabb korában kapunk szakembertől segítséget. A Kölyökkutya-tanfolyamon tanultakkal nagyon könnyen megalapozható a jó viszony a gazda és a kutya között, finomabb technikákat is használunk, hiszen kölykökről van szó. Nekem személy szerint a legtöbbet az adta, hogy megtanultam tudatosan pihentetni a kutyámat. Ez a mai világban valódi ajándék, és Korben kezelését se tudtuk volna végigcsinálni nélküle.

Ami talán a nehézséget okozza és ezt oktatóként is tapasztalom, hogy míg a középfokú tanfolyamra már jó nagy adag irritációval érkeznek le a gazdák, a kölykök esetében sokkal nehezebb mindig észben tartani, hogy a jövőnek dolgozunk, és ha nem vigyázunk, a cuki kölykök pikk-pakk a fejünkre nőhetnek. 

Fotók: Valcz Zsófia saját tulajdona